Verbind je met ons

Economie

ECB laat inflatie gedurende 'overgangsperiode' boven 2%

DELEN:

gepubliceerd

on

Na de eerste vergadering van de Raad van Bestuur sinds de ECB haar strategische evaluatie presenteerde, kondigde ECB-president Christine Lagarde aan dat de inflatie de doelstelling van 2% voor een "overgangsperiode" zou kunnen overschrijden, maar zich op middellange termijn zou stabiliseren op 2%. 

De strategische herziening heeft een zogenaamde symmetrische inflatiedoelstelling van twee procent op de middellange termijn aangenomen. In het verleden nam de centrale bank van de eurozone het standpunt in dat het doel nooit mag worden overschreden. De nieuwe flexibiliteit die unanieme steun heeft gekregen, wordt niettemin met enige voorzichtigheid behandeld door enkele centrale banken die meer op hun hoede zijn voor inflatie, met name de Duitse Bundesbank. 

De ECB verwacht dat de inflatie zal stijgen, grotendeels als gevolg van hogere energieprijzen, tijdelijke kostendruk door een hernieuwde vraag in de economie met enkele knelpunten in de toeleveringsketen en de impact van een tijdelijke btw-verlaging in Duitsland vorig jaar. Het verwacht dat de impact van deze factoren begin 2022 de situatie weer in evenwicht zal brengen. Over het algemeen zwakke loongroei en de appreciatie van de euro betekenen dat de prijsdruk over het algemeen waarschijnlijk gematigd zal blijven. 

Rots weg

De groei kan achterblijven bij de verwachtingen van de ECB als de pandemie verhevigt of als aanbodtekorten hardnekkiger blijken te zijn en de productie belemmeren. De economische bedrijvigheid zou onze verwachtingen echter kunnen overtreffen als consumenten meer uitgeven dan momenteel wordt verwacht en sneller gebruik maken van het spaargeld dat ze tijdens de pandemie hebben opgebouwd.

Uit de meest recente enquête van de ECB naar de kredietverlening door banken blijkt dat de kredietvoorwaarden voor zowel bedrijven als huishoudens zijn gestabiliseerd en dat de liquiditeit overvloedig blijft. Hoewel de bancaire rentetarieven voor bedrijven en huishoudens historisch laag blijven, wordt aangenomen dat dit te wijten kan zijn aan het feit dat bedrijven goed gefinancierd waren als gevolg van hun leningen tijdens de eerste golf van de pandemie.

advertentie

Deel dit artikel:

Trending