Verbind je met ons

Economie

De ministers van Financiën debatteren over aanstaande groene belastingen

gepubliceerd

on

De ministers van Economie en Financiën van de EU zijn vandaag (22 mei) in Lissabon bijeengekomen voor een informele ECOFIN-bijeenkomst, georganiseerd door het Portugese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De ministers bespraken het economisch herstel van de pandemie en hoe Europese groene belastingen een eerlijkere, snellere klimaattransitie kunnen stimuleren en stimuleren. 

De bijeenkomst was een gelegenheid om het 'koolstofgrensaanpassingsmechanisme' (CBAM) en de herziening van de energiebelasting te bespreken, met het oog op de voorkeur voor hernieuwbare energiebronnen boven meer vervuilende energiebronnen, zoals fossiele brandstoffen. De evaluatie maakt deel uit van de inspanningen van de EU op het gebied van klimaattransitie om de doelstellingen van de Europese Green Deal te bereiken. 

In juli komt de Europese Commissie met het Fit for 55-pakket, dat een herziening van de klimaat- en energiewetgeving van de EU omvat. Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie voor de economie, erkende dat met name de CBAM niet gemakkelijk zou worden, en zei dat het voorstel geleidelijk zou worden ingevoerd en zich in eerste instantie waarschijnlijk zou richten op de meer energie-intensieve sectoren, zoals cement en staal. 

Dombrovskis zei dat de EU, om WTO-compliant te zijn, de gratis emissietoewijzingen zou moeten afbouwen zoals het geleidelijk in de CBAM is ingevoerd. 

Wat de energiebelasting betreft, zei de EVP dat er aandacht zou worden besteed aan gebieden als het brandstofverbruik in zee en in de luchtvaart. 

Eenstemmigheid

In antwoord op een vraag erkende Dombrovskis dat het beginsel van unanimiteit op het gebied van belastingen de besluitvorming bemoeilijkt, maar wees hij op de recente successen in de strijd tegen grondslaguitholling en winstverschuiving.  

Vennootschapsbelasting regels

Big-tech bedrijven krijgen historische wijzigingen in hun internationale belastingovereenkomsten

gepubliceerd

on

Onlangs hebben enkele van de rijkste monumenten en landen ter wereld een akkoord bereikt over het dichten van internationale mazen in de belastingwetgeving, die door de grootste multinationale ondernemingen zijn onderschreven. Sommige van deze technologiebedrijven hebben de hoogste aandelenkoersen binnen de aandelenmarkt, zoals Apple, Amazon, Google enzovoort.

Hoewel belasting op technologie al lang een kwestie is waar internationale regeringen het onderling over eens moeten worden, heeft ook gokken vergelijkbare problemen, vooral vanwege de toename in populariteit en toegestane legalisatie wereldwijd. Hier hebben we een vergelijking van nieuwe goksites die de juiste belastingwetten en -wetten opvolgen die nodig zijn voor internationaal gebruik.

Tijdens de G7-top, waar in onze laatste rapporten over ging: Brexit en handelsovereenkomsten, kwamen vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Italië en Japan tot een verenigd akkoord om de wereldwijde vennootschapsbelastingtarieven van ten minste 15% te ondersteunen. Men was het erover eens dat dit zou moeten gebeuren aangezien deze bedrijven belasting zouden moeten betalen waar hun bedrijven actief zijn en aan het land waarin ze actief zijn. stop om technologiebedrijven verantwoordelijk te houden.

Er wordt aangenomen dat dit besluit jaren in de maak is, en de G7-toppen hebben lang een overeenkomst willen bereiken om geschiedenis te schrijven en het wereldwijde belastingstelsel te hervormen voor de opkomende innovatie en het digitale tijdperk dat aan de horizon staat. Bedrijven laten liken Appel, Amazon en Google verantwoordelijkheid nemen, zullen de belastingen in toom houden voor wat naar schatting de sterke stijging van hun ontwikkelingen en betrokkenheid in het buitenland zal zijn. Rishi Sunak, de minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, heeft gezegd dat we ons in de economische crisis van de pandemie bevinden, bedrijven moeten hun gewicht vasthouden en bijdragen aan de hervorming van de wereldeconomie. De hervormde belastingheffing is een stap voorwaarts om dat te bereiken. Wereldwijde technologiebedrijven zoals Amazon en Apple hebben de aandeelhoudersprijzen voor elk kwartaal enorm verhoogd na de grote daling vorig jaar, waardoor technologie een van de meest duurzame sectoren is om belastingen van te innen. Natuurlijk zijn niet iedereen het met dergelijke opmerkingen eens, aangezien fiscale mazen al lang tot het verleden behoren.

De overeengekomen deal zal tijdens de G20-bijeenkomst die in juli plaatsvindt een enorme druk uitoefenen op andere landen. Het hebben van een basis van overeenstemming van de partijen van de G7 maakt het zeer waarschijnlijk dat andere landen tot een overeenkomst zullen komen, met landen als Australië, Brazilië, China, Mexico enz. die aanwezig zullen zijn. Landen met een lager belastingparadijs, zoals Ierland, verwachten lagere tarieven met een minimum van 12.5%, terwijl andere mogelijk hoger zijn. De verwachting was dat het belastingtarief van 15 procent hoger zou zijn op het niveau van ten minste 21%, en landen die het hiermee eens zijn, zijn van mening dat een basisniveau van 15% moet worden vastgesteld met mogelijkheden voor ambitieuzere tarieven, afhankelijk van de bestemming en de regio die multinationale bedrijven opereren en betalen belastingen van.

Verder lezen

Vennootschapsbelasting regels

Belastingdeal grote landen om breuk in Europa aan het licht te brengen

gepubliceerd

on

By

4 minuut lezen

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager met een beschermend masker verlaat het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel, België 15 juli 2020. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Een wereldwijde overeenkomst over vennootschapsbelasting lijkt een climax te brengen in een diepgewortelde strijd van de Europese Unie, waarbij de grote leden Duitsland, Frankrijk en Italië het opnemen tegen Ierland, Luxemburg en Nederland. Lees meer.

Hoewel de kleinere EU-partners in het middelpunt van een jarenlange strijd over hun gunstige belastingregimes, de Groep van Zeven-deal op 5 juni verwelkomden voor een minimum bedrijfstarief van ten minste 15%, voorspellen sommige critici problemen bij de uitvoering ervan.

De Europese Commissie, de uitvoerende macht van de EU, heeft lang geworsteld om binnen het blok overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijke benadering van belastingheffing, een vrijheid die angstvallig werd bewaakt door al haar 27 leden, zowel grote als kleine.

"De traditionele belastingvrijstellingen van de EU proberen het kader zo flexibel mogelijk te houden, zodat ze min of meer zoals gewoonlijk zaken kunnen blijven doen", zei Rebecca Christie van de in Brussel gevestigde denktank Bruegel.

Paschal Donohoe, de Ierse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep van zijn collega's uit de eurozone, verwelkomde de deal met de rijke landen van de G7, die door een veel grotere groep moet worden goedgekeurd, lauw.

"Elke overeenkomst zal moeten voldoen aan de behoeften van kleine en grote landen", zei hij op Twitter, wijzend op de "139 landen" die nodig zijn voor een breder internationaal akkoord.

En Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Financiën in Nederland, zei op Twitter dat zijn land de plannen van de G7 steunt en al stappen heeft ondernomen om belastingontwijking een halt toe te roepen.

Hoewel EU-functionarissen privé landen als Ierland of Cyprus hebben bekritiseerd, is het politiek geladen om ze in het openbaar aan te pakken en op de zwarte lijst van 'niet-meewerkende' belastingcentra van het blok wordt vanwege de criteria geen melding gemaakt van EU-paradijzen.

Deze zijn tot bloei gekomen door bedrijven lagere tarieven aan te bieden via zogenaamde brievenbuscentra, waar ze winst kunnen boeken zonder noemenswaardig aanwezig te zijn.

"Europese belastingparadijzen hebben er geen belang bij toe te geven", zei Sven Giegold, een lid van de Groene Partij van het Europees Parlement dat lobbyt voor eerlijkere regels, over de vooruitzichten voor verandering.

Niettemin verwelkomde de Luxemburgse minister van Financiën Pierre Gramegna het akkoord van de G7 en voegde eraan toe dat hij zou bijdragen aan een bredere discussie over een gedetailleerde internationale overeenkomst.

Hoewel Ierland, Luxemburg en Nederland de lang gevochten hervormingen toejuichten, reageerde Cyprus voorzichtiger.

"De kleine EU-lidstaten moeten worden erkend en er moet rekening mee worden gehouden", zei de Cypriotische minister van Financiën, Constantinos Petrides, tegen Reuters.

En zelfs G7-lid Frankrijk kan het moeilijk vinden om zich volledig aan te passen aan de nieuwe internationale regels.

"Grote landen als Frankrijk en Italië hebben ook belastingstrategieën die ze vast willen houden", zei Christie.

Het Tax Justice Network plaatst Nederland, Luxemburg, Ierland en Cyprus onder de meest prominente wereldwijde havens, maar heeft ook Frankrijk, Spanje en Duitsland op de lijst staan.

De verdeeldheid in Europa laaide op in 2015 nadat documenten die de 'LuxLeaks' werden genoemd, aantoonden hoe Luxemburg bedrijven hielp winst te kanaliseren terwijl ze weinig of geen belasting betaalden.

Dat leidde tot een repressie door Margrethe Vestager, de machtige antitrustchef van de EU, die regels hanteerde die illegale staatssteun aan bedrijven voorkomen, met het argument dat dergelijke belastingovereenkomsten neerkwamen op oneerlijke subsidies.

Vestager is een onderzoek gestart naar het Finse papierverpakkingsbedrijf Huhtamaki voor achterstallige belastingen naar Luxemburg en naar de Nederlandse fiscale behandeling van InterIKEA en Nike.

Nederland en Luxemburg hebben ontkend dat de afspraken in strijd zijn met de EU-regels.

Maar ze heeft tegenslagen gehad zoals vorig jaar toen het Gerecht haar bevel voor iPhone-maker Apple weggooide (AAPL.O) om € 13 miljard ($ 16 miljard) aan Ierse achterstallige belastingen te betalen, een uitspraak waartegen nu beroep wordt aangetekend.

Ook het bevel van Vestager aan Starbucks om miljoenen Nederlandse achterstallige belastingen te betalen, werd afgewezen.

Ondanks deze nederlagen zijn de rechters het eens met haar aanpak.

"Eerlijke belastingheffing is een topprioriteit voor de EU", zei een woordvoerder van de Europese Commissie: "We blijven ons inzetten om ervoor te zorgen dat alle bedrijven ... hun eerlijke deel van de belasting betalen."

Met name Nederland heeft de bereidheid tot verandering onderstreept na kritiek op zijn rol als doorgeefluik voor multinationals om winsten van de ene dochteronderneming naar de andere te verplaatsen en daarbij geen of lage belastingen te betalen.

Het introduceerde in januari een regel voor het belasten van royalty's en rentebetalingen die door Nederlandse bedrijven worden verzonden naar rechtsgebieden waar het vennootschapsbelastingtarief lager is dan 9%.

"De vraag naar rechtvaardigheid is gegroeid", zegt Paul Tang, een Nederlands lid van het Europees Parlement. "En nu wordt het gecombineerd met de noodzaak om investeringen te financieren."

($ 1 = € 0.8214)

Verder lezen

Economie

Europa als wereldspeler: € 79.5 miljard ter ondersteuning van ontwikkeling

gepubliceerd

on

De EU zal tegen 79.5 2027 miljard euro investeren in ontwikkeling en internationale samenwerking in de buurlanden en daarbuiten, Maatschappij.

Als onderdeel van haar begroting 2021-2027 herziet de Europese Unie de manier waarop ze buiten het blok investeert. na een mijlpaalovereenkomst met EU-landen in december 2020 zullen de EP-leden stemmen tijdens de plenaire vergadering van juni in Straatsburg over de oprichting van het Global Europe Fund van 79.5 miljard euro, dat verschillende bestaande EU-instrumenten samenvoegt, waaronder het Europees Ontwikkelingsfonds. Deze stroomlijning zal de EU in staat stellen haar waarden en belangen wereldwijd effectiever te handhaven en te bevorderen en sneller te reageren op nieuwe mondiale uitdagingen.

Het instrument zal de prioriteiten van het buitenlands beleid van de EU financieren in de komende zeven jaar en duurzame ontwikkeling ondersteunen in EU-buurlanden, evenals in Afrika bezuiden de Sahara, Azië, Amerika, de Stille Oceaan en het Caribisch gebied. Global Europe zal projecten ondersteunen die bijdragen aan het aanpakken van problemen zoals armoedebestrijding en migratie en het bevorderen van EU-waarden zoals: mensenrechten en democratie.

Het programma zal ook mondiale multilaterale inspanningen ondersteunen en ervoor zorgen dat de EU haar verbintenissen in de wereld kan nakomen, met inbegrip van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en het klimaatakkoord van Parijs. Dertig procent van de totale financiering van het programma zal bijdragen aan het bereiken van klimaatdoelstellingen.

Ten minste € 19.3 miljard is bestemd voor EU-nabuurlanden en € 29.2 miljard zal worden geïnvesteerd in Afrika bezuiden de Sahara. De financiering van Europa als wereldspeler zal ook worden gereserveerd voor snellereactiemaatregelen, waaronder crisisbeheersing en conflictpreventie. De EU zal haar steun aan duurzame investeringen wereldwijd opvoeren onder het Europees Fonds voor Duurzame Ontwikkeling Plus, die als hefboomwerking privaat kapitaal zullen gebruiken als aanvulling op directe ontwikkelingshulp.

Tijdens de onderhandelingen met de Raad zorgde het Parlement ervoor dat de leden van het Europees Parlement meer betrokken werden bij strategische beslissingen over het programma. Na goedkeuring zal de verordening over Europa als wereldspeler met terugwerkende kracht van toepassing zijn vanaf 1 januari 2021.

Europa als wereldspeler is een van 15 EU-vlaggenschipprogramma's gesteund door het Parlement bij de onderhandelingen over de EU-begroting voor 2021-2027 en de EU-herstelinstrument, die de Unie gezamenlijk in staat zullen stellen de komende jaren meer dan 1.8 biljoen euro aan financiering te verstrekken.

Wereldwijd Europa 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending