Te midden van handelsoorlogen blijven landen als Kazachstan open voor zaken

| Januari 11

De strijd tussen openheid en isolationisme in de wereldhandel is niets nieuws. De wereldwijde belangstelling voor de zogenaamde 'handelsoorlogen' is echter de laatste tijd enorm toegenomen, als gevolg van de escalatie van de spanningen tussen China en de VS. Onlangs hebben beide landen een reeks tarieven op producten opgelegd, te midden van waarschuwingen van het IMF en anderen dat deze 'oorlog' de wereldwijde groei aanzienlijk zou kunnen verminderen, schrijft Yerkin Tatishev, oprichtend voorzitter van de Kusto Group.

Voor mijn geboorteland Kazachstan zijn een sterk engagement voor openheid en een gezamenlijke handelsbenadering fundamentele elementen van ons opkomend succes en een deel van wat Kazachstan uniek maakt. Economische integratie met al onze naaste buren, en zelfs sommige landen verder weg, zoals Vietnam, heeft ons in staat gesteld om aanzienlijke directe buitenlandse investeringen aan te trekken en onze ontwikkeling te bevorderen, terwijl we tegelijkertijd onze geografische nabijheid tot meer dan 2 miljard consumenten benutten.

Uiteraard is Kazachstan vooral bekend om zijn export van grondstoffen, met name olie, uranium en andere kritische metalen. Mede dankzij deze middelen is het land diep geïntegreerd in de wereldeconomie, maar zoals we weten, kan het vertrouwen op grondstoffen voor economische groei risico's met zich meebrengen. Vandaag moeten we meer doen om de Kazachse economie te diversifiëren met behulp van duurzame bronnen en de kracht van comparatief voordeel om langetermijnbronnen van welvaart en inkomensgroei te creëren, vooral in onderontwikkelde gebieden van onze economie. Kortom, we moeten ons enorm rijke land weer aan het werk zetten en ons onze trotse erfenis van het gebruik en respect van dat land herinneren - om een ​​moderne en geïntegreerde landbouweconomie op te bouwen.

Kazachstan heeft vandaag meer dan 180 miljoen hectare grondgebied geschikt voor landbouwproductie, en daarvan wordt slechts 20 miljoen actief gekweekt. Deze statistiek alleen maakt ons uniek in de wereld en laat zien hoe diep de kansen zijn. Naast ons hebben miljoenen veeleisende consumenten in Rusland, China, het Midden-Oosten en elders dorst naar gezonde landbouwproducten van hoge kwaliteit, variërend van niet-GGO-gewassen en fruit tot gezonde, natuurlijk geteelde rundvlees-, lams- en andere eiwitten.

Er zijn weinig sectoren die meer globaal met elkaar verbonden zijn dan de landbouw - waarbij boeren, veeboeren, leveranciers en distributeurs elk de verantwoordelijkheid dragen voor een volledig resultaat. Het vermogen om vrij te opereren en te handelen is daarom van levensbelang voor deze levensverlengende industrie. Naarmate de bevolking en de koopkracht toenemen, neemt ook de wereldwijde behoefte toe om uit te breiden en te investeren in regio's met onontgonnen landbouwpotentieel, zoals Kazachstan.

Bij Kusto Group hebben we daarom besloten om de sprong te wagen en te investeren in het helpen realiseren van een moderne landbouweconomie. Op basis van het enorme succes van plaatsen als Nebraska, in het middenwesten van de Verenigde Staten, waar een enkele staat in staat is om jaarlijks meer dan $ 30 miljard aan economische productie bij te dragen, zijn we ervan overtuigd dat Kazachstan hetzelfde of zelfs beter kan doen.

Onlangs zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met het Amerikaanse bedrijf Baumgartner Agriculture Science and Service (BASS), een toonaangevende non-GMO-zaadproducent, die in staat is precies de juiste zaden te leveren voor lokale groeiomstandigheden in een breed spectrum van producten. De juiste zaden, gecombineerd met de juiste landbouwmethoden - inclusief moderne irrigatie - betekenen een hoge kwaliteit en betrouwbaar voer voor onze Black Angus rassen bij KazBeef, een landbouwafdeling van de Kusto Group. Overal in deze complexe waardeketen zien we mogelijkheden voor de groei van andere ondersteunende bedrijven die zullen helpen nieuwe banen in de sector te brengen.

Natuurlijk zijn bedrijven in een open economie in staat om hun eigen beleid van openheid na te streven en partnerschappen en samenwerkingen te zoeken - net zoals we dat hebben gedaan. En voor Kazachstan om zijn enorme landbouwpotentieel echt te bereiken, moeten deze producten exportmarkten en nieuwe consumenten bereiken. Daarom juich ik de benadering van onze regering toe om een ​​open, op handel gebaseerde economie op te bouwen en te ondersteunen.

Handelsopenheid is tweerichtingsverkeer. Wanneer landen vrij handel drijven, volgen andere vormen van samenwerking en worden positieve relaties gevormd. Voor opkomende economieën bieden handelsgerelateerde investeringen de middelen om armoede te bestrijden, de werkloosheid te verlagen en de productiviteit en kansen voor bewoners te vergroten.

In de Kusto Group heb ik met mijn collega's een bedrijf opgericht en ontwikkeld dat internationaal gezien is en tegelijkertijd profiteert van lokale expertise. Open handel, zowel in het land van onze oorsprong, Kazachstan, en de vele landen van onze operaties nu, is cruciaal geweest voor onze groei. Deze ervaring heeft aangetoond dat het volledig mogelijk is om zowel binnenlands ondernemerschap te ondersteunen als te verkennen en uit te breiden naar nieuwe markten - of dat nu via joint ventures is of de uitwisseling van beste praktijken.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Economie, Aanbevolen, Aanbevolen artikel, Kazachstan

Reacties zijn gesloten.