Verbind je met ons

bank

COVID-19 brengt de tekortkomingen van een op papier gebaseerd handelssysteem aan het licht

gepubliceerd

on

Volgens een recent rapport van de Internationale Kamer van Koophandel, aangezien COVID-19 de tekortkomingen van een op papier gebaseerd handelssysteem onthult, vinden financiële instellingen (FI's) manieren om de handel te laten circuleren. Het stelt dat het probleem waarmee we vandaag worden geconfronteerd, is geworteld in de meest hardnekkige kwetsbaarheid van de handel: papier. Papier is de achilleshiel van de financiële sector. De verstoring zou altijd gebeuren, de enige vraag was wanneer, schrijft Colin Stevens.

Voorlopige ICC-gegevens laten zien dat financiële instellingen nu al het gevoel hebben dat ze worden beïnvloed. Meer dan 60% van de respondenten van de recente COVID-19-aanvulling op de Trade Survey verwacht dat hun handelsstromen in 20 met minstens 2020% zullen afnemen.

De pandemie introduceert of verergert uitdagingen voor het handelsfinancieringsproces. Om de praktische aspecten van handelsfinanciering in een COVID-19-omgeving te bestrijden, gaven veel banken aan dat ze hun eigen maatregelen namen om de interne regels voor originele documentatie te versoepelen. Slechts 29% van de respondenten geeft echter aan dat hun lokale toezichthouders steun hebben verleend om de lopende handel te vergemakkelijken.

Het is een kritiek moment voor infrastructuurupgrades en meer transparantie, en hoewel de pandemie veel negatieve effecten heeft veroorzaakt, is een potentiële positieve impact dat het de industrie duidelijk heeft gemaakt dat er veranderingen nodig zijn om processen te optimaliseren en de algehele functioneren van internationale handel, handelsfinanciering en geldbeweging.

Ali Amirliravi, de CEO van LGR Global van Zwitserland en oprichter van Zijderoute-munt, legde uit hoe zijn bedrijf oplossingen voor deze problemen heeft gevonden.

“Ik denk dat het aankomt op het slim integreren van nieuwe technologieën. Neem bijvoorbeeld mijn bedrijf, LGR Global, als het gaat om geldbewegingen, zijn we gefocust op 3 dingen: snelheid, kosten en transparantie. Om deze problemen aan te pakken, lopen we voorop met technologie en gebruiken we zaken als blockchain, digitale valuta en algemene digitalisering om de bestaande methodologieën te optimaliseren.

Ali Amirliravi, de CEO van LGR Global of Switzerland en oprichter van Silk Road Coin,

Ali Amirliravi, de CEO van LGR Global of Switzerland en oprichter van Silk Road Coin

"Het is vrij duidelijk welke impact nieuwe technologieën kunnen hebben op zaken als snelheid en transparantie, maar als ik zeg dat het belangrijk is om de technologieën op een slimme manier te integreren, is dat belangrijk omdat je altijd je klant in gedachten moet houden - het laatste wat we zouden doen willen doen is een systeem introduceren dat onze gebruikers echt in verwarring brengt en zijn of haar werk ingewikkelder maakt. Dus enerzijds wordt de oplossing voor deze problemen gevonden in nieuwe technologie, maar anderzijds gaat het om het creëren van een gebruikerservaring die is eenvoudig in gebruik en interactie met en integreert naadloos in de bestaande systemen. Het is dus een beetje een evenwichtsoefening tussen technologie en gebruikerservaring, dat is waar de oplossing zal worden gecreëerd.

"Als het gaat om het bredere onderwerp van toeleveringsketenfinanciering, zien we de behoefte aan verbeterde digitalisering en automatisering van de processen en mechanismen die bestaan ​​gedurende de productlevenscyclus. In de multi-commodity trading-industrie zijn er zoveel verschillende belanghebbenden. , tussenpersonen, banken, enz. en elk van hen heeft zijn eigen manier om dit te doen - er is een algemeen gebrek aan standaardisatie, met name in de Zijderoute. Het gebrek aan standaardisatie leidt tot verwarring in nalevingsvereisten, handelsdocumenten, brieven van krediet, enz., en dit betekent vertragingen en hogere kosten voor alle partijen. Bovendien hebben we het enorme probleem van fraude, dat u moet verwachten als u te maken heeft met dergelijke ongelijkheid in de kwaliteit van processen en rapportage. De oplossing hier is opnieuw om technologie te gebruiken en zoveel mogelijk van deze processen te digitaliseren en automatiseren - het zou het doel moeten zijn om menselijke fouten uit de vergelijking te halen.

"En hier is het echt opwindende aan het brengen van digitalisering en standaardisatie naar supply chain-financiering: dit zal niet alleen het zakendoen veel eenvoudiger maken voor de bedrijven zelf, deze verhoogde transparantie en optimalisatie zullen de bedrijven ook veel aantrekkelijker maken voor buitenstaanders. investeerders. Het is een win-win voor alle betrokkenen hier. "

Hoe denkt Amirliravi dat deze nieuwe systemen kunnen worden geïntegreerd in de bestaande infrastructuur?

“Dit is echt een belangrijke vraag, en het is iets waar we veel tijd aan hebben gewerkt bij LGR Global. We realiseerden ons dat u een geweldige technologische oplossing kunt hebben, maar als het complexiteit of verwarring bij uw klanten creëert, veroorzaakt u meer problemen dan u oplost.

In de sector van handelsfinanciering en geldbewegingen betekent dit dat nieuwe oplossingen rechtstreeks in bestaande klantsystemen moeten kunnen worden aangesloten - met behulp van API's is dit allemaal mogelijk. Het gaat erom de kloof tussen traditionele financiën en fintech te overbruggen en ervoor te zorgen dat de voordelen van digitalisering worden geleverd met een naadloze gebruikerservaring.

Het ecosysteem voor handelsfinanciering heeft een aantal verschillende belanghebbenden, elk met hun eigen systemen. Wat we echt nodig zien, is een end-to-end-oplossing die deze processen transparantie en snelheid geeft, maar die nog steeds kan communiceren met de legacy- en banksystemen waarop de branche vertrouwt. Dat is wanneer je begint te zien dat er echte veranderingen worden aangebracht. "

Waar zijn de wereldwijde hotspots voor verandering en kansen? Ali Amirliravi zegt dat zijn bedrijf, LGR Global, zich om een ​​paar belangrijke redenen richt op de zijderoute - tussen Europa, Centraal-Azië en China:

“Ten eerste is het een gebied met een ongelooflijke groei. Als we bijvoorbeeld naar China kijken, hebben ze de afgelopen jaren een bbp-groei van meer dan 6% gehandhaafd, en de economieën van Centraal-Azië laten vergelijkbare cijfers zien, zo niet hoger. Dit soort groei betekent meer handel, meer buitenlandse eigendom en ontwikkeling van dochterondernemingen. Het is een gebied waar je echt de mogelijkheid ziet om veel automatisering en standaardisatie te brengen in de processen binnen de supply chains. Er wordt veel geld verplaatst en er worden voortdurend nieuwe handelspartnerships gesloten, maar er zijn ook veel pijnpunten in de branche.

De tweede reden heeft te maken met de realiteit van valutaschommelingen in het gebied. Als we het over Silk Road Area-landen hebben, hebben we het over 68 landen, elk met hun eigen valuta en de geïndividualiseerde waardefluctuaties die daar een bijproduct van zijn. Grensoverschrijdende handel op dit gebied betekent dat de bedrijven en stakeholders die deelnemen aan de financiële kant met allerlei problemen te maken hebben als het gaat om het wisselen van valuta.

En hier hebben de bankvertragingen die optreden in het traditionele systeem echt een negatieve impact op het zakendoen in het gebied: omdat sommige van deze valuta's erg volatiel zijn, kan het zo zijn dat tegen de tijd dat een transactie eindelijk de werkelijke waarde die wordt overgedragen, blijkt aanzienlijk anders te zijn dan aanvankelijk had kunnen worden afgesproken. Dit veroorzaakt allerlei soorten hoofdpijn als het gaat om de verantwoording van alle partijen, en het is een probleem dat ik tijdens mijn tijd in de branche rechtstreeks heb aangepakt. "

Amirliravi gelooft dat wat we nu zien een industrie is die klaar is voor verandering. Zelfs met de pandemie groeien bedrijven en economieën, en er is nu meer dan ooit een duw in de richting van digitale, geautomatiseerde oplossingen. Het volume van grensoverschrijdende transacties groeit al jaren gestaag met 6%, en alleen al de internationale betalingssector is al 200 miljard dollar waard.

Dergelijke cijfers tonen het impactpotentieel van optimalisatie in deze ruimte.

Onderwerpen als kosten, transparantie, snelheid, flexibiliteit en digitalisering zijn momenteel populair in de branche, en naarmate deals en toeleveringsketens steeds waardevoller en complexer worden, zullen de eisen aan de infrastructuur eveneens toenemen. Het is echt geen kwestie van ‘of’, maar van ‘wanneer’ - de industrie bevindt zich momenteel op een kruispunt: het is duidelijk dat nieuwe technologieën processen zullen stroomlijnen en optimaliseren, maar partijen wachten op een oplossing die veilig en betrouwbaar is voldoende om frequente transacties met grote volumes af te handelen en flexibel genoeg om zich aan te passen aan de complexe dealstructuren die binnen handelsfinanciering bestaan. "

Amirliravi en zijn collega's bij LGR Global zien een opwindende toekomst voor de B2B-geldbeweging en de handelsfinancieringssector.

"Ik denk dat iets dat we zullen blijven zien, de impact is van opkomende technologieën op de industrie", zei hij. “Dingen als blockchain-infrastructuur en digitale valuta zullen worden gebruikt om transacties transparanter en sneller te maken. Door de overheid uitgegeven digitale valuta van centrale banken worden ook gecreëerd, en dit zal ook een interessante impact hebben op het grensoverschrijdende geldverkeer.

"We bekijken hoe digitale slimme contracten kunnen worden gebruikt in handelsfinanciering om nieuwe geautomatiseerde kredietbrieven te creëren, en dit wordt pas echt interessant als je IoT-technologie integreert. Ons systeem kan transacties en betalingen automatisch activeren op basis van inkomende gegevensstromen. Dit betekent bijvoorbeeld dat we een slim contract kunnen opstellen voor een kredietbrief waarmee de betaling automatisch wordt vrijgegeven zodra een zeecontainer of een zeeschip een bepaalde locatie bereikt. Of, een eenvoudiger voorbeeld, betalingen kunnen worden geactiveerd zodra een set compliancedocumenten wordt geverifieerd en geüpload naar het systeem Automatisering is zo'n enorme trend - we zullen zien dat steeds meer traditionele processen worden verstoord.

"Gegevens zullen een grote rol blijven spelen bij het vormgeven van de toekomst van supply chain-financiering. In het huidige systeem zijn veel gegevens in silo's opgeslagen en het gebrek aan standaardisatie belemmert echt de algemene mogelijkheden voor gegevensverzameling. is opgelost, zou een end-to-end digitaal handelsfinancieringsplatform in staat zijn om big data-sets te genereren die kunnen worden gebruikt om allerlei theoretische modellen en branche-inzichten te creëren. De kwaliteit en gevoeligheid van deze gegevens betekent natuurlijk dat datamanagement en veiligheid zal ongelooflijk belangrijk zijn voor de industrie van morgen.

"Voor mij ziet de toekomst voor de geldbeweging en de handelsfinancieringssector er rooskleurig uit. We gaan het nieuwe digitale tijdperk binnen, en dit zal allerlei nieuwe zakelijke kansen betekenen, vooral voor de bedrijven die technologieën van de volgende generatie omarmen."

bank

Hoe digitale handelsfinancieringsoplossingen werken om COVID-19-problemen weg te nemen

gepubliceerd

on

Terwijl COVID-19 zich over de hele wereld verspreidt, zijn koeriersdiensten en de verplaatsing van papieren documenten vertraagd. Een recent overzicht van de overleving van menselijke coronavirussen op oppervlakken vond grote variabiliteit, variërend van twee uur tot negen dagen, schrijft Colin Stevens.

De overlevingstijd is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het type ondergrond, temperatuur, relatieve vochtigheid en specifieke stam van het virus.

Nu scheepvaartroutes en havens zijn verstoord, steeds meer landen worden geblokkeerd en de druk op exporteurs, logistieke netwerken en banken toeneemt, is er een sterke prikkel voor bedrijven die internationaal handelen om hun documenten te digitaliseren.

De handel in multi-commodity is erg complex - er zijn een aantal belanghebbenden, tussenpersonen en banken die samenwerken om deals te sluiten. Deze deals zijn enorm in waarde en komen heel vaak voor - het zijn grote volumes.

Bij een typische internationale handel worden maximaal 36 documenten uitgegeven door verschillende partijen uit verschillende landen eerst naar een producent of handelsbedrijf gestuurd, verder behandeld en vervolgens naar banken gestuurd, wat de verspreiding van het virus erger maakt.

Daarom moeten partijen die betrokken zijn bij de wereldhandel zich wenden tot digitale oplossingen, zoals elektronische handtekeningen en platforms die gedigitaliseerde documenten aanbieden, om ervoor te zorgen dat hun handelsfinancieringsovereenkomsten en papieren virtueel kunnen worden geïnkt.

In wat de 'Zijderoute-landen' wordt genoemd - de gebieden tussen Europa, Centraal-Azië en China, sommige bedrijven die alle handmatige processen gebruiken en andere die de overstap naar digitaal maken - is er geen standaardisatie.

Een internationale organisatie met als doel de handel tussen leden en staten te vergroten, is de Silk Road Chamber of International Commerce.

Een van de leidende leden is Ali Amirliravi, de CEO van LGR Global van Zwitserland en oprichter van Silk Road Coin, een cryptocurrency die is ontworpen om internationale grensoverschrijdende handel langs de Belt and Road-landen te vergemakkelijken.

Tegen deze website zei hij:

Ali Amirliravi, de CEO van LGR Global of Switzerland

Ali Amirliravi, CEO van LGR Global of Switzerland

“De COVID-pandemie heeft veel van de problemen aan het licht gebracht die momenteel bestaan ​​in wereldwijde toeleveringsketens. Om te beginnen zagen we de risico's van de zogenaamde “just-in-time” productiestijl en wat er kan gebeuren als bedrijven supply chains zelf gebruiken als magazijnfaciliteiten. Iedereen zag de verstoringen en vertragingen in de levering van chirurgische maskers en persoonlijke beschermingsmiddelen - het algehele gebrek aan transparantie in traditionele systemen kwam echt aan het licht.

"We zagen de behoefte aan gegevenscontrole en documentatie van hoge kwaliteit - mensen wilden precies weten waar hun producten vandaan kwamen en welke contactpunten er bestaan ​​in de toeleveringsketen. En toen zagen we natuurlijk de behoefte aan snelheid - de vraag was er, maar de traditionele toeleveringsketens liepen tegen een aantal problemen aan bij het op tijd produceren en leveren van de producten - vooral toen de wettelijke en nalevingsvereisten werden gehandhaafd.

"Aan de kant van de geldbeweging zagen we hogere vergoedingen, munttekorten en bankvertragingen die cruciale bedrijfsactiviteiten echt verstoorden. In tijden van crisis kunnen zelfs kleine inefficiënties een enorme negatieve impact hebben - dit geldt met name in de grondstoffenhandel, waar de transactiegrootte en het volume is zo groot.

"Dit zijn allemaal problemen waarvan de industrie zich al enige tijd bewust is, maar de COVID-crisis heeft aangetoond dat er nu actie moet worden ondernomen zodat we deze problemen kunnen overwinnen. Het is een kritiek moment voor infrastructuurupgrades en meer transparantie, en hoewel de pandemie heeft veel negatieve effecten veroorzaakt, een mogelijk positief effect is dat het de industrie duidelijk heeft gemaakt dat er veranderingen nodig zijn om processen te optimaliseren en de algehele werking van internationale handel, handelsfinanciering en geldbeweging te verbeteren. "

Ali Amirliravi stelt enkele van de oplossingen voor deze problemen voor:

“Ik denk dat het aankomt op het slim integreren van nieuwe technologieën. Neem bijvoorbeeld mijn bedrijf, LGR wereldwijd. Als het gaat om geldbewegingen, zijn we gefocust op drie dingen: snelheid, kosten en transparantie. Om deze problemen aan te pakken, lopen we voorop met technologie en gebruiken we zaken als blockchain, digitale valuta en algemene digitalisering om de bestaande methodologieën te optimaliseren.

"Het is vrij duidelijk welke impact nieuwe technologieën kunnen hebben op zaken als snelheid en transparantie, maar als ik zeg dat het belangrijk is om de technologieën op een slimme manier te integreren, is dat belangrijk omdat je altijd je klant in gedachten moet houden - het laatste wat we zouden doen willen doen is een systeem introduceren dat onze gebruikers echt in verwarring brengt en zijn of haar werk ingewikkelder maakt. Dus enerzijds wordt de oplossing voor deze problemen gevonden in nieuwe technologie, maar anderzijds gaat het om het creëren van een gebruikerservaring die is eenvoudig in gebruik en interactie met en integreert naadloos in de bestaande systemen. "

In een wereldwijde noodsituatie kan de internationale handel vertragen, maar het mag niet stoppen. Zelfs als COVID-19 de tekortkomingen van een op papier gebaseerd handelssysteem aan het licht brengt, biedt het bedrijven als LGR Crypto Bank een kans om de functie en aard van de handel te moderniseren.

"In de sector van handelsfinanciering en geldbeweging betekent dit dat nieuwe oplossingen rechtstreeks in bestaande klantsystemen moeten kunnen worden aangesloten", aldus Amirliravi. “Met API's is dit allemaal mogelijk. Het gaat erom de kloof tussen traditionele financiën en fintech te overbruggen en ervoor te zorgen dat de voordelen van digitalisering worden geleverd met een naadloze gebruikerservaring. "

 

 

Verder lezen

bank

De stablecoins van Big-tech kunnen privacy en innovatie schaden - ECB

gepubliceerd

on

By

Vertegenwoordigingen van virtuele valuta worden weergegeven voor het Weegschaallogo in deze illustratie, 21 juni 2019. REUTERS / Dado Ruvic / Illustratie

Een stablecoin die wordt beheerd door een groot technologiebedrijf, zoals Facebook FB.O voorgestelde libra, zou zorgen baren over gegevensbescherming en zelfs financiële innovatie verstikken, zei Fabio Panetta, lid van de Europese Centrale Bank, woensdag (4 november), schrijft Francesco Canepa.

"De problemen die op het spel staan, variëren van gegevensbeveiliging en naleving van de EU-wetgeving inzake gegevensbescherming tot het afsnijden van de levensader van Europese financiële innovatie", zei Panetta.

Verder lezen

bank

We kunnen ons geen belastingparadijzen veroorloven in het tijdperk van #Coronavirus

gepubliceerd

on

Britse kanselier Rishi Sunak, iets meer dan een maand geleden aangesteld, aangekondigd de belangrijkste reeks Britse beleidsmaatregelen sinds de Tweede Wereldoorlog op vrijdag 20 maart.  Het uitgebreide pakket - dat omvat een belastingvoordeel van £ 30 miljard voor bedrijven en een toezegging van de regering om voor het eerst in de Britse geschiedenis een deel van het loon van de burger te betalen - zou slechts een paar weken geleden ondenkbaar zijn geweest voor een conservatieve regering. Het ongekende karakter van de maatregelen, evenals de gravitas waarmee Sunak ze aankondigde, hebben de realiteit van de economische tsunami die de pandemie van het coronavirus heeft losgelaten, naar huis gedreven.

De wereldeconomie, als één commentator bekend, gaat een hartstilstand krijgen. Centrale banken van Tokio tot Zürich hebben gesneden rentetarieven - maar dit kan alleen de pijn verlichten van miljoenen thuisblijvende arbeiders, tot stilstand komende assemblagelijnen en vrije val van aandelenmarkten.

Het is bijna onmogelijk om de volledige omvang van de economische schade te voorspellen terwijl het grootste deel van de wereld nog steeds vecht om de exponentiële verspreiding van het virus in te dammen, en terwijl zoveel onzeker blijft. Zal het virus bijvoorbeeld vervagen dankzij een combinatie van strikte quarantainemaatregelen en warmer weer - alleen om in de herfst wraak te nemen, wat een verwoestende dubbele dip in de economische activiteit veroorzaakt?

Wat vrijwel zeker is, is dat Europa in een nieuwe financiële crisis terechtkomt. "Buitengewone tijden vereisen buitengewone maatregelen", toegegeven ECB-chef Christine Lagarde onderstreept dat "er geen grenzen zijn aan onze inzet voor de euro." De belangrijkste economieën van het blok, waaronder enkele flirten met een recessie zelfs vóór de pandemie, zullen zeker de tekortlimieten van 3% overschrijden. Zij zijn Waarschijnlijk om ook snel en los te spelen met de EU-staatssteunregels, aangezien hard getroffen bedrijven - met name grote luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France en Lufthansa - mogelijk moeten worden genationaliseerd om te voorkomen dat ze vallen.

Aangezien beleidsmakers tijdens en na deze acute fase van de pandemie proberen hun economie draaiende te houden, hebben ze elk stukje inkomsten nodig. Het is dan ook schandalig dat zo'n 7 biljoen dollar aan privévermogen is verborgen weg in geheimhoudingsgebieden, terwijl het vermijden van vennootschapsbelasting via offshore belastingparadijzen maar liefst 600 miljard dollar per jaar uit de schatkist haalt. Nieuw onderzoek aangegeven dat 40% van de winst van multinationale ondernemingen offshore wordt weggeknepen.

Het Tax Justice Network heeft een "as van ontwijking" geïdentificeerd - het VK, Nederland, Zwitserland en Luxemburg - die samen goed zijn voor volledig de helft van de wereldwijde belastingontduiking. Het VK draagt ​​een bijzondere verantwoordelijkheid voor het niet optreden tegen het wijdverbreide financiële misdrijf in zijn overzeese gebiedsdelen. Terwijl NHS-medewerkers aan de frontlinie van de coronavirus-epidemie hebben uitgedrukt bezorgd over het feit dat ze worden behandeld als "kanonnenvoer" te midden van een groot tekort aan beschermende uitrusting, zijn de drie beruchtste schuilplaatsen ter zee Britse overzeese gebiedsdelen.

De bekendste zijn waarschijnlijk de Kaaimaneilanden, die de EU is geplaatst op de zwarte lijst van belastingparadijzen eerder dit jaar. Decennialang noodlottige bedrijven van Enron tot Lehman Brothers verstopt hun problematische activa op de idyllische eilanden, terwijl bedrijven zoals de mijnbouwgigant Glencore naar verluidt smeergeld via het British Overseas Territory hebben doorgesluisd.

De Kaaimannen hebben onlangs een poging gedaan om deze reputatie als een fiscaal Wild Westen af ​​te werpen, met de belofte om bedrijfseigenaren tegen 2023 te onthullen - een maatregel die de eilandstaat in overeenstemming zou brengen met de EU-richtlijnen. Ondertussen blijven er echter verhalen opduiken die illustreren hoe gewetenloze bedrijven profiteren van de lakse regelgeving van Caymans.

Nog maar een paar maanden geleden was de Gulf Investment Corporation (GIC) - een fonds dat gezamenlijk eigendom is van de zes Golfstaten -gevraagd rechtbanken in zowel de Caymans als de Verenigde Staten om te kijken naar de 'honderden miljoenen dollars' die blijkbaar zijn verdwenen uit het Port Fund, een op Caymans gebaseerd financieel voertuig.

Volgens de rechtbank is de sponsor van het Portfonds, KGL Investment Company, mogelijk betrokken geweest bij het overhevelen van opbrengsten uit de verkoop van Port Fund-activa in de Filippijnen. De GIC stelt dat het Port Fund een Filipijns infrastructuurproject voor ongeveer $ 1 miljard heeft verkocht, maar slechts $ 496 miljoen aan opbrengsten heeft bekendgemaakt en slechts $ 305 miljoen aan de investeerders van het fonds heeft uitbetaald.

De 'ontbrekende' $ 700 miljoen verdampt natuurlijk niet zomaar in de ether. Het lijkt zeer aannemelijk dat de discrepantie op zijn minst gedeeltelijk is weggenomen in de kostbare lobbyinspanningen die het Havenfonds heeft ondernomen om zijn voormalige leidinggevenden, Marsha Lazareva en Saeed Dashti, uit de gevangenis in Koeweit te halen, waar ze zijn opgesloten nadat ze waren veroordeeld. van verduistering van openbare middelen. De krachtige lobby campagne heeft een tabblad van miljoenen dollars opgelopen en iedereen in het zadel gehouden, van Louis Freeh, het hoofd van de FBI van 1993 tot 2001, tot Cherie Blair, de vrouw van de voormalige Britse premier Tony Blair.

De smerige sage is de perfecte illustratie van hoe sluwe bedrijven het gebrek aan regulerend toezicht in fiscale paradijzen zoals de Kaaiman kunnen benutten om geld uit de openbare kas te weren. Dergelijke voorbeelden zijn legio. Netflix naar verluidt verschuift geld via drie verschillende Nederlandse bedrijven om de wereldwijde belastingdruk laag te houden. Tot enkele maanden geleden, tech titan Google nam voordeel van een maas in de belasting die de 'Double Irish, Dutch sandwich' wordt genoemd, waardoor enorme bedragen via Ierland naar 'spookbedrijven' worden geleid in belastingparadijzen, waaronder Bermuda en Jersey, beide Britse afhankelijkheden.

Europese leiders kunnen het zich niet langer veroorloven om deze financiële zwarte gaten uit te roeien. Ibrahim Mayaki, de covoorzitter van een onlangs opgericht VN-panel voor illegale financiële stromen, opmerkingd dat "het geld dat wordt verborgen in belastingparadijzen op zee, wordt witgewassen via schelpbedrijven en regelrecht uit de overheidskas wordt gestolen, moet worden aangewend om de armoede te beëindigen, elk kind te onderwijzen en infrastructuur op te bouwen die banen zal creëren en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zal beëindigen."

Op dit moment moet het worden gedaan om bedden voor kritieke zorg achteraf aan te brengen, ervoor te zorgen dat Italiaanse artsen die coronaviruspatiënten behandelen, de handschoenen hebben die hun eigen leven kunnen redden, en om steun te verlenen aan de kleine ondernemingen in Europa, zodat ze niet op hun buik vallen.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending