Verbind je met ons

Brexit

Macron legt de basis voor het verrekenen van een Brexit-compromis over de visserij

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Frankrijk bereidt zijn visserijsector voor op een kleinere vangst na de Brexit, zeiden brancheleden, in een teken dat president Emmanuel Macron de basis legt voor een delicaat compromis om de Europese Unie te helpen een handelsovereenkomst met Groot-Brittannië te sluiten, schrijven als

De EU en Groot-Brittannië proberen de komende drie weken een overeenkomst te sluiten om te voorkomen dat de jaarlijkse handel $ 900 miljard wordt geschaad wanneer Groot-Brittannië de interne markt van het blok op 1 januari 2021 verlaat. Visserij is een van de grootste obstakels.

Macron heeft publiekelijk een harde houding aangenomen ten aanzien van de visserij en zei dat Frankrijk geen Brexit-pact zou accepteren dat "onze vissers opoffert". Hij verwierp de eis van Londen voor jaarlijkse onderhandelingen over visquota in Britse wateren en zei dat het de EU-industrie schaadt.

Als eerste teken van een voorzichtige verzachting van het standpunt van Parijs, zei Macron na de top van de EU-nationale leiders van vorige week gewijd aan de Brexit dat de Franse industrie na het einde van het jaar niet langer in dezelfde situatie verkeert als vandaag.

advertentie

Privé is zijn regering verder gegaan door de politiek invloedrijke visserij-industrie van Frankrijk botweg te vertellen dat ze zich schrap moesten zetten voor de impact, vertelden bronnen aan Reuters, in opmerkingen die de rente op Britse en Britse obligaties onmiddellijk opdreven.

Frankrijk heeft in totaal 20,000 vissers, naast 10,000 banen in de visverwerking. Gemiddeld werd in 2011-2015 ongeveer 98,000 ton vis gevangen in Britse wateren, goed voor € 171 miljoen omzet en 2,566 directe banen.

Volgens een Frans parlementair rapport bevond zich een vierde van de vangsten van Frankrijk in het noordoosten van de Atlantische Oceaan in Britse wateren.

advertentie

Toen de EU-top vorige week in Brussel bijeenkwam, plaatste de Europese minister van Macron foto's van een bezoek aan de Franse kustplaats Port-en-Bessin.

"Eén enkel doel: de belangen van vissers verdedigen en beschermen", zei Clement Beaune op Twitter. "We vechten ... voor de Franse visserij."

Maar - in nog niet eerder gerapporteerde uitwisselingen - zei Jerome Vicquelin, een lid van lokale visserijlobbygroepen die de bijeenkomst bijwoonden, dat de boodschap van de minister duidelijker was toen hem buiten de camera werd gevraagd of Frankrijk zou toegeven.

"Ik was nogal bot en zei: 'Het is allemaal goed en wel dat je gekomen bent, maar ik maak me zorgen omdat ... slechts 10-15% minder omzet ... op de lange termijn een ramp zou zijn", zei Vicquelin vertelde hij de gezanten van Parijs in de stuurhut van de vissersboot die toepasselijk werd genoemd L'Europe.

'Ze waren ook bot. Ze zeiden dat het niet meer hetzelfde zou zijn als voorheen. Voor mij is het duidelijk, ze willen gewoon proberen de schade zo veel mogelijk te beperken, ”vertelde Vicquelin aan Reuters.

Gevraagd om commentaar te geven op Vicquelin's verslag van de bijeenkomst, vertelde Beaune aan Reuters dat hij de vertegenwoordigers van de industrie had verteld niet langer te verwachten "de status quo" te handhaven.

De uitwisseling illustreert de dubbele strategie van Frankrijk in de Brexit-onderhandelingen: stoer praten in het openbaar terwijl je je stilletjes voorbereidt om vanaf 2021 minder in Britse wateren te vissen.

In een ander voorbeeld van Parijs dat een mogelijk compromis in de gaten hield, vertelde een visserijbron aan Reuters afzonderlijk dat de Franse regering de industrie al heeft gevraagd welke concessies voor hen acceptabel zouden zijn.

"Ze vroegen ons of we mogelijk, echt potentieel bereid waren om concessies te doen", zei de bron, die weigerde te worden genoemd. "Ze vroegen ons erover na te denken."

Veel Franse en andere EU-schepen vissen nu in de rijke Britse wateren die buiten bereik zouden zijn als er geen deal is. Bij elke overeenkomst zouden vangstquota voor meer dan 100 soorten moeten worden vastgesteld.

Als een vroege indicatie van verplaatsing van de visserij vanuit Londen, bood Groot-Brittannië vorige maand een overgangsperiode vanaf 2021 om de vangst geleidelijk te verhogen in plaats van van de ene op de andere dag.

Maar de zijkanten blijven zeeën van elkaar, wat precies het Britse aandeel uiteindelijk zou zijn.

Groot-Brittannië zegt dat het een "onafhankelijke kuststaat" zou worden die zijn wateren controleert en daar vist zodra de overgang uit de EU is voltooid.

Visserijstaten van de EU, waaronder Duitsland en Ierland, steunen Frankrijk. Maar het is Macron, die in 2022 voor de presidentsverkiezingen staat, die de harde retoriek leidt en een belangrijke rol zal spelen bij het sluiten van een visserijpact.

Hij moet het risico om een ​​kleine maar bloeiende en luidruchtige industrie boos te maken, afwegen tegen dat van het blokkeren van het nieuwe Brexit-pact, wat zou leiden tot tarieven en quota die de bilaterale handel zouden schaden.

"Macron heeft de sleutel in handen", zei een EU-diplomaat na Brexit. "Als Frankrijk naar beneden klimt, kunnen we een deal sluiten."

De EU heeft geboden voor blijvende toegang tot de Britse viswateren en staat op gespannen voet met Londen over de voorwaarden om de gemeenschappelijke markt van het blok van 450 miljoen consumenten open te houden voor Britse bedrijven. De twee kunnen alleen samen worden opgelost, of helemaal niet.

Een andere diplomaat zei dat de EU-onderhandelaar voor de Brexit, Michel Barnier, deze week "zich geen zorgen maakte over iets anders dan vis".

"Hij zei dat Macron een politieke show moet geven, aangezien 20% van hun vissers of vaartuigen 'werkloos' zijn als ze hun quota niet krijgen," zei de persoon over een achter gesloten deuren ontmoeting met Barnier.

'Macron moet vechten om de vissers niet op straat te krijgen. Dat is de reden waarom de Fransen publiekelijk nog steeds vol gas geven. "

Brexit

Brexit-impact 'wordt erger' doordat supermarktwinkel meer gaat kosten en sommige EU-producten uit de schappen verdwijnen

gepubliceerd

on

De volledige impact van Brexit op zowel bedrijven als consumenten zal pas volgend jaar worden gevoeld, aangezien de tekorten zullen toenemen in sectoren variërend van voedsel tot bouwmaterialen, heeft een vooraanstaande douanedeskundige beweerd, schrijft David Peterselie.

Simon Sutcliffe, een partner bij belasting- en adviesbureau Blick Rothenberg, is van mening dat vertragingen door de regering bij de uitvoering van de douanewetten na de Brexit de impact van het vertrek van het VK uit de Europese Unie hebben "verzacht" en dat "het nog erger zal worden" wanneer ze eindelijk ingevoerd vanaf januari 2022.

Ondanks het vertrek uit de EU op 1 januari 2020 heeft de regering veel van de douanewetten die vorig jaar in werking zouden treden.

advertentie

De eis van pre-notificatie van aankomst in het VK van import van agrofood wordt ingevoerd op 1 januari 2022 in plaats van de reeds uitgestelde datum van 1 oktober van dit jaar.

De nieuwe eisen voor Export Gezondheidscertificaten worden nu nog later ingevoerd, namelijk op 1 juli volgend jaar.

Controles om dieren en planten te beschermen tegen ziekten, plagen of verontreinigingen worden ook uitgesteld tot 1 juli 2022, evenals de vereiste voor veiligheids- en beveiligingsverklaringen bij invoer.

advertentie

Wanneer deze wetten, die ook het douaneaangiftesysteem omvatten, van kracht worden, gelooft de heer Sutcliffe dat de voedsel- en grondstoffentekorten die al tot op zekere hoogte al bestaan ​​- vooral in Noord-Ierland - op het vasteland zullen verergeren met sommige producten verdwijnen in de nabije toekomst uit de supermarktschappen.

Sutcliffe, die als een van de eersten het tekort aan vrachtwagenchauffeurs voorspelde,nd grensproblemen in Noord-Ierland, zei: "Zodra deze extra verlengingen eindigen, zullen we in een hele wereld van pijn zitten totdat importeurs er grip op krijgen, net zoals de exporteurs van het VK naar de EU dat al hebben gedaan.

“De kosten van de betrokken bureaucratie zullen ertoe leiden dat veel retailers sommige producten uit de EU eenvoudigweg niet meer op voorraad zullen hebben.

Als je weet dat je fruitbezorging 10 dagen vastzit in een Britse haven, wachtend om te worden gecontroleerd, dan ga je niet de moeite nemen om het te importeren, want het gaat af voordat het de winkel bereikt.

"We kijken naar allerlei soorten producten die uit supermarkten verdwijnen, van salami tot kazen, omdat ze gewoon te duur zullen zijn om te verzenden. Hoewel een paar delicatessenwinkels deze producten op voorraad hebben, zullen ze duurder worden en moeilijker te verkrijgen zijn. vind."

Hij voegde eraan toe dat de supermarktwinkel ook te maken zal krijgen met sterke prijsstijgingen, aangezien de importkosten van zelfs basisproducten zoals vers vlees, melk, eieren en groenten retailers meer zullen kosten.

"De retailers zullen niet veel andere keuze hebben dan in ieder geval een deel van de hogere kosten door te berekenen aan de consument", aldus Sutcliffe. “Consumenten zullen met andere woorden minder keuze hebben en meer moeten betalen voor hun wekelijkse boodschappen.”

Een woordvoerder van nr. 10 zei: “We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, en daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Verder lezen

Brexit

Europese ministers zeggen vertrouwen in VK op een laag pitje

gepubliceerd

on

Vicevoorzitter van de Commissie Maroš Šefčovič, die de ministers op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen, zei dat het vertrouwen moet worden hersteld en dat hij hoopt voor het einde van het jaar oplossingen te vinden met het VK. 

De Europese ministers die bijeenkwamen voor de Raad Algemene Zaken (21 september) werden op de hoogte gehouden van de stand van zaken in de betrekkingen tussen de EU en het VK, met name wat betreft de uitvoering van het protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland.

Šefčovič bracht de ministers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, waaronder zijn recente bezoek aan Ierland en Noord-Ierland, en de ministers herhaalden hun steun voor de aanpak van de Europese Commissie: “De EU zal met het VK blijven samenwerken om oplossingen te vinden in het kader van het protocol. We zullen ons uiterste best doen om de burgers en bedrijven in Noord-Ierland weer voorspelbaar en stabiel te maken en ervoor te zorgen dat ze de kansen die het protocol biedt, inclusief toegang tot de interne markt, optimaal kunnen benutten.”

advertentie

De vice-president zei dat veel ministers in het debat tijdens de Raadsvergadering hadden gesproken met bezorgdheid over de vraag of het VK een betrouwbare partner was. De Franse minister van Europa, Clement Beaune, zei op weg naar de vergadering dat de Brexit en het recente geschil met Frankrijk over de AUKUS-onderzeeërovereenkomst niet door elkaar mogen worden gehaald. Hij zei echter dat er een vertrouwenskwestie was en zei dat het VK een nauwe bondgenoot was, maar dat de Brexit-overeenkomst niet volledig werd gerespecteerd en dat vertrouwen nodig was om verder te kunnen. 

Šefčovič streeft ernaar alle openstaande problemen met het VK voor het einde van het jaar op te lossen. Over het dreigement van het VK om gebruik te maken van artikel 16 van het protocol, dat het VK in staat stelt specifieke vrijwaringsmaatregelen te nemen als het protocol leidt tot ernstige economische, sociale of milieuproblemen die kunnen aanhouden of tot verlegging van de handel, zei Šefčovič dat de EU zou moeten reageren en dat de ministers de Commissie hadden gevraagd zich op elke eventualiteit voor te bereiden. Toch hoopt Šefčovič dat dit kan worden voorkomen.

Noord-Ierland heeft al te maken met handelsverlegging, zowel bij de import als bij de export. Dit is grotendeels te wijten aan de zeer dunne handelsovereenkomst die het VK heeft gekozen om na te streven met de EU, ondanks dat het minder schadelijke opties wordt aangeboden. Eventuele vrijwaringsmaatregelen moeten qua omvang en duur worden beperkt. Er is ook een ingewikkelde procedure voor het bespreken van vrijwaringsmaatregelen zoals beschreven in bijlage zeven van het protocol, wat inhoudt dat de Gemengde Commissie hiervan op de hoogte wordt gesteld en een maand moet worden gewacht om eventuele waarborgen toe te passen, tenzij er sprake is van buitengewone omstandigheden (waarvan het VK ongetwijfeld zal beweren dat die er zijn) . De maatregelen worden vervolgens driemaandelijks geëvalueerd, mocht het onverhoopt toch gegrond blijken te zijn.

advertentie

Verder lezen

Brexit

Groot-Brittannië stelt implementatie van handelscontroles na Brexit uit

gepubliceerd

on

Groot-Brittannië zei dinsdag (14 september) dat het de implementatie van sommige post-Brexit-importcontroles uitstelde, de tweede keer dat ze zijn teruggedrongen, daarbij verwijzend naar de druk op bedrijven door de pandemie en de wereldwijde druk op de toeleveringsketen.

Groot-Brittannië verliet eind vorig jaar de interne markt van de Europese Unie, maar in tegenstelling tot Brussel, dat onmiddellijk grenscontroles invoerde, heeft het de invoering van invoercontroles op goederen zoals voedsel gespreid om bedrijven de tijd te geven zich aan te passen.

Nadat de invoering van controles vanaf 1 april al met zes maanden was uitgesteld, heeft de regering de noodzaak van volledige douaneaangiften en controles nu teruggeschoven naar 1 januari 2022. Veiligheidsverklaringen zijn vanaf 1 juli volgend jaar vereist.

advertentie

"We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles", zei Brexit-minister David Frost.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Bronnen in de sector logistiek en douane hebben ook gezegd dat de infrastructuur van de overheid niet klaar was om volledige controles op te leggen.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending