Verbind je met ons

Bedrijf

Blockchain - Nieuwe technologieën op slimme manieren integreren

gepubliceerd

on

Recente mediaberichten suggereren dat een nieuwe cryptocurrency-wetgeving voor veilige cryptocurrency-uitwisseling in de EU-landen zou kunnen worden ingevoerd. Door deze nieuwe wetgeving, onder de nieuwe richtlijnen, zullen Bitcoin en andere digitale valuta's in heel Europa monetaire instrumenten worden genoemd. Dit betekent dat legale cryptocurrency-uitwisseling transparanter dan ooit zal zijn. Bovendien wordt gezegd dat deze nieuwe wetgeving de innovatie in de crypto- en blockchains-sector zal stimuleren.

Een gebied dat op zoek is naar nieuwe innovatie met behulp van de blockchain, is de grensoverschrijdende geldbeweging in de handel in multi-commodity's, die erg complex is. Er zijn een aantal belanghebbenden, tussenpersonen en banken die samenwerken om deals te sluiten. De supply chain-deals zijn enorm waardevol en komen heel vaak voor.

"Veel traditionele banken hebben onlangs de handelsfinancieringssector verlaten omdat het gewoon te riskant voor hen is", zegt Ali Amirliravi, CEO van LGR Crypto Bank of Switzerland. "De banken die blijven, worden niet gestimuleerd om de inefficiënte processen te optimaliseren, dat komt omdat, terwijl de bedrijven eraan werken om alle vereiste documentatie te verzamelen en aan de nalevingsbehoeften te voldoen, de banken achterover leunen en rente in rekening brengen - het kan hen eigenlijk niet schelen lang duurt het, het zijn de handelsbedrijven die de extra kosten moeten betalen.

"Het wordt nog erger in wat wij de 'Zijderoute-landen' noemen - de gebieden tussen Europa, Centraal-Azië en China. Hier zie je echt grote verschillen binnen de toeleveringsketens en hebben ze ook te maken met een groot aantal verschillende valuta's. Er zijn bedrijven die alle handmatige, op papier gebaseerde processen gebruiken en andere die de overstap naar digitaal maken - er is geen standaardisatie en dat is een echt probleem. "

Ali Amirliravi LGR Crypto Bank is lid van de Silk Road Chamber of International Commerce - een internationale vereniging met als doel de handel tussen leden en staten te vergroten.

"Deze geschetste kwesties worden regelmatig ter sprake gebracht tijdens de bijeenkomsten op hoog niveau van de Kamer van Koophandel", zei Amirliravi . “De invloed van mijn eigen ervaring in de branche vermengd met de verhalen van andere belanghebbenden heeft me echt geduwd om te beginnen met creëren end-to-end digitaal systeem. We bouwen aan een betere manier om dingen te doen, een die sneller, goedkoper en transparanter is voor alle betrokken partijen. "

“Het komt erop aan nieuwe technologieën op slimme manieren te integreren. Neem bijvoorbeeld mijn bedrijf, LGR Crypto Bank, als het gaat om geldbewegingen, zijn we gefocust op 3 dingen: snelheid, kosten en transparantie. Om deze problemen aan te pakken, gebruiken we toonaangevende technologieën zoals blockchain, digitale valuta's, en algemene digitalisering om de bestaande processen te optimaliseren.

Het is vrij duidelijk welke impact nieuwe technologieën kunnen hebben op zaken als snelheid en transparantie, maar als ik zeg dat het belangrijk is om de technologieën op een slimme manier te integreren, is dat belangrijk omdat je altijd je klant in gedachten moet houden - het laatste wat we zouden willen te doen is een systeem introduceren dat onze gebruikers echt in verwarring brengt en zijn of haar werk ingewikkelder maakt. Dus enerzijds wordt de oplossing voor deze problemen gevonden in nieuwe technologie, maar anderzijds gaat het om het creëren van een gebruikerservaring die eenvoudig te gebruiken en interactief is, en naadloos integreert in de bestaande systemen. Het is dus een beetje een evenwichtsoefening tussen technologie en gebruikerservaring, dat is waar de oplossing zal worden gecreëerd.

Als het gaat om het bredere onderwerp van toeleveringsketenfinanciering, zien we de behoefte aan verbeterde digitalisering en automatisering van de processen en mechanismen die gedurende de hele levenscyclus van het product bestaan. In de multi-commodity trading-industrie zijn er zoveel verschillende belanghebbenden, tussenpersonen, banken, enz. En elk van hen heeft zijn eigen manier om dit te doen - er is een algemeen gebrek aan standaardisatie, met name in de zijderoute. Het gebrek aan standaardisatie leidt tot verwarring in compliancevereisten, handelsdocumenten, kredietbrieven, enz., En dit betekent vertragingen en hogere kosten voor alle partijen. Bovendien hebben we het enorme probleem van fraude, dat u moet verwachten als u te maken heeft met dergelijke ongelijkheid in de kwaliteit van processen en rapportage. De oplossing hier is opnieuw om technologie te gebruiken en zoveel mogelijk van deze processen te digitaliseren en automatiseren - het zou het doel moeten zijn om risico's te verminderen en menselijke fouten uit de vergelijking te halen.

En hier is het echt opwindende aan het brengen van digitalisering en standaardisatie naar supply chain-financiering: dit zal niet alleen het zakendoen veel eenvoudiger maken voor de bedrijven zelf, deze verhoogde transparantie en optimalisatie zullen de bedrijven ook veel aantrekkelijker maken voor externe investeerders. . Het is een win-win voor alle betrokkenen hier. "

Bedrijf

In Italië wordt gewerkt aan een monopolie om de telecommunicatiemarkt te beheersen

gepubliceerd

on

De Italiaanse telecommarkt zou in de nabije toekomst veel minder concurrerend kunnen worden door de totstandkoming van een nieuw monopolie, als een controversieel plan om een ​​nationale breedbandexploitant op te richten wordt doorgevoerd, waarbij Telecom Italia (TIM) zou fuseren met Open Fibre, een van zijn enige rivalen op de breedbandmarkt. TIM-CEO Luigi Gubitosi van zijn kant is buitengewoon upbeat over de vooruitzichten en verwacht dat het project binnenkort zal plaatsvinden. Toch kunnen deze verwachtingen onvolwassen zijn, aangezien de weerstand tegen de fusie groeit, schrijft Colin Stevens.

Op het eerste gezicht heeft Gubitosi op dit moment echter goede redenen om optimistisch te zijn. De Italiaanse regering is meer dan enthousiast over de deal en is sinds 2018 de drijvende kracht achter de deal. Vervolgens, in augustus van dit jaar, Rome goedgekeurd het voorgestelde eigendomsplan voor het postfusiebedrijf dat werd opgesteld door staatsinvesteringsbank Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Volgens persberichten is CDP de belangrijkste voorstander en garant van het plan dat de opkomst van AccessCo, een verenigd nationaal breedbandnetwerk om de markt te domineren.

De details zijn nog steeds onderhandeld achter gesloten deuren door de zogenaamde partners, een groep waartoe ook de Italiaanse energiegigant Enel behoort, die ongeveer 50% van de Open Fibre-voorraad beheert, met de andere helft in handen van CDP. In dit scenario zou TIM uiteindelijk meerderheidsaandeelhouder worden van het verenigde netwerk, waarvan de regering hoopt dat het de trage ontwikkeling van de internetinfrastructuur in Italië zal versnellen - een probleem dat het land al jaren heeft geteisterd.

Net als andere Zuid-Europese landen bevindt Italië zich aan de verkeerde kant van de digitale kloof die Europa doorsnijdt, achterblijvende ver achter Noord- en zelfs Oost-Europa qua beide toegang en snelheid. De redenering van de regering is dat de enorme omvang van de nieuwe nationale aanbieder het mogelijk zal maken om enorme investeringen te doen in FTTx-technologie die de sector hard nodig heeft. Terwijl Telecom Italia de leiding zal hebben over het voorgestelde bedrijf, beloven de autoriteiten een systeem van regelgeving en meerdere aandeelhouders in te voeren om ze onder controle te houden.

De zaak tegen monopolies

Maar hoewel de Italiaanse regering de fusie misschien ziet als de zilveren kogel om de internettoegang van het land te verbeteren, zijn anderen niet zo overtuigd. Angelo Cardani, destijds voorzitter van AGCOM, de regulator voor de Italiaanse communicatiemarkt, in 2019 sloeg de fusie als een "stap achteruit" voor de industrie, waarbij wordt gewaarschuwd dat het gebrek aan concurrentie meer zal doen om innovatie en vooruitgang te verstikken dan om het te bevorderen.

Cardani maakte zijn standpunt duidelijk, maar slechts weken later eindigde zijn mandaat als hoofd van AGCOM en de nieuwe president, Giacomo Lasorella, zweeg opvallend over de kwestie. Lasorella wordt gezien als een medewerker van Luigi Di Maio, een populaire politicus die eerder diende als leider van de anti-establishment Five Star Movement, die momenteel de helft van de Italiaanse coalitieregering vormt.

Desalniettemin is Cardani's waarschuwing dat de fusie het tegenovergestelde resultaat zou opleveren van wat Rome hoopt te bereiken niets om tegen te niezen. In de afgelopen twee decennia hebben maar weinig industrieën de gunstige effecten van concurrentie meer bewezen dan telecommunicatie. De landen die routinematig tot de beste behoren op het gebied van internettoegang en kwaliteit, zijn bijna zonder uitzondering landen met stevige concurrentie op hun telecommarkten.

In de VS hebben de geografische verdeeldheid tussen bedrijven een pseudo-monopolie gecreëerd waarin minder dan een derde van de bevolking de keuze heeft uit een internetprovider. Dit heeft ervoor gezorgd dat de VS de afgelopen jaren uit de top 10 zijn gevallen en dat is nu ook zo trailing Hongarije en Thailand dankzij breedbandsnelheden die zelfs 15 jaar geleden niet indrukwekkend waren. Hoewel de omvang en geografie van Italië niet helemaal vergelijkbaar zijn met die van de VS, zou een monopolie nog steeds tweederangs netizens creëren in de afgelegen en bergachtige regio's van het land, waar het verbeteren van de infrastructuur van gebruikers die geen andere keuze hebben nauwelijks een prioriteit is.

Matchpoint antitrustregels?

De grootste hindernis bij de creatie van AccessCo zijn echter ongetwijfeld roestwerende waakhonden. De antitrust-arm van de Europese Unie staat bekend om routinematig tegengesteld dergelijke ontwrichtende fusies, met name in de tech- en telecomsector. En ondanks dat de huidige beraadslagingen privé worden gehouden, geeft de boodschap die via niet-officiële kanalen wordt overgebracht sterk aan dat dit in dit geval opnieuw zal gebeuren. Volgens niet met name genoemde functionarissen is de mening van de Commissie over de kwestie dat de fusie duidelijk zou gebeuren creëren een monopolie en twee decennia deregulering omkeren. Aangezien de Italiaanse antitrustregels nauw aansluiten bij die van de EU, is er weinig reden om een ​​andere uitkomst te verwachten als de zaak voor de nationale autoriteit komt.

Door de vertrouwelijke onthullingen werd 7.4% van de aandelen van Telecom Italia weggevaagd, en ondanks de haastige haast van de Italiaanse minister van Financiën, Roberto Gualtieri Verzekeringen dat hij “niet op de hoogte is van een mogelijk EU-veto”, lijkt de beslissing van Brussel al op voorhand bepaald. In zijn 'Connectiviteit voor het beleid van een Europese gigabitmaatschappij, de Commissie heeft eerder aanbevolen precies het tegenovergestelde van wat de AccessCo-fusie voorstelt, waarbij wordt aangemoedigd de strategie van "ontbundeling" in de breedbandindustrie uit te breiden en maatregelen voor te stellen om de ontwikkeling van echt concurrerende groothandelsbreedbandmarkten te bevorderen. Het spreekt voor zich dat de Commissie hoogstwaarschijnlijk geen afstand zal doen van deze beginselen of een uitzondering zal toestaan ​​aan Telecom Italia.

Juiste redenen, verkeerde uitvoering

De volgende maanden zullen cruciaal blijken voor de toekomst van de telecommarkt in Italië - en de digitale toekomst. Het land heeft gelijk als het van beter internet een prioriteit maakt, maar kiest toch de verkeerde benadering. Zelfs als alle partners bij de fusie aan een akkoord voldoen en zelfs als de nieuwe AGCOM-raad zijn zegen geeft, is de kans nog groter dat de Europese Unie zich zal verzetten tegen de oprichting van AccessCo. De Italiaanse mededingingsautoriteit zou er verstandig aan doen om ook tot de EU toe te treden. Zoals het er nu uitziet, werken de belangrijkste mensen in de Italiaanse telecomsector hard aan een slecht plan, waarvan de enige goede factor is dat het waarschijnlijk vanaf het begin gedoemd is te mislukken.

Verder lezen

Bedrijf

Ondanks gepraat over digitale soevereiniteit, slaapwandelt Europa de Chinese dominantie op drones in

gepubliceerd

on

In haar State of the European Union-toespraak hield de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een heldere ogen van de positie van de Europese Unie in de mondiale digitale economie. Naast voorspellingen van een Europees "digitaal decennium" gevormd door initiatieven zoals GaiaX, gaf Von der Leyen toe dat Europa de race had verloren om de parameters van gepersonaliseerde gegevens te definiëren, waardoor Europeanen "afhankelijk waren van anderen", schrijft Louis Auge.

Ondanks die simpele bekentenis blijft het de vraag of Europese leiders bereid zijn een consistente verdediging van de gegevensprivacy van hun burgers, zelfs als ze accepteren dat ze afhankelijk zijn van Amerikaanse en Chinese bedrijven. Als het gaat om het uitdagen van Amerikaanse sociale media of e-commerce-giganten zoals Google, Facebook en Amazon, heeft Europa er geen probleem mee om zichzelf als de wereldwijde regulator te zien.

In de confrontatie met China lijkt de Europese positie echter vaak zwakker, waarbij regeringen alleen optreden om de invloed van Chinese technologieleveranciers zoals Huawei die onder zware Amerikaanse druk staan, in te dammen. Inderdaad, op een belangrijk gebied met ernstige gevolgen voor verschillende economische sectoren, citeerde Commissievoorzitter Von der Leyen in haar toespraak - onbemande luchtvaartuigen, ook wel bekend als drones - Europa staat een enkel Chinees bedrijf, DJI, toe om de markt vrijwel zonder tegenstand te veroveren.

Een trend die wordt versneld door de pandemie

Shenzhen Dajiang Innovation Technologies Co. (DJI) is de onbetwiste leider van een wereldwijde dronemarkt naar verwachting omhoogschieten naar $ 42.8 miljard in 2025; in 2018 controleerde DJI al 70% van de markt in consumentendrones. In Europa heeft DJI lang geleden de voorkeursleverancier voor onbemande luchtvaartuigen (UAV's) voor militaire en civiele overheidsklanten. Het Franse leger gebruikt "commerciële kant-en-klare DJI-drones" in gevechtszones zoals de Sahel, terwijl de Britse politie DJI-drones gebruikt om naar vermiste personen te zoeken en grote evenementen te beheren.

De pandemie zette die trend in gang hoge versnelling. In Europese steden, waaronder Nice en Brussel, waarschuwden DJI-drones met luidsprekers de burgers over opsluitingsmaatregelen en bewaakten ze sociale afstand. Vertegenwoordigers van DJI hebben zelfs geprobeerd Europese regeringen te overtuigen om hun drones te gebruiken om lichaamstemperatuur te nemen of COVID-19-testmonsters te vervoeren.

Deze snelle uitbreiding van het gebruik van DJI-drones druist in tegen beslissingen van belangrijke bondgenoten. In de Verenigde Staten hebben de ministeries van Defensie (het Pentagon) en Binnenlandse Zaken het gebruik verboden van DJI's drones in hun operaties, gedreven door zorgen over gegevensbeveiliging voor het eerst ontdekt door de Amerikaanse marine in 2017. Sindsdien hebben meerdere analyses vergelijkbare tekortkomingen in DJI-systemen aan het licht gebracht.

In mei analyseerde River Loop Security DJI's Mimo-app en ontdekte dat de software niet alleen niet voldeed aan de basisprotocollen voor gegevensbeveiliging, maar ook dat het gevoelige gegevens verstuurde naar 'servers achter de Grote Firewall van China'. Een ander cyberbeveiligingsbedrijf, Synacktiv, heeft een analyse vrijgegeven van DJI's mobiele DJI GO 4-applicatie in juli, en ontdekte dat de Android-software van het bedrijf "gebruik maakt van soortgelijke anti-analysetechnieken als malware", naast het gedwongen installeren van updates of software terwijl de veiligheidsmaatregelen van Google worden omzeild. Synacktiv's resultaten werden bevestigd door GRIMM, die concludeerde dat DJI of Weibo (wiens softwareontwikkelingskit gebruikersgegevens naar servers in China stuurde) "een effectief richtsysteem hadden gecreëerd" voor aanvallers - of de Chinese regering, zoals Amerikaanse functionarissen vrezen - om misbruik van te maken.

Om de potentiële dreiging aan te pakken, heeft de Defense Innovation Unit (DIU) van het Pentagon een klein initiatief voor Unmanned Aircraft Systems (sUAS) geïntroduceerd om drones aan te schaffen van vertrouwde Amerikaanse en aanverwante fabrikanten; France's Parrot is momenteel het enige Europese (en inderdaad niet-Amerikaanse) bedrijf. Vorige week maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken het bekend zou hervatten drones kopen via het DIU sUAS-programma.

De beveiligingsfouten van DJI hebben ook in Australië tot bezorgdheid geleid. In een discussienota die vorige maand werd vrijgegeven, signaleerde de Australische transport- en infrastructuurafdeling zwakke punten in de verdediging van Australië tegen "het kwaadwillige gebruik van drones". Het vinden van UAV's zou mogelijk kunnen worden gebruikt om de infrastructuur van het land of andere gevoelige doelen aan te vallen, of anderszins voor doeleinden van "het verzamelen van beelden en signalen" ”En andere soorten verkenning door vijandige actoren.

In Europa daarentegen hebben noch de European Data Protection Board (EDPB), de Duitse federale commissaris voor gegevensbescherming en vrijheid van informatie (BfDI), noch de Franse nationale commissie voor informatica en vrijheid (CNIL) openbare actie ondernomen tegen de potentiële gevaren die DJI met zich meebrengt, zelfs nadat de producten van het bedrijf werden gevonden met geweld bij het installeren van software en het overbrengen van Europese gebruikersgegevens naar Chinese servers zonder dat consumenten controle hebben over of bezwaar maken tegen die acties. In plaats daarvan lijkt het gebruik van DJI-drones door Europese strijdkrachten en politiediensten consumenten een stilzwijgende goedkeuring van hun veiligheid te bieden.

Ondanks een ondoorzichtige eigendomsstructuur zijn er veel banden met de Chinese staat

Verdenkingen van de motieven van DJI worden niet geholpen door de ondoorzichtigheid van de eigendomsstructuur. DJI Company Limited, de houdstermaatschappij van de firma via de in Hongkong gevestigde iFlight Technology Co., is gevestigd in de Britse Maagdeneilanden, die aandeelhouders niet bekendmaakt. De fondsenwervingsrondes van DJI wijzen niettemin op een overwicht van Chinees kapitaal, evenals op banden met de meest prominente bestuursorganen van China.

In september 2015Zo investeerde New Horizon Capital - mede opgericht door Wen Yunsong, zoon van voormalig premier Wen Jiabao - $ 300 miljoen in DJI. Diezelfde maand investeerde ook New China Life Insurance, gedeeltelijk eigendom van de Chinese Staatsraad, in het bedrijf. In 2018 heeft DJI mogelijk verhoogd tot $ 1 miljard vóór een vermeende openbare notering, hoewel de identiteit van die investeerders een mysterie blijft.

De leiderschapsstructuur van DJI wijst ook op banden met het militaire establishment van China. Mede-oprichter Li Zexiang heeft gestudeerd of lesgegeven aan een aantal universiteiten die banden hebben met het leger, waaronder het Harbin Institute of Technology - een van de 'Seven Sons of National Defense ' gecontroleerd door het Chinese Ministerie van Industrie en Informatietechnologie - evenals de Nationale Universiteit van Defensietechnologie (NUDT), onder direct toezicht van de Centrale Militaire Commissie (CMC). Een andere directeur, Zhu Xiaorui, was tot 2013 hoofd van onderzoek en ontwikkeling bij DJI en geeft nu les aan de Harbin University of Technology.

Deze banden tussen het leiderschap van DJI en het Chinese leger lijken de prominente rol van DJI in de repressie van etnische minderheidsgroepen in Peking te verklaren. In december 2017 tekende DJI een strategische partnerschapsovereenkomst met het Bureau van Openbare Veiligheid van de Autonome Regio Xinjiang, dat Chinese politie-eenheden in Xinjiang uitrust met drones, maar ook gespecialiseerde software ontwikkelt om missies te vergemakkelijken voor het "behoud van sociale stabiliteit". DJI's medeplichtigheid aan de campagne van “culturele volkerenmoord”Tegen de Oeigoerse bevolking van Xinjiang kwam vorig jaar in de krantenkoppen, toen een gelekte video - neergeschoten door een door de politie gecontroleerde DJI-drone - documenteerde een massaoverdracht van geïnterneerde Oeigoeren. Het bedrijf heeft ook overeenkomsten getekend met autoriteiten in Tibet.

Een onvermijdelijke crisis?

Hoewel DJI aanzienlijke inspanningen heeft geleverd om zelfs de bevindingen van westerse regeringen en onderzoekers tegen te gaan opdracht geven tot onderzoek van adviesbureau FTI dat de veiligheid van zijn nieuwe 'Local Data Mode' promoot en tegelijkertijd bestaande tekortkomingen omzeilt, zou de monopolistische controle van deze opkomende sector door één enkel bedrijf met banden met de Chinese veiligheidsorganisatie en directe betrokkenheid bij systemische mensenrechtenschendingen snel een probleem kunnen worden voor toezichthouders in Brussel en de Europese hoofdsteden.

Gezien hoe gangbare drones zijn geworden in de bredere economie, is de beveiliging van de gegevens die ze verzamelen en verzenden een vraag die Europese leiders zullen moeten aanpakken - zelfs als ze er de voorkeur aan geven deze te negeren.

Verder lezen

Luchtvaart strategie voor Europa

Boeing-subsidiezaak: Wereldhandelsorganisatie bevestigt het recht van de EU om wraak te nemen op $ 4 miljard aan Amerikaanse invoer

gepubliceerd

on

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de EU toegestaan ​​de invoerrechten uit de VS tot $ 4 miljard te verhogen als tegenmaatregel voor illegale geldstromen naar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Het besluit bouwt voort op eerdere bevindingen van de WTO waarin wordt erkend dat de Amerikaanse subsidies aan Boeing illegaal zijn onder de WTO-wetgeving.

Een economie die werkt voor mensen Uitvoerend vicepresident en commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis (afgebeeld) zei: “Deze langverwachte beslissing stelt de Europese Unie in staat tarieven op te leggen aan Amerikaanse producten die Europa binnenkomen. Ik zou dat veel liever niet doen - aanvullende rechten zijn niet in het economisch belang van beide partijen, vooral omdat we ernaar streven te herstellen van de recessie van COVID-19. Ik heb overleg gevoerd met mijn Amerikaanse tegenhanger, ambassadeur Lighthizer, en ik hoop dat de VS nu de tarieven die vorig jaar op de EU-export zijn opgelegd, zullen verlagen. Dit zou zowel economisch als politiek een positief momentum genereren en ons helpen een gemeenschappelijke basis te vinden op andere belangrijke gebieden. De EU zal deze uitkomst krachtig blijven nastreven. Gebeurt dit niet, dan zullen we gedwongen worden om onze rechten uit te oefenen en vergelijkbare tarieven op te leggen. Hoewel we volledig op deze mogelijkheid zijn voorbereid, zullen we dat met tegenzin doen. "

In oktober vorig jaar, na een soortgelijk WTO-besluit in een parallelle zaak over Airbus-subsidies, legden de VS vergeldingsrechten op die van invloed zijn op de EU-export ter waarde van $ 7.5 miljard. Deze verplichtingen zijn nog steeds van kracht, ondanks de beslissende stappen die Frankrijk en Spanje in juli van dit jaar hebben genomen om Duitsland en het VK te volgen om ervoor te zorgen dat ze volledig voldoen aan een eerder WTO-besluit over subsidies aan Airbus.

Onder de huidige economische omstandigheden is het in het wederzijds belang van de EU en de VS om de schadelijke tarieven die onze industriële en landbouwsector onnodig belasten, stop te zetten.

De EU heeft specifieke voorstellen gedaan om via onderhandelingen tot een resultaat te komen van de langlopende geschillen over transatlantische burgerluchtvaartuigen, de langste in de geschiedenis van de WTO. Het staat open om met de VS samen te werken om tot een eerlijke en evenwichtige regeling te komen, evenals over toekomstige disciplines voor subsidies in de burgerluchtvaartsector.

In haar contacten met de VS neemt de Europese Commissie ook passende maatregelen en betrekt zij de EU-lidstaten, zodat zij gebruik kan maken van haar rechten op vergelding voor het geval er geen vooruitzicht is om het geschil tot een wederzijds voordelige oplossing te brengen. Deze noodplanning omvat het afronden van de lijst van producten die onder de aanvullende EU-tarieven zouden vallen.

Achtergrond

In maart 2019 bevestigde de Beroepsinstantie, de hoogste instantie van de WTO, dat de VS, ondanks de eerdere uitspraken, geen passende maatregelen hadden genomen om te voldoen aan de WTO-regels inzake subsidies. In plaats daarvan zette het zijn illegale steun aan zijn vliegtuigfabrikant Boeing voort, ten koste van Airbus, de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie en zijn vele werknemers. In haar uitspraak heeft de beroepsinstantie:

  • Bevestigde dat het belastingprogramma van de staat Washington een centraal onderdeel blijft van de onwettige subsidiëring van Boeing;
  • constateerde dat een aantal lopende instrumenten, waaronder bepaalde aanbestedingscontracten van NASA en het Amerikaanse Ministerie van Defensie, subsidies zijn die economische schade kunnen toebrengen aan Airbus, en;
  • bevestigde dat Boeing blijft profiteren van een illegale Amerikaanse belastingvoordeel ter ondersteuning van export (de Foreign Sales Corporation en Extraterritorial Income Exclusion).

Het besluit dat het recht van de EU op vergelding bevestigt, vloeit rechtstreeks voort uit dat eerdere besluit.

In een parallelle zaak over Airbus stond de WTO de Verenigde Staten in oktober 2019 toe om tegenmaatregelen te nemen tegen Europese export ter waarde van maximaal $ 7.5 miljard. Deze toekenning was gebaseerd op een besluit van de Beroepsinstantie uit 2018 waarin was vastgesteld dat de EU en haar lidstaten niet volledig hadden voldaan aan de eerdere WTO-uitspraken met betrekking tot terugvorderbare lanceringsinvesteringen voor de A350- en A380-programma's. De VS hebben deze aanvullende tarieven op 18 oktober 2019 opgelegd. De betrokken EU-lidstaten hebben ondertussen alle nodige maatregelen genomen om volledige naleving te garanderen.

Meer informatie

Beroepsinstantie van de WTO over Amerikaanse subsidies aan Boeing

Openbare raadpleging over voorlopige lijst van producten in de zaak Boeing

Voorlopige lijst met producten

Geschiedenis van de zaak Boeing

Geschiedenis van de Airbus-zaak

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending