Verbind je met ons

Economie

EU versterkt financieel vangnet met overeenstemming over hervorming van het Europees stabiliteitsmechanisme

gepubliceerd

on

De Eurogroep heeft ingestemd met een herzien Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), dat in januari 2021 zal worden ondertekend. De overeenkomst moet worden geratificeerd en hopelijk kan dit in de loop van 2021 gebeuren.

Gezien de turbulente economische tijden is de overeenkomst een teken dat de EU bereid is een financieel vangnet te bieden als dat nodig is. Het ESM zal kredietlijnen kunnen aanbieden als het gemeenschappelijke achtervangmechanisme voor het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds (SRF) onvoldoende blijkt, waardoor het de 'lender of last resort' van de EU wordt.

De EU had zich ertoe verbonden om vóór eind 2023 in 2018 een gemeenschappelijk achtervang in te voeren, maar dit is vervroegd naar 2022. Hoewel er vooruitgang is geboekt op het gebied van risicovermindering, is het duidelijk dat de pandemie de voortgang zal vertragen. 

De ministers hebben geprobeerd een zorgvuldig pad te bewandelen om de financiële stabiliteit te handhaven en tegelijkertijd de belastingbetalers te beschermen. De gesprekken liepen op een bepaald moment vast vanwege de bezorgdheid van Italië dat ESM-leningen door extreemrechts als ondemocratisch worden beschouwd en, nog belangrijker, door sommige delen van de Vijfsterrenbeweging, die momenteel in de coalitieregering zitten. Dit komt door het stringente structurele aanpassingsbeleid dat het ESM kan opleggen, zoals te zien is in landen als Griekenland tijdens de laatste crisis.

EU

Von der Leyen prijst de genezingsboodschap van Joe Biden

gepubliceerd

on

Vanmorgen (20 januari) hield de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een toespraak tijdens het plenaire debat van het Europees Parlement over de inhuldiging van de nieuwe president van de Verenigde Staten en de huidige politieke situatie.

In haar opmerkingen prees ze Joe Biden's eed als een "boodschap van genezing voor een diep verdeelde natie", maar ook als een "boodschap van hoop voor een wereld die wacht op de VS om terug te zijn in de cirkel van gelijkgestemde staten. ”.

President Von der Leyen maakte duidelijk dat leiderschap tussen de EU en de VS nodig is om de vele mondiale uitdagingen aan te pakken die hernieuwde en verbeterde mondiale samenwerking vereisen. De president zei: 'En ik ben verheugd dat op de eerste dag - zoals ze hebben aangekondigd - van de nieuwe Amerikaanse regering, de Verenigde Staten weer zullen toetreden tot de Overeenkomst van Parijs. Dit wordt een heel sterk uitgangspunt voor onze hernieuwde samenwerking. ”

De EU ziet ernaar uit dat de Verenigde Staten zich aansluiten bij de gezamenlijke inspanning om de pandemie te bestrijden en vaccins veilig te stellen voor lage- en middeninkomenslanden.

Strijd tegen haat en desinformatie

Herinnerend aan de schokkende beelden van de bestorming van Capitol Hill, waarschuwde president Von der Leyen dat sommige mensen in Europa soortgelijke gevoelens koesteren en riep hij op tot actie om te voorkomen dat berichten van haat en desinformatie zich verspreiden: 'We moeten deze beelden uit de VS halen ontnuchterende waarschuwing. Ondanks ons diepgewortelde vertrouwen in onze Europese democratie, zijn we niet immuun voor soortgelijke gebeurtenissen. Ook in Europa zijn er mensen die zich achtergesteld voelen, die erg boos zijn. We moeten proberen de zorgen en problemen van al onze burgers aan te pakken, zoals de - volkomen terechte - angst om economisch achtergelaten te worden tijdens de pandemie. We moeten democratische grenzen opleggen aan de onbelemmerde en ongecontroleerde politieke macht van de internetreuzen. "

Digitale samenwerking

De president sprak ook over samenwerking op het gebied van technologie. Ze verwees met name naar de onlangs gepresenteerde Digital Services Act en de Digital Market Act, die ervoor zullen zorgen dat de macht van grote platforms over het publieke debat wordt onderworpen aan duidelijke principes, transparantie en verantwoordingsplicht; dat de grondrechten van gebruikers worden beschermd; en zorgen voor een gelijk speelveld voor innovatieve digitale bedrijven. Ursula von der Leyen sprak vanmorgen in de vergaderzaal in Brussel een aanbod uit aan de nieuwe Amerikaanse regering om een ​​gemeenschappelijke mondiale aanpak te definiëren: `` Samen zouden we een regelboek voor de digitale economie kunnen opstellen dat wereldwijd geldig is: van gegevensbescherming en privacy tot veiligheid van kritieke infrastructuur. Een geheel van regels gebaseerd op onze waarden: mensenrechten en pluralisme, inclusie en bescherming van privacy. "

Verder lezen

EU

Burgers van het VK en de EU-27 in het VK blijven deel uitmaken van de communicatieprogramma's van het Europees Parlement 

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement bevestigt opnieuw zijn wil om in contact te blijven met jonge generaties Britse burgers en EU27-burgers die in het VK wonen. Na zijn besluit in februari 2019 om de aanwezigheid van het Europees Parlement in het VK te behouden, met name via zijn kantoor in Londen, heeft het Bureau van het Parlement (voorzitter Sassoli en ondervoorzitters) gisteravond besloten zijn communicatieprogramma's aan te passen om ervoor te zorgen dat de Britse burgers met name de jongere generatie en de miljoenen EU27-burgers die in het land wonen, kunnen nog steeds deelnemen.

Opiniegroepen, jeugdgroepen en organisaties zullen kunnen deelnemen aan debatten en evenementen die door het Europees Parlement worden aangeboden, zoals het European Youth Event, dat om de twee jaar duizenden jonge Europeanen samenbrengt in Straatsburg en online (8,000 jongeren namen deel aan de 2018 evenement). Britse scholen zullen ook kunnen deelnemen Euroscola, een meeslepende ervaring die plaatsvindt in de Kamer van het Europees Parlement in Straatsburg, waardoor middelbare scholieren kennis kunnen maken met de Europese integratie door deze uit eerste hand te ervaren. Britse scholen kunnen ook deelnemen aan het Ambassador Schools-programma van het Europees Parlement.

Meer informatie 

Verder lezen

coronavirus

COVID-19-vaccins: de EU moet met eenheid en solidariteit reageren 

gepubliceerd

on

De leden van het Europees Parlement spraken hun brede steun uit voor de gemeenschappelijke aanpak van de EU om de pandemie te bestrijden en riepen op tot volledige transparantie met betrekking tot contracten en inzet van COVID-19-vaccins.

Tijdens het plenaire debat op dinsdag (19 januari) wisselden de leden van gedachten met Ana Paula Zacarias, de Portugese staatssecretaris van Europese Zaken, en Stella Kyriakides, EU-commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid.

Een grote meerderheid van de leden van het Europees Parlement toonde hun steun voor de eensgezinde EU-aanpak, die ervoor zorgde dat vaccins snel worden ontwikkeld en dat alle Europese burgers toegang krijgen tot vaccins. Tegelijkertijd betreurden ze het "gezondheidsnationalisme", met inbegrip van vermeende parallelle contracten die door de lidstaten waren ondertekend of pogingen om elkaar te verslaan. Om het Europese succesverhaal hoog te houden, moet de EU met eenheid en solidariteit reageren, waarbij alle regeringsniveaus samenwerken, aldus leden van het Europees Parlement.

De leden riepen op om de voorwaarden van contracten tussen de EU en farmaceutische bedrijven waarbij overheidsgeld is betrokken, volledig transparant te maken. Recente inspanningen van de Commissie om leden van het EP in staat te stellen één onvolledig contract te raadplegen, werden onvoldoende geacht. Europarlementariërs herhaalden dat alleen volledige transparantie kan bijdragen aan het bestrijden van desinformatie en het opbouwen van vertrouwen in de vaccinatiecampagnes in heel Europa.

De sprekers erkenden ook de wereldwijde dimensie van de COVID-19-pandemie, die wereldwijde oplossingen vereist. De EU heeft de verantwoordelijkheid om haar sterke positie te gebruiken om haar meest kwetsbare buren en partners te ondersteunen. De pandemie kan pas worden overwonnen als alle mensen gelijke toegang hebben tot vaccins, niet alleen in rijke landen, voegde EP-leden eraan toe.

Het debat raakte ook andere kwesties aan, zoals de behoefte aan vergelijkbare nationale gegevens en wederzijdse erkenning van vaccinaties, de noodzaak om vertragingen te voorkomen en de vaccinatiesnelheid te verhogen, en de onconstructieve aard van het beschuldigen van de EU of de farmaceutische industrie mislukkingen.

Bekijk de video-opname van het debat Hier kan je daar alles over lezen.. Klik op onderstaande namen voor individuele uitspraken.

Ana Paula Zacarias, Portugees voorzitterschap

Stella Kyriakides, EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid

Esther de Lange, EPP, NL

Iratxe García Pérez, S&D, ES

Dacian Cioloş, Renew Europe, RO

Joëlle Mélin, ID, FR

Philippe Lamberts, Groenen / EFA, BE

Joanna Kopcińska, ECR, PL

Marc Botenga, Links, BE

Verband

De Commissie publiceerde op 19 januari een aanvullende mededeling over de COVID-19-strategie van de EU. De EU-leiders zullen de pandemische stand van zaken bespreken tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad op 21 januari.

Achtergrond

Op 22 september 2020 hield het Parlement een openbare hoorzitting over "Hoe de toegang tot COVID-19-vaccins veilig te stellen voor EU-burgers: klinische proeven, productie- en distributie-uitdagingen". Tijdens de plenaire vergadering van december 2020 zei het Parlement steun voor de snelle goedkeuring van veilige vaccins en op 12 januari 2021, EP-leden beschuldigde een gebrek aan transparantie voor het aanwakkeren van onzekerheid en desinformatie over COVID-19-vaccinatie in Europa.

Meer informatie 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending