Verbind je met ons

Economie

Groen licht gegeven aan 12 nationale herstelplannen

gepubliceerd

on

De ministers van Economische Zaken en Financiën van de EU hebben vandaag (13 juli) de eerste reeks uitvoeringsbesluiten van de Raad aangenomen tot goedkeuring van twaalf nationale herstel- en veerkrachtplannen. Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: "Dit is het echte begin van het herstelplan."

De voorfinancieringsregeling maakt een eerste betaling van 13% van de totale beschikbare financiering mogelijk om de bal aan het rollen te brengen, binnen twee maanden na het besluit van vandaag. Verdere uitbetalingen uit de faciliteit zullen gebaseerd zijn op een positieve beoordeling van de uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan, waarbij rekening wordt gehouden met de verwezenlijking van de mijlpalen en doelstellingen die in het plan van elk land zijn vastgelegd. De plannen omvatten moeilijke hervormingen die, hoewel moeilijk aan te nemen, kunnen worden versoepeld met overgangsfinanciering. De plannen zijn ook van cruciaal belang voor de EU om haar groene en digitale ambities waar te maken. 

Gentiloni zei dat de beslissing van vandaag weliswaar essentieel was, maar dat wat er in de komende weken, maanden en jaar zal gebeuren, beslissend zal zijn in dit “buitengewone en ongekende programma. 

advertentie

Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Letland, Luxemburg, Portugal, Slowakije en Spanje kregen groen licht voor het gebruik van EU-herstel- en veerkrachtfondsen om hun economieën te stimuleren en te herstellen van de gevolgen van COVID-19. Met de ECOFIN-goedkeuring kunnen de lidstaten subsidie- en leningovereenkomsten ondertekenen die aan het fonds zijn gekoppeld.

Twee landen hebben hun plannen nog steeds niet ingediend: Hongarije en Oostenrijk. Verwacht wordt dat nog vier landen hun plannen zullen laten goedkeuren op de volgende ECOFIN 26 juli. 

werk

Slechts 5% van de totale aanvragen voor langdurige geschoolde werkvisa die in het eerste kwartaal werden ingediend, was afkomstig van EU-burgers, blijkt uit gegevens

gepubliceerd

on

De cijfers die door het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn vrijgegeven, geven een indicatie van de invloed van het nieuwe post-Brexit-immigratiesysteem van Groot-Brittannië op het aantal EU-burgers dat naar het VK komt om te werken. Tussen 1 januari en 31 maart van dit jaar dienden EU-burgers 1,075 aanvragen in voor langdurige geschoolde werkvisa, inclusief het gezondheids- en zorgvisum, wat slechts 5% was van de in totaal 20,738 aanvragen voor deze visa.

Het Migration Observatory van de Universiteit van Oxford zei: “Het is nog te vroeg om te zeggen welke impact het post-Brexit-immigratiesysteem zal hebben op het aantal en de kenmerken van mensen die in het VK komen wonen of werken. Tot nu toe zijn de aanvragen van EU-burgers onder het nieuwe systeem erg laag geweest en vertegenwoordigen ze slechts een paar procent van de totale vraag naar Britse visa. Het kan echter enige tijd duren voordat potentiële sollicitanten of hun werkgevers bekend zijn met het nieuwe systeem en de vereisten ervan.”

De gegevens laten ook zien dat het aantal migrerende gezondheidswerkers dat in het VK komt werken, is gestegen tot recordniveaus. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 11,171 certificaten van sponsoring gebruikt voor gezondheids- en welzijnswerkers. Elk certificaat staat gelijk aan een migrerende werknemer. Begin 2018 waren dat er 3,370. Bijna 40 procent van alle visumaanvragen voor geschoold werk waren voor mensen in de gezondheids- en sociale sector. Er zijn nu meer migrantengezondheidsvisumhouders in het VK dan ooit sinds het begin van de registratie in 2010. Hoewel het aantal sponsorvergunningen voor gezondheidszorgvisa vorig jaar daalde tot 280 tijdens de eerste afsluiting van vorig jaar, is het sindsdien blijven stijgen, een patroon dat werd niet beïnvloed door de derde lockdown deze winter.

advertentie

Omgekeerd hebben de sectoren IT, onderwijs, financiën, verzekeringen, professionele, wetenschappelijke en technische sectoren dit jaar tot dusver het aantal migranten in dienst genomen, ondanks een stijging in de tweede helft van 2020. Het aantal migrerende IT-medewerkers is nog steeds aanzienlijk lager dan het pre-covid-niveau. In het eerste kwartaal van 2020 zijn er 8,066 geschoolde werkvisa afgegeven in de IT-sector, momenteel zijn dat er 3,720. Het aantal migrantenprofessionals en wetenschappelijke en technische werknemers is ook iets gedaald tot onder het pre-Covid-niveau.

Visa-expert Yash Dubal, directeur van AY & J Solicitors zei: “Uit de gegevens blijkt dat de pandemie nog steeds van invloed is op het verkeer van mensen die naar het VK komen om te werken, maar geeft wel een indicatie dat de vraag naar geschoolde werkvisa voor werknemers buiten de EU zal afnemen. blijven groeien zodra reizen is genormaliseerd. Er is nu vooral belangstelling voor Britse IT-banen van werknemers in India en we verwachten dat dit patroon zich zal voortzetten.”

Ondertussen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een toezegging gepubliceerd om het legitieme verkeer van mensen en goederen mogelijk te maken om de economische welvaart te ondersteunen en tegelijkertijd illegale migratie aan te pakken. Als onderdeel van haar Outcome Delivery Plan voor dit jaar belooft de afdeling ook om 'de EU-uitstapmogelijkheden te grijpen, door 's werelds meest effectieve grens te creëren om de Britse welvaart te vergroten en de veiligheid te verbeteren', terwijl ze erkent dat de inkomsten die het ontvangt uit visumleges kunnen afnemen als gevolg van verminderde vraag.

Het document herhaalt het plan van de regering om "de slimsten en besten naar het VK" te trekken.

Dubal zei: “Hoewel de cijfers met betrekking tot visa voor IT-medewerkers en die in de wetenschappelijke en technische sectoren deze verbintenis niet bevestigen, is het nog te vroeg voor het nieuwe immigratiesysteem en heeft de pandemie een diepgaand effect gehad op het internationale reizen. Uit onze ervaring met het helpen faciliteren van werkvisa voor migranten is er een opgehoopte vraag die in de komende 18 maanden zal worden gerealiseerd.”

Verder lezen

Economie

NextGenerationEU: Nog vier nationale plannen duimen omhoog

gepubliceerd

on

De ministers van Economie en Financiën waren vandaag (26 juli) ingenomen met de positieve beoordeling van de nationale herstel- en veerkrachtplannen voor Kroatië, Cyprus, Litouwen en Slovenië. De Raad zal zijn uitvoeringsbesluiten inzake de goedkeuring van deze plannen vaststellen via de schriftelijke procedure.

Naast het besluit over 12 nationale plannen dat eerder in juli is aangenomen, komt het totaal daarmee op 16. 

De Sloveense minister van Financiën, Andrej Šircelj, zei: “De Recovery and Resilience Facility is het EU-programma voor grootschalige financiële steun als reactie op de uitdagingen die de pandemie stelt voor de Europese economie. De 672.5 miljard euro van de faciliteit zal worden gebruikt om de hervormingen en investeringen te ondersteunen die zijn beschreven in de herstel- en veerkrachtplannen van de lidstaten.”

advertentie

Hervormingen en investeringen

De plannen moeten voldoen aan de landspecifieke aanbevelingen van 2019 en 2020 en de algemene doelstelling van de EU weerspiegelen om een ​​groenere, meer digitale en concurrerendere economie tot stand te brengen.

Kroatië plannen die moeten worden uitgevoerd om deze doelen te bereiken, zijn onder meer het verbeteren van het water- en afvalbeheer, een verschuiving naar duurzame mobiliteit en het financieren van digitale infrastructuren in afgelegen plattelandsgebieden. 

Cyprus is onder meer van plan om zijn elektriciteitsmarkt te hervormen en de uitrol van hernieuwbare energie te vergemakkelijken, en om connectiviteit en e-overheidsoplossingen te verbeteren.

Litouwen zal de middelen gebruiken om lokaal geproduceerde hernieuwbare energiebronnen, groene overheidsopdrachten te vergroten en de uitrol van netwerken met zeer hoge capaciteit verder te ontwikkelen.

Slovenië is van plan een deel van de toegewezen EU-steun te gebruiken om te investeren in duurzaam vervoer, het potentieel van hernieuwbare energiebronnen te ontsluiten en de publieke sector verder te digitaliseren.

Polen en Hongarije

Gevraagd naar vertragingen in de programma's van Polen en Hongarije, zei Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter van de EU voor economie, dat de Commissie een verlenging voor Hongarije tot eind september had voorgesteld. Over Polen zei hij dat de Poolse regering al om verlenging had gevraagd, maar dat daarvoor wellicht nog een verlenging nodig was. 

Verder lezen

Economie

EU breidt reikwijdte algemene vrijstelling voor overheidssteun voor projecten uit

gepubliceerd

on

Vandaag (23 juli) heeft de Commissie haar goedkeuring gehecht aan een uitbreiding van het toepassingsgebied van de algemene groepsvrijstellingsverordening (AVG), die EU-landen in staat zal stellen projecten uit te voeren die worden beheerd in het kader van het nieuwe financiële kader (2021-2027), en maatregelen ter ondersteuning van de digitale en groene overgang zonder voorafgaande kennisgeving.

Executive Vice President Margrethe Vestager zei: "De Commissie stroomlijnt de staatssteunregels die van toepassing zijn op nationale financiering die onder het toepassingsgebied van bepaalde EU-programma's valt. Dit zal de wisselwerking tussen de EU-financieringsregels en de EU-staatssteunregels in de nieuwe financieringsperiode verder verbeteren. We introduceren ook meer mogelijkheden voor lidstaten om staatssteun te verlenen ter ondersteuning van de dubbele transitie naar een groene en digitale economie zonder dat een voorafgaande aanmeldingsprocedure nodig is.”

De Commissie stelt dat dit geen overmatige verstoring van de concurrentie op de interne markt zal veroorzaken, terwijl het gemakkelijker wordt om projecten op gang te brengen.  

advertentie

De betrokken nationale fondsen hebben betrekking op: financierings- en investeringsverrichtingen die worden ondersteund door het InvestEU-fonds; onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatieprojecten (RD&I) die een "Excellentiekeur" hebben ontvangen in het kader van Horizon 2020 of Horizon Europa, evenals medegefinancierde onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten of Teaming-acties in het kader van Horizon 2020 of Horizon Europa; Europese Territoriale Samenwerking (ETC) projecten, ook wel bekend als Interreg.

Projectcategorieën die worden geacht te helpen bij de groene en digitale transitie zijn: steun voor energie-efficiëntieprojecten in gebouwen; steun voor oplaad- en tankinfrastructuur voor wegvoertuigen met een lage emissie; steun voor vaste breedbandnetwerken, 4G- en 5G-mobiele netwerken, bepaalde trans-Europese infrastructuurprojecten voor digitale connectiviteit en bepaalde vouchers.

Naast de uitbreiding van het toepassingsgebied van de AGVV die vandaag is goedgekeurd, heeft de Commissie al een nieuwe herziening van de AGVV gelanceerd om de staatssteunregels verder te stroomlijnen in het licht van de prioriteiten van de Commissie met betrekking tot de dubbele overgang. De lidstaten en belanghebbenden zullen te zijner tijd worden geraadpleegd over de ontwerptekst van die nieuwe wijziging.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending