Verbind je met ons

Economie

Europese Commissie gaat vennootschapsbelasting herzien

gepubliceerd

on

Vandaag (18 mei) heeft de Europese Commissie een mededeling over de belastingheffing op ondernemingen aangenomen. In de mededeling worden de plannen van de Commissie in grote lijnen uiteengezet om te komen tot wat zij zeggen een robuuster, efficiënter en eerlijker belastingkader te zijn dat het herstel na COVID kan helpen ondersteunen en de groene en digitale transitie van de EU kan bevorderen.

De Commissie heeft eerdere pogingen ondernomen om de vennootschapsbelasting te hervormen om deze eerlijker te maken. Sinds de financiële crisis in 2008 is de druk op multinationale ondernemingen toegenomen voor hervormingen en eerlijkere bijdragen. Ze zijn beschuldigd van misbruik van zwakke punten in het belastingstelsel door bepaalde activa - met name "immateriële activa" zoals intellectuele eigendom - naar gunstiger belastingjurisdicties te verplaatsen. De Commissie pleit er al lang voor dat belastingen de werkelijke economische activiteit weerspiegelen. Het probleem is dat deze hervormingen unanimiteit vereisten en dat de eigen leden van de EU, met name Ierland, Nederland en Luxemburg, bereid zijn gebleken deze verstoringen mogelijk te maken - en daarom geen steun hebben gegeven aan hervormingen. 

De Commissie zal tegen 2023 een nieuw kader voor bedrijfsbelastingen presenteren; het "Business in Europe: Framework for Income Taxation" (of BEFIT) zal een enkel regelboek voor vennootschapsbelasting voor de EU opleveren, dat voorziet in een eerlijkere verdeling van belastingrechten tussen de lidstaten. De Commissie voert aan dat dit ook het bedrijfsleven zal helpen door belastingregelingen eenvoudiger te maken. BEFIT vervangt het voorstel voor een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting, die zal worden ingetrokken.

Dit moet echter worden gezien als onderdeel van een bredere reflectie op vennootschapsbelasting. De Commissie wil een herziening van de belastingmix van de EU. Over het algemeen wordt arbeid in Europa zwaarder belast, wat de werkgelegenheid ontmoedigt. 

De Commissie wil ook graag samenwerken met de regering-Biden op het gebied van wereldwijde belastinghervorming. Het werkt aan hervormingen die worden geleid door de ministers van Financiën van de G20 om medio 2021 een mondiaal akkoord te bereiken over belastinghervorming, in het bijzonder 'pijler 1' - hoe een multinational winsten verdeelt tussen verschillende onderdelen van dezelfde groep, en 'pijler 2” - het instellen van een minimumbelastingniveau voor multinationals, waardoor de prikkel om winsten naar rechtsgebieden met een lagere belasting te verschuiven, wordt verminderd.

Eenmaal overeengekomen en vertaald in een multilateraal verdrag, zal de toepassing van pijler 1 verplicht zijn voor de deelnemende landen en stelt de Commissie een richtlijn voor om te zorgen voor een consistente tenuitvoerlegging in de EU. De Commissie zegt ook een richtlijn te zullen voorstellen voor de implementatie van pijler 2, hoewel ze erkent dat dit ook gevolgen zal hebben voor andere bestaande of reeds voorgestelde wetgeving.

En er is meer ...

De Commissie zal een digitale heffing voorstellen, die in juli als eigen middelen van de EU zal dienen. Binnenkort komt de Commissie ook met een herziening van de energiebelastingrichtlijn en het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), in het kader van het 'FitFor55'-pakket en de Europese Green Deal. 

De Commissie heeft ook andere maatregelen geschetst, als onderdeel van haar belastingactieplan, waaronder: plannen voor grote bedrijven om hun effectieve belastingtarieven bekend te maken, een einde maken aan het gebruik van lege vennootschappen om belasting te ontwijken en een einde maken aan de vooringenomenheid in belastingheffing die leidt tot bedrijven kiezen voor vreemd vermogen boven aandelenfinanciering.

Vennootschapsbelasting regels

Belastingdeal grote landen om breuk in Europa aan het licht te brengen

gepubliceerd

on

By

4 minuut lezen

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager met een beschermend masker verlaat het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel, België 15 juli 2020. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Een wereldwijde overeenkomst over vennootschapsbelasting lijkt een climax te brengen in een diepgewortelde strijd van de Europese Unie, waarbij de grote leden Duitsland, Frankrijk en Italië het opnemen tegen Ierland, Luxemburg en Nederland. Lees meer.

Hoewel de kleinere EU-partners in het middelpunt van een jarenlange strijd over hun gunstige belastingregimes, de Groep van Zeven-deal op 5 juni verwelkomden voor een minimum bedrijfstarief van ten minste 15%, voorspellen sommige critici problemen bij de uitvoering ervan.

De Europese Commissie, de uitvoerende macht van de EU, heeft lang geworsteld om binnen het blok overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijke benadering van belastingheffing, een vrijheid die angstvallig werd bewaakt door al haar 27 leden, zowel grote als kleine.

"De traditionele belastingvrijstellingen van de EU proberen het kader zo flexibel mogelijk te houden, zodat ze min of meer zoals gewoonlijk zaken kunnen blijven doen", zei Rebecca Christie van de in Brussel gevestigde denktank Bruegel.

Paschal Donohoe, de Ierse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep van zijn collega's uit de eurozone, verwelkomde de deal met de rijke landen van de G7, die door een veel grotere groep moet worden goedgekeurd, lauw.

"Elke overeenkomst zal moeten voldoen aan de behoeften van kleine en grote landen", zei hij op Twitter, wijzend op de "139 landen" die nodig zijn voor een breder internationaal akkoord.

En Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Financiën in Nederland, zei op Twitter dat zijn land de plannen van de G7 steunt en al stappen heeft ondernomen om belastingontwijking een halt toe te roepen.

Hoewel EU-functionarissen privé landen als Ierland of Cyprus hebben bekritiseerd, is het politiek geladen om ze in het openbaar aan te pakken en op de zwarte lijst van 'niet-meewerkende' belastingcentra van het blok wordt vanwege de criteria geen melding gemaakt van EU-paradijzen.

Deze zijn tot bloei gekomen door bedrijven lagere tarieven aan te bieden via zogenaamde brievenbuscentra, waar ze winst kunnen boeken zonder noemenswaardig aanwezig te zijn.

"Europese belastingparadijzen hebben er geen belang bij toe te geven", zei Sven Giegold, een lid van de Groene Partij van het Europees Parlement dat lobbyt voor eerlijkere regels, over de vooruitzichten voor verandering.

Niettemin verwelkomde de Luxemburgse minister van Financiën Pierre Gramegna het akkoord van de G7 en voegde eraan toe dat hij zou bijdragen aan een bredere discussie over een gedetailleerde internationale overeenkomst.

Hoewel Ierland, Luxemburg en Nederland de lang gevochten hervormingen toejuichten, reageerde Cyprus voorzichtiger.

"De kleine EU-lidstaten moeten worden erkend en er moet rekening mee worden gehouden", zei de Cypriotische minister van Financiën, Constantinos Petrides, tegen Reuters.

En zelfs G7-lid Frankrijk kan het moeilijk vinden om zich volledig aan te passen aan de nieuwe internationale regels.

"Grote landen als Frankrijk en Italië hebben ook belastingstrategieën die ze vast willen houden", zei Christie.

Het Tax Justice Network plaatst Nederland, Luxemburg, Ierland en Cyprus onder de meest prominente wereldwijde havens, maar heeft ook Frankrijk, Spanje en Duitsland op de lijst staan.

De verdeeldheid in Europa laaide op in 2015 nadat documenten die de 'LuxLeaks' werden genoemd, aantoonden hoe Luxemburg bedrijven hielp winst te kanaliseren terwijl ze weinig of geen belasting betaalden.

Dat leidde tot een repressie door Margrethe Vestager, de machtige antitrustchef van de EU, die regels hanteerde die illegale staatssteun aan bedrijven voorkomen, met het argument dat dergelijke belastingovereenkomsten neerkwamen op oneerlijke subsidies.

Vestager is een onderzoek gestart naar het Finse papierverpakkingsbedrijf Huhtamaki voor achterstallige belastingen naar Luxemburg en naar de Nederlandse fiscale behandeling van InterIKEA en Nike.

Nederland en Luxemburg hebben ontkend dat de afspraken in strijd zijn met de EU-regels.

Maar ze heeft tegenslagen gehad zoals vorig jaar toen het Gerecht haar bevel voor iPhone-maker Apple weggooide (AAPL.O) om € 13 miljard ($ 16 miljard) aan Ierse achterstallige belastingen te betalen, een uitspraak waartegen nu beroep wordt aangetekend.

Ook het bevel van Vestager aan Starbucks om miljoenen Nederlandse achterstallige belastingen te betalen, werd afgewezen.

Ondanks deze nederlagen zijn de rechters het eens met haar aanpak.

"Eerlijke belastingheffing is een topprioriteit voor de EU", zei een woordvoerder van de Europese Commissie: "We blijven ons inzetten om ervoor te zorgen dat alle bedrijven ... hun eerlijke deel van de belasting betalen."

Met name Nederland heeft de bereidheid tot verandering onderstreept na kritiek op zijn rol als doorgeefluik voor multinationals om winsten van de ene dochteronderneming naar de andere te verplaatsen en daarbij geen of lage belastingen te betalen.

Het introduceerde in januari een regel voor het belasten van royalty's en rentebetalingen die door Nederlandse bedrijven worden verzonden naar rechtsgebieden waar het vennootschapsbelastingtarief lager is dan 9%.

"De vraag naar rechtvaardigheid is gegroeid", zegt Paul Tang, een Nederlands lid van het Europees Parlement. "En nu wordt het gecombineerd met de noodzaak om investeringen te financieren."

($ 1 = € 0.8214)

Verder lezen

Economie

Europa als wereldspeler: € 79.5 miljard ter ondersteuning van ontwikkeling

gepubliceerd

on

De EU zal tegen 79.5 2027 miljard euro investeren in ontwikkeling en internationale samenwerking in de buurlanden en daarbuiten, Maatschappij.

Als onderdeel van haar begroting 2021-2027 herziet de Europese Unie de manier waarop ze buiten het blok investeert. na een mijlpaalovereenkomst met EU-landen in december 2020 zullen de EP-leden stemmen tijdens de plenaire vergadering van juni in Straatsburg over de oprichting van het Global Europe Fund van 79.5 miljard euro, dat verschillende bestaande EU-instrumenten samenvoegt, waaronder het Europees Ontwikkelingsfonds. Deze stroomlijning zal de EU in staat stellen haar waarden en belangen wereldwijd effectiever te handhaven en te bevorderen en sneller te reageren op nieuwe mondiale uitdagingen.

Het instrument zal de prioriteiten van het buitenlands beleid van de EU financieren in de komende zeven jaar en duurzame ontwikkeling ondersteunen in EU-buurlanden, evenals in Afrika bezuiden de Sahara, Azië, Amerika, de Stille Oceaan en het Caribisch gebied. Global Europe zal projecten ondersteunen die bijdragen aan het aanpakken van problemen zoals armoedebestrijding en migratie en het bevorderen van EU-waarden zoals: mensenrechten en democratie.

Het programma zal ook mondiale multilaterale inspanningen ondersteunen en ervoor zorgen dat de EU haar verbintenissen in de wereld kan nakomen, met inbegrip van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en het klimaatakkoord van Parijs. Dertig procent van de totale financiering van het programma zal bijdragen aan het bereiken van klimaatdoelstellingen.

Ten minste € 19.3 miljard is bestemd voor EU-nabuurlanden en € 29.2 miljard zal worden geïnvesteerd in Afrika bezuiden de Sahara. De financiering van Europa als wereldspeler zal ook worden gereserveerd voor snellereactiemaatregelen, waaronder crisisbeheersing en conflictpreventie. De EU zal haar steun aan duurzame investeringen wereldwijd opvoeren onder het Europees Fonds voor Duurzame Ontwikkeling Plus, die als hefboomwerking privaat kapitaal zullen gebruiken als aanvulling op directe ontwikkelingshulp.

Tijdens de onderhandelingen met de Raad zorgde het Parlement ervoor dat de leden van het Europees Parlement meer betrokken werden bij strategische beslissingen over het programma. Na goedkeuring zal de verordening over Europa als wereldspeler met terugwerkende kracht van toepassing zijn vanaf 1 januari 2021.

Europa als wereldspeler is een van 15 EU-vlaggenschipprogramma's gesteund door het Parlement bij de onderhandelingen over de EU-begroting voor 2021-2027 en de EU-herstelinstrument, die de Unie gezamenlijk in staat zullen stellen de komende jaren meer dan 1.8 biljoen euro aan financiering te verstrekken.

Wereldwijd Europa 

Verder lezen

Economie

Parlement roept op tot meer toezicht op nationale herstelplannen

gepubliceerd

on

Iratxe García Pérez Europarlementariër, leider van de S&D-Fractie

EP-leden hielden vandaag (8 juni) een debat over nationale herstelinspanningen en eisten toezicht op de implementatie van de Recovery and Resilience Facility (RRF).

In een resolutie die in mei werd aangenomen met 602 stemmen voor, 35 tegen en 56 onthoudingen, herhaalden de leden van het Europees Parlement dat, in overeenstemming met de inhoud van de RRF-verordening, het Europees Parlement recht heeft op relevante informatie over de stand van zaken over de uitvoering van nationale herstel- en veerkrachtplannen (RRP's).

Om te zorgen voor meer transparantie en democratische verantwoording van nationale herstel- en veerkrachtplannen, verwachten de leden van de Commissie de nodige achtergrondinformatie te ontvangen, evenals een samenvatting van de hervormingen en investeringen uit de nationale plannen die zij heeft ontvangen. Zij verwachten ook dat deze informatie in een gemakkelijk te begrijpen en vergelijkbaar formaat aan het Parlement wordt verstrekt.

Op dinsdag bespreken de leden van het Europees Parlement met de Commissie en de Raad de lopende evaluatie van de nationale herstelplannen die tot dusver door de EU-lidstaten zijn ingediend. Het Europees Parlement wil verifiëren dat de zes overeengekomen beleidsterreinen van de groene transitie, digitale transformatie, concurrentievermogen, sociale cohesie, institutionele crisisreactie en paraatheid, evenals de volgende generatie, inclusief onderwijs en vaardigheden, in elk plan worden behandeld. 

Leider van de S&D-groep Iratxe García Pérez, Europarlementariër, zei: "We moeten ervoor zorgen dat degenen die in Hongarije, Polen, Slovenië en Bulgarije regeren, zich daadwerkelijk aan de rechtsstaat houden en geen geld in de handen van hun vrienden steken."

Eigendom van de burger

EP-leden stellen dat volledige transparantie en verantwoordingsplicht, waarbij het Parlement betrokken is, zowel de democratische legitimiteit als het gevoel van eigenaarschap van de burger voor de RRF zou verzekeren en versterken. Om ervoor te zorgen dat het maatschappelijk middenveld en de lokale en regionale autoriteiten bij de uitvoering van de plannen worden betrokken, roepen de leden van het Europees Parlement de Commissie op om de lidstaten ertoe aan te zetten alle nationale belanghebbenden te raadplegen en hen te controleren om ervoor te zorgen dat er overleg plaatsvindt over eventuele toekomstige wijzigingen of voor nieuwe plannen.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, onderstreepte ook de belangrijke rol van de leden van het Europees Parlement in het proces in wat zij omschreef als een Europees herstel, door te zeggen: “Wij Europeanen zitten samen in deze crisis, we komen er samen uit, we komen eruit. sterker dan ooit tevoren. Next Generation EU heeft laten zien hoeveel we kunnen bereiken als we allemaal samenwerken. Dus met meer vertrouwen dan ooit.”

Alle EU-lidstaten hebben nu het Eigen Middelenbesluit (ORD) geratificeerd, waardoor de Commissie voor het eerst kan gaan lenen om de Next Generation EU te financieren. Landen zijn begonnen met het indienen van hun plannen voor toetsing door de Europese Commissie en goedkeuring door de Raad van de EU. De verwachting is dat de voorfinancieringen al in september kunnen worden betaald.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending