Verbind je met ons

Brexit

De EU zegt tegen de Brexit-onderhandelaar: laat de deadline geen slechte handelsovereenkomst afdwingen

gepubliceerd

on

De belangrijkste Brexit-onderhandelaar van de Europese Unie vertelde de gezanten van de lidstaten op woensdag (2 december) dat de onderhandelingen over een handelsovereenkomst met Groot-Brittannië een "make-or-break-moment" naderden, en ze drongen er bij hem op aan om niet overhaast te worden in een onbevredigende overeenkomst, schrijven .

Vier diplomaten vertelden Reuters na een briefing door Michel Barnier dat de besprekingen - zoals al maanden het geval was - over de visrechten in Britse wateren, eerlijke concurrentiegaranties en manieren om toekomstige geschillen op te lossen, blijven haken.

"Hij zei dat de komende dagen doorslaggevend zullen zijn", zei een hoge EU-diplomaat die aan de briefing deelnam, iets meer dan vier weken voor de eindejaarstermijn voor een deal om een ​​mogelijk economisch schadelijke scheiding te voorkomen.

Onder voorwaarde van anonimiteit zei de diplomaat dat Barnier geen datum had gespecificeerd waarop een overeenkomst moet zijn beklonken, maar dat er tijd nodig zal zijn voor alle 27 lidstaten en het Europees Parlement om het voor 31 december goed te keuren.

"Snelle vooruitgang is van essentieel belang", zei David McAllister, voorzitter van een Brexit-groep in het Europees Parlement, op Twitter. "Er moet binnen een paar dagen een akkoord worden bereikt als (de Europese) Raad en het Parlement hun respectieve procedures voor het einde van de overgangsperiode willen afronden."

Groot-Brittannië heeft de EU op 31 januari formeel verlaten na 47 jaar lidmaatschap, maar ging toen een overgangsperiode in waarin EU-wetten tot het einde van dit jaar van toepassing zijn om burgers en bedrijven de tijd te geven zich aan te passen.

De EU-regels voor de interne markt en de EU-douane-unie zijn vanaf 1 januari niet van toepassing op Groot-Brittannië.

Als er geen handelsovereenkomst wordt gesloten, zouden de grenzen in de war raken, financiële markten doen schrikken en delicate toeleveringsketens die zich over heel Europa en daarbuiten uitstrekken, verstoren, net zoals landen worstelen met de COVID-19-pandemie.

Een andere hoge EU-diplomaat zei dat verschillende lidstaten liever zien dat de onderhandelingen na het einde van de overgangsfase worden voortgezet, zelfs als dat een korte "no deal" -periode betekent.

“We moeten zo lang als nodig blijven onderhandelen. We kunnen langetermijnbelangen niet opofferen vanwege problemen met de dienstregeling op de korte termijn ”, zei de gezant na de briefing van Barnier.

“Er is een zorg dat er door deze tijdsdruk de verleiding is om te haasten. We vertelden hem: doe dat niet. "

De eerste diplomaat zei dat er geen discussie was tijdens de bijeenkomst van onderhandelingsambassadeurs afgelopen 31 december.

Een Britse regeringsfunctionaris zei dat Londen niet zou instemmen met een verlenging van de overgangsperiode met de EU, en Groot-Brittannië heeft herhaaldelijk elke verlenging van de besprekingen tot volgend jaar uitgesloten. Londen geeft de EU de schuld van de impasse bij de gesprekken.

Een derde EU-diplomaat zei dat het nog steeds onduidelijk was of onderhandelaars de hiaten op de drie belangrijkste knelpunten konden overbruggen, maar dat sommige lidstaten "een beetje zenuwachtig" werden.

Brexit

'Brexit bloedbad': schelpdiervrachtwagens protesteren in Londen over vertragingen in de export

gepubliceerd

on

By

Meer dan 20 schelpdiervrachtwagens geparkeerd op wegen in de buurt van het Britse parlement en de residentie van premier Boris Johnson in Downing Street op maandag om te protesteren tegen de post-Brexit-bureaucratie die de export naar de Europese Unie heeft beperkt. schrijven en

Veel vissers konden niet naar de EU exporteren sinds vangstcertificaten, gezondheidscontroles en douaneaangiften begin dit jaar werden ingevoerd, waardoor hun leveringen werden vertraagd en Europese kopers ertoe werden aangezet om ze af te wijzen.

Vrachtwagens met slogans als "Brexit bloedbad" en "incompetente overheid vernietigt de schelpdierindustrie" geparkeerd meters van Johnson's 10 Downing Street kantoor in het centrum van Londen. De politie vroeg de vrachtwagenchauffeurs om details.

"We zijn ervan overtuigd dat het systeem mogelijk zou kunnen instorten", zegt Gary Hodgson, directeur van Venture Seafoods, dat levende en verwerkte krabben en kreeften naar de EU exporteert.

"Premier Boris Johnson moet eerlijk zijn tegen ons, met zichzelf en met het Britse publiek over de problemen voor de industrie", zei hij tegen Reuters. Een operator, zei hij, had vorige week 400 pagina's exportdocumentatie nodig om Europa binnen te komen.

David Rosie van DR Collin & Son, waar 200 mensen werken, stuurde vroeger een of twee vrachtwagens per nacht naar Frankrijk met levende krab, kreeft en langoustine ter waarde van ongeveer 150,000 pond ($ 203,000). Hij zei dat hij dit jaar geen enkele doos had geëxporteerd.

Vissers, zei hij, "verloren hun broodwinning in een klap van de klok" toen Groot-Brittannië op oudejaarsavond de baan van de EU verliet.

Volgens een akkoord dat vorige maand werd bereikt, blijft de Britse handel met de EU vrij van tarieven en quota. Maar de creatie van een volledige douanegrens betekent dat goederen moeten worden gecontroleerd en papierwerk moet worden ingevuld, waardoor koeriersystemen kapot gaan.

De Britse vleesindustrie waarschuwt voor chaos aan de grens als gevolg van vertragingen in de export

Met behulp van een uitdrukking die veel bedrijfseigenaren boos heeft gemaakt, beschreef Johnson de veranderingen als "kinderziektes" en zei dat ze waren verergerd door de COVID-19-pandemie.

Johnson zei dat er een aanvullend fonds van £ 23 miljoen ($ 31.24 miljoen) was gecreëerd om bedrijven te compenseren die "buiten hun schuld bureaucratische vertragingen hebben opgelopen, moeilijkheden hebben om hun goederen door te krijgen waar een echte koper aan de andere kant van het kanaal is" .

De regering zei dat dit extra geld bovenop een investering van £ 100 miljoen in de industrie in de komende jaren kwam en bijna £ 200 miljoen aan de Schotse regering om verstoring tot een minimum te beperken.

Het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) zei dat het naast financiële steun ook samenwerkte met de industrie en de EU om documentatieproblemen aan te pakken.

"Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat goederen vlot naar de markt kunnen blijven stromen", zei een woordvoerder van de regering in een verklaring per e-mail.

Alleen al de visserij draagt ​​0.1% bij aan het Britse BBP als verwerking wordt meegerekend, maar voor kustgemeenschappen is het een reddingslijn en een traditionele manier van leven.

De Scotland Food & Drink Association zegt dat exporteurs meer dan 1 miljoen pond aan omzet per dag kunnen verliezen.

Velen in kustgemeenschappen stemden voor Brexit, maar zeiden dat ze deze impact niet hadden verwacht.

Allan Miller, eigenaar van AM Shellfish in Aberdeen, Schotland, zei dat zijn leveringen van levende bruine krab, kreeft en garnalen verdubbeld waren vanaf 24 uur. Dit betekende lagere prijzen en een deel van het product heeft het niet overleefd, zei hij.

'Je praat 48 uur tot 50 uur. Het is gek, 'zei hij.

Verder lezen

Brexit

Schotse vissers landen vis in Denemarken om administratieve rompslomp na de Brexit te vermijden

gepubliceerd

on

By

Schotse vissers hebben zich in de eerste twee weken van het jaar steeds meer tot visafslagen in Denemarken gewend om te voorkomen dat hun leveringen aan de Europese Unie worden geblokkeerd door administratieve rompslomp na de Brexit. schrijft .

Een visafslag in Hanstholm aan de westkust van Denemarken heeft dit jaar tot dusver 525 ton vis van Schotse vissersschepen verkocht, meer dan het dubbele in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

"We hebben ontzettend veel vragen gekregen van Schotse vissers over het aanlanden van hun vangst in Hanstholm", vertelde Jesper Kongsted, die de veiling leidt, op vrijdag (16 januari) aan Reuters. "Dit is erg goed voor ons bedrijf."

Sommige Schotse visserijbedrijven zeggen dat ze met ondergang worden geconfronteerd, aangezien verschillende EU-landen de Britse export hebben afgewezen nadat nieuwe douane-eisen de aankomst van hun verse producten vertraagden.

Als gevolg hiervan daalden de prijzen op visafslagen in Schotland aan het begin van het jaar. Kongsted zei dat twee Schotse broers 300,000 Deense kronen ($ 48,788) hadden verdiend door 22 ton heek te verkopen in Hanstholm in plaats van op een veiling in Peterhead in Schotland.

“Onze branche wordt geconfronteerd met oplopende financiële verliezen. Veel vissersschepen zijn vastgebonden aan de kademuur ”, zei Elspeth Macdonald, hoofd van de Schotse Vissersfederatie, in een brief aan premier Boris Johnson op vrijdag.

"Sommigen maken nu een rondreis van 72 uur om vis aan land te brengen in Denemarken, omdat dit de enige manier is om te garanderen dat hun vangst een eerlijke prijs zal opleveren en daadwerkelijk op de markt zal worden gebracht terwijl deze nog vers genoeg is om aan de eisen van de klant te voldoen", aldus Macdonald. .

De introductie van gezondheidscertificaten, douaneaangiften en controles sinds Groot-Brittannië begin dit jaar de interne markt van de EU verliet, heeft bij sommige visserijbedrijven de leveringssystemen getroffen.

Deze week dreigden enkele Schotse vissers rotte schelpdieren te dumpen buiten het Britse parlement in Londen.

($ 1 = 6.1490 Deense kronen)

Verder lezen

Brexit

Het VK kan de 'kinderziektes' na de Brexit overwinnen, zegt de minister

gepubliceerd

on

By

Groot-Brittannië gelooft dat het de "kinderziektes" na de Brexit kan oplossen die Schotse vissers hebben verhinderd goederen naar de Europese Unie te exporteren vanwege vertragingen bij de douane, zei minister van Voedsel en Milieu George Eustice (foto): schrijf Kate Holton en Paul Sandle.

Sommige EU-importeurs hebben vrachtwagenladingen Schotse vis afgewezen sinds 1 januari nadat de behoefte aan vangstcertificaten, gezondheidscontroles en uitvoeraangiften betekende dat het te lang duurde voordat ze arriveerden, waardoor vissers boos werden die financieel onderuit gingen als de handel niet kan worden hervat.

Eustice vertelde het parlement dat zijn personeel bijeenkomsten had gehouden met Nederlandse, Franse en Ierse functionarissen om te proberen "enkele van deze kinderziektes glad te strijken".

"Het zijn slechts kinderziektes," zei hij. "Als mensen gewend raken aan het gebruik van de papieren, zullen de goederen stromen."

Eustice zei dat zonder uitstelperiode om de regels in te voeren, de industrie zich er in realtime aan moest aanpassen, met kwesties als welke kleur inkt kan worden gebruikt om formulieren in te vullen. Hij voegde eraan toe dat terwijl de regering compensatie overwoog voor sectoren die getroffen waren door de veranderingen na de Brexit, hij zich nu concentreerde op het oplossen van de vertragingen voor vissers.

Logistieke dienstverleners, die nu moeite hebben om goederen op tijd te leveren, hebben gezegd dat de verandering naar het leven buiten de interne markt en de douane-unie veel groter is en hoewel de levertijden kunnen verbeteren, zal het nu meer kosten en langer duren om te exporteren.

Om verse producten op de EU-markten te krijgen, moeten logistieke dienstverleners nu de lading samenvatten met goederencodes, productsoorten, brutogewicht, het aantal dozen en waarde, plus andere details. Fouten kunnen leiden tot langere vertragingen, die Franse importeurs treffen die ook door de administratieve rompslomp zijn getroffen.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending