Verbind je met ons

Economie

Waarom de LCIA meer dan ooit nodig is

gepubliceerd

on

Hoezeer de last-minute Brexit-deal ook werd geprezen als een succes bij het voorkomen van de ongecontroleerde crash van het VK uit de EU, de duivel zit hem in de details, aangezien veel problemen maar langzaam gaan. duidelijk worden na een tijdje. Een voorbeeld hiervan is de clausule in de overeenkomst dat Brussel Londen tarieven mag opleggen als EU-wetgevers redelijke gronden hebben om aan te nemen dat het VK zijn bedrijven een oneerlijk voordeel geeft. Hoewel Boris Johnson de deal heeft geprezen als een garantie voor de Britse soevereiniteit, zal het feit dat Londen wordt gedwongen zich aan de Europese regels te houden of de gevolgen ervan ondervindt, in de toekomst waarschijnlijk een punt van grote wrijving blijken te zijn, schrijft Graham Paul.

Het is onduidelijk hoelang het VK bereid of in staat zal zijn zich aan dit principe van een gelijk speelveld te houden. Wat echter al duidelijk is, is dat voor de resulterende geschillen betrouwbare en betrouwbare internationale arbitragemechanismen nodig zijn die door zowel de EU als het VK worden aanvaard. Terwijl Londen en Brussel plannen hebben opgesteld om een ​​apart orgaan op te richten om de Brexit-overeenkomst af te dwingen, kunnen grensoverschrijdende geschillen tussen particuliere actoren worden verplaatst naar fora zoals het London Court of International Arbitration (LCIA) om te voorkomen onzekerheden gekoppeld aan wat de uiteindelijke vorm van het handhavingsregime zal aannemen na de brexit. Dankzij de onafhankelijkheid van het rechtsstelsel of de regering van welk land dan ook, zal internationale arbitrage de komende jaren waarschijnlijk met grote sprongen groeien.

Helaas heeft de LCIA de afgelopen jaren te kampen gehad met populistische tegenwind die erop gericht is haar gezag te ondermijnen en haar internationale aanzien te schaden. In een bijzonder treurig geval wordt een van haar uitspraken getrotseerd door de regering van Djibouti in de twijfelachtige naam van de nationale soevereiniteit. Hoewel Djibouti niet de eerste natie is die de drastische stap neemt om de autoriteit van de LCIA in twijfel te trekken - Rusland weigerde de onderscheiding te erkennen in de politiek beladen Yukos-zaak - zou het feit dat een klein Afrikaans land hiermee weg zou kunnen komen heel goed aanmoedigen anderen volgen dit voorbeeld.

De zaak in kwestie begon in 2018, toen de regering van Djibouti de Doraleh Container Terminal SA in beslag nam - een joint venture in de haven van Djibouti in Doraleh tussen de in Dubai gevestigde wereldwijde havenbeheerder DP World en Djibouti - en eenzijdig beëindigd Het contract van DP World om de terminal te runnen. In reactie daarop diende DP World claims in bij de LCIA, die kort daarna een oordeel velde tegen Djibouti, ruzie dat de inbeslagname van de haven illegaal was en dat de 30-jarige concessie van DP World niet eenzijdig kon worden beëindigd.

Hoewel het vonnis de kwestie definitief had moeten beëindigen, heeft Djibouti de uitspraak nooit erkend en blijft hij dit sindsdien weigeren. Tot nu toe heeft de LCIA geregeerd zesmaal in de gunst van DP World, die allemaal zijn genegeerd door de Djibouti's president Ismail Omar Guelleh terrein dat de arbitrale uitspraak zogenaamd "de wet van een soevereine staat als illegaal" kwalificeert. In dezelfde geest, een LCIA-toekenning van $ 533 miljoen compensatie en onbetaalde royalty's verschuldigd door Djibouti aan DP World is om dezelfde reden genegeerd, waarbij het land zelfs vragen zijn eigen Hooggerechtshof om de LCIA-uitspraak te vernietigen.

Dergelijk gedrag voorspelt niet veel goeds voor het vermogen van de LCIA om mee te doen aan internationale aangelegenheden. Djibouti's handhaving van het nationale recht boven de gevestigde internationale juridische procedures over de zwakke rechtvaardiging van nationale soevereiniteit, schept een gevaarlijk precedent.

Als Djibouti's schending van de internationale juridische praktijk echter al een serieuze uitdaging vormt voor internationale arbitrage, heeft een recente blunder van de LCIA zelf het risico gemaakt om nog verder te worden bewapend door andere regimes die op zoek waren naar gemakkelijke excuses om de uitspraken van het tribunaal niet te honoreren. Inderdaad, zoals in december 2020 werd onthuld, werd de LCIA een bizar voorbeeld van een tribunaal dat toegaf een fout te hebben gemaakt bij de berekening van een uitspraak in een arbitragezaak, maar om te weigeren de uitkomst van zijn uitspraak te wijzigen.

De zaak betrof Mikhail Khabarov, een Russische zakenman, die in 2015 een optie had verworven om 30 procent van de holding Delovye Linii GK te verwerven voor $ 60 miljoen. Toen de deal echter niet doorging, diende Khabarov een schadeclaim in bij de LCIA, die het exacte bedrag van de door de Rus geleden schade moest berekenen. gebaseerde over het verschil tussen de werkelijke waarde van het aandeel van 30 procent van het bedrijf en de optieprijs van $ 60 miljoen.

In januari 2020 kende de LCIA Khabarov een schadevergoeding van $ 58 miljoen toe - het bleek een enorme overwaardering als gevolg van een “typefout van rekenfout”Die zich voordeed toen het LCIA-panel dat de leiding had, de waarde van historische belastingverplichtingen had toegevoegd in plaats van deze af te trekken. Met de werkelijke waarde dichter bij $ 4mbeval het Engelse Hooggerechtshof de LCIA om de schade te corrigeren, wat de arbitragecommissie heftig weigerde te doen, met het argument dat het oorspronkelijke bedrag nog steeds in overeenstemming was met haar bedoeling om de eiser een billijke vergoeding toe te kennen.

Het laatste geval heeft geleid tot een geheel andere discussie over de modellen die worden gebruikt om de schade in kwestie te berekenen, hoewel het uitgangspunt dat schadevergoeding moet worden betaald - zelfs na deze schrijffout - nooit in twijfel is getrokken. Het is ook algemeen aanvaard dat fouten zoals deze een functie zijn van menselijke feilbaarheid in het licht van enorm complexe procedures. Hoewel corrigerende maatregelen kunnen worden genomen, lijkt het erop dat er weinig kan worden gedaan wanneer een heel land weigert een LCIA-besluit uit te voeren.

In die zin lijdt het weinig twijfel dat Djibouti's totale minachting voor de LCIA een veel grotere bedreiging vormt voor de geloofwaardigheid ervan. In een op normen gebaseerde internationale omgeving is de verwerping van deze normen de eerste stap op weg naar hun ineenstorting. Als de invloed van de LCIA behouden moet blijven, moet men hopen dat geen enkel ander land deze weg volgt. In tijden als deze is een instelling als de LCIA nodig als nooit tevoren.

Brexit

Het VK kan de 'kinderziektes' na de Brexit overwinnen, zegt de minister

gepubliceerd

on

By

Groot-Brittannië gelooft dat het de "kinderziektes" na de Brexit kan oplossen die Schotse vissers hebben verhinderd goederen naar de Europese Unie te exporteren vanwege vertragingen bij de douane, zei minister van Voedsel en Milieu George Eustice (foto): schrijf Kate Holton en Paul Sandle.

Sommige EU-importeurs hebben vrachtwagenladingen Schotse vis afgewezen sinds 1 januari nadat de behoefte aan vangstcertificaten, gezondheidscontroles en uitvoeraangiften betekende dat het te lang duurde voordat ze arriveerden, waardoor vissers boos werden die financieel onderuit gingen als de handel niet kan worden hervat.

Eustice vertelde het parlement dat zijn personeel bijeenkomsten had gehouden met Nederlandse, Franse en Ierse functionarissen om te proberen "enkele van deze kinderziektes glad te strijken".

"Het zijn slechts kinderziektes," zei hij. "Als mensen gewend raken aan het gebruik van de papieren, zullen de goederen stromen."

Eustice zei dat zonder uitstelperiode om de regels in te voeren, de industrie zich er in realtime aan moest aanpassen, met kwesties als welke kleur inkt kan worden gebruikt om formulieren in te vullen. Hij voegde eraan toe dat terwijl de regering compensatie overwoog voor sectoren die getroffen waren door de veranderingen na de Brexit, hij zich nu concentreerde op het oplossen van de vertragingen voor vissers.

Logistieke dienstverleners, die nu moeite hebben om goederen op tijd te leveren, hebben gezegd dat de verandering naar het leven buiten de interne markt en de douane-unie veel groter is en hoewel de levertijden kunnen verbeteren, zal het nu meer kosten en langer duren om te exporteren.

Om verse producten op de EU-markten te krijgen, moeten logistieke dienstverleners nu de lading samenvatten met goederencodes, productsoorten, brutogewicht, het aantal dozen en waarde, plus andere details. Fouten kunnen leiden tot langere vertragingen, die Franse importeurs treffen die ook door de administratieve rompslomp zijn getroffen.

Verder lezen

Landbouw

Landbouw: Commissie publiceert lijst met mogelijke ecoregelingen

gepubliceerd

on

De Commissie publiceerde een lijst van mogelijke landbouwpraktijken die ecoregelingen zouden kunnen ondersteunen in het toekomstige gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Als onderdeel van de GLB-hervorming waarover momenteel wordt onderhandeld tussen het Europees Parlement en de Raad, zijn ecoregelingen een nieuw instrument dat is ontworpen om landbouwers te belonen die ervoor kiezen om verder te gaan op het gebied van milieuzorg en klimaatactie. Deze lijst is bedoeld om bij te dragen aan het debat over de hervorming van het GLB en de rol daarvan bij het behalen van de doelstellingen van de Green Deal. Deze lijst vergroot ook de transparantie van het proces voor het opstellen van de strategische GLB-plannen en biedt landbouwers, administraties, wetenschappers en belanghebbenden een basis voor verdere discussie over het optimaal gebruik van dit nieuwe instrument.

Het toekomstige GLB zal een cruciale rol spelen bij het beheer van de overgang naar een duurzaam voedselsysteem en bij het ondersteunen van Europese boeren overal. Eco-regelingen zullen aanzienlijk bijdragen aan deze transitie en aan de doelstellingen van de Green Deal. De Commissie heeft het Van boerderij tot vork en Biodiversiteitsstrategieën in mei 2020. De Commissie heeft haar voorstellen voor de hervorming van het GLB in 2018 door een flexibelere, prestatie- en resultaatgerichte aanpak te introduceren die rekening houdt met lokale omstandigheden en behoeften, en tegelijkertijd de ambities op EU-niveau op het gebied van duurzaamheid te verhogen. Het Europees Parlement en de Raad hebben overeenstemming bereikt over hun onderhandelingsstandpunten over de hervorming van het GLB op 23 en 21 oktober 2020, waardoor de trialogen op 10 november 2020 van start kunnen gaan. De Commissie is vastbesloten om haar rol in de GLB-trialoogonderhandelingen ten volle te spelen als eerlijke bemiddelaar tussen de medewetgevers en als drijvende kracht voor meer duurzaamheid om de doelstellingen van de Europese Green Deal te halen. EEN factsheet is online beschikbaar en er is meer informatie te vinden Hier kan je daar alles over lezen..

Verder lezen

EU

Hongerig naar verandering: een open brief aan Europese regeringen

gepubliceerd

on

In 2020 wist de hele wereld wat het was om honger te hebben. Miljoenen mensen gingen zonder genoeg te eten, met de meest wanhopige nu geconfronteerd hongersnood. Tegelijkertijd kreeg isolement een nieuwe betekenis, waarin de eenzamen en meest afgelegen waren ongeletterden van menselijk contact wanneer ze dat het meest nodig hadden, terwijl de vele slachtoffers van Covid-19 dat wel waren uitgehongerd van lucht. Voor ons allemaal was de menselijke ervaring verre van bevredigend, zelfs niet in de meest elementaire behoeften, schrijft Agnes Kalibata, Special Envoy voor de Food Systems Summit 2021.

De pandemie heeft een voorproefje gegeven van een toekomst aan de grenzen van het bestaan, waar mensen beroofd zijn, regeringen worden belemmerd en economieën verwelken. Maar het heeft ook een ongekende wereldwijde honger naar verandering aangewakkerd om te voorkomen dat dit onze langetermijnrealiteit wordt.

Voor alle obstakels en uitdagingen waarmee we in de komende weken en maanden worden geconfronteerd, begin ik 2021 met een enorm gevoel van optimisme en hoop ik dat het grommen in onze maag en het verlangen in ons hart het collectieve gebrul van uitdagendheid, vastberadenheid en van revolutie om dit jaar beter te maken dan vorig, en de toekomst stralender dan het verleden.

Het begint met eten, de meest primaire vorm van levensonderhoud. Het is voedsel dat de gezondheid en de vooruitzichten van bijna 750 miljoen Europeanen bepaalt en dat telt. Het is voedsel waar sommigen werken 10 miljoen alleen in de Europese landbouw en biedt de belofte van economische groei en ontwikkeling. En het is voedsel waarvan we hebben geleerd dat het onze ecosystemen beïnvloedt, tot aan de lucht die we inademen, het water dat we drinken en het klimaat dat we genieten, bij regen of zonneschijn.

Zelfs vóór de pandemie was 2021 voorbestemd om een ​​'superjaar' voor voedsel te worden, een jaar waarin voedselproductie, consumptie en verwijdering eindelijk de vereiste wereldwijde aandacht kregen toen de VN 's werelds eerste Top Food Systems. Maar nu de vooruitgang van twee jaar wordt gecomprimeerd tot de komende 12 maanden, krijgt 2021 een hernieuwde betekenis.

Na een jaar van wereldwijde verlamming, veroorzaakt door de schok van Covid-19, moeten we onze angsten, onze angst, onze honger, en vooral onze energie om in actie te komen, en ontwaken tot het feit dat we door voedselsystemen gezonder, duurzamer en inclusief te maken, herstellen van de pandemie en beperk de impact van toekomstige crises.

De verandering die we nodig hebben, vereist dat we allemaal anders denken en handelen, want ieder van ons heeft een belang en een rol in functionerende voedselsystemen. Maar nu, meer dan ooit, moeten we naar onze nationale leiders kijken om de weg voorwaarts uit te stippelen door boeren, producenten, wetenschappers, vervoerders, kruideniers en consumenten te verenigen, te luisteren naar hun moeilijkheden en inzichten, en te beloven elk aspect van het voedsel te verbeteren. systeem voor de verbetering van iedereen.

Beleidsmakers moeten luisteren naar die van Europa 10 miljoen boeren als hoeders van de hulpbronnen die ons voedsel produceren en hun behoeften en uitdagingen afstemmen op de perspectieven van milieuactivisten en ondernemers, chef-koks en restauranteigenaren, artsen en voedingsdeskundigen om nationale verplichtingen na te komen.

Met wind in de zeilen gaan we 2021 in. Meer dan 50 landen hebben zich bij de Europese Unie aangesloten om deel te nemen aan de Food Systems Summit en zijn vijf prioriteitspijlers, of Actietracks, die voeding, armoede, klimaatverandering, veerkracht en duurzaamheid doorkruisen. En meer dan twee dozijn landen hebben een nationale convenor aangesteld om een ​​reeks van dialogen op landniveau in de komende maanden, een proces dat de top zal ondersteunen en de agenda zal bepalen voor het decennium van actie tot 2030.

Maar dit is pas het begin. Met de grootste urgentie roep ik alle VN-lidstaten op om zich bij deze wereldwijde beweging aan te sluiten voor een betere, meer vervullende toekomst, te beginnen met de transformatie van voedselsystemen. Ik dring er bij regeringen op aan om het platform te bieden dat een gesprek opent en landen begeleidt naar tastbare, concrete verandering. En ik moedig iedereen met vuur in hun buik aan om dit jaar betrokken te raken bij het Food Systems Summit-proces en de reis te beginnen van de overgang naar meer inclusieve en duurzame voedselsystemen.

De Summit is een 'People's Summit' voor iedereen, en het succes ervan hangt af van het feit dat iedereen overal betrokken wordt door eraan deel te nemen Action Track-enquêtes, lid worden van het online Summit Gemeenschap, en aanmelden om Food Systems Heroes die zich inzetten voor het verbeteren van voedselsystemen in hun eigen gemeenschappen en kiesdistricten.

Te vaak zeggen we dat het tijd is om in actie te komen en een verschil te maken, en dan doorgaan zoals voorheen. Maar het zou onvergeeflijk zijn als de wereld de lessen van de pandemie zou vergeten in onze wanhoop om terug te keren naar het normale leven. Al het schrift aan de muur suggereert dat onze voedselsystemen nu hervormd moeten worden. De mensheid snakt naar deze verandering. Het is tijd om onze eetlust te stillen.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending