#EUMercosur trade deal riskeert het aanwakkeren van belastingontduiking - studie

Het nieuwste in een reeks studies in opdracht van de linkse groep van het Europees Parlement (GUE / NGL) over de belastingheffing in de EU wordt opgestart, waarbij de aandacht verschuift naar de problemen die zich kunnen voordoen in het kader van een vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de Mercosur, MEFTA .

Geschreven door drie Argentijnen - onderzoeker financiële misdaden Magdalena Rua plus economen Martin Burgos en Verónica Grondona - 'MERCO-SCAM - Hoe de vrijhandelsovereenkomst EU-Mercosur illegale geldstromen zou aanmoedigen' legt het grote potentieel bloot voor belastingontwijking en andere illegale geldstromen indien een deal zou worden gesloten tussen de EU en Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.
De belangrijkste bevinding omvat:

  • De gelekte ontwerp-MEFTA lijkt de voorkeur te geven aan losse fiscale, financiële en wisselkoersvoorschriften;
  • in wezen zal de voorgestelde MEFTA sterk overeenkomen met de vrijhandelsovereenkomst EU-Andesgemeenschap inzake goederen, diensten, financiële diensten en het kapitaalverkeer;
  • de doelstellingen van de onderhandelaars zijn het liberaliseren en dereguleren van controlemechanismen - waarbij gemakkelijk veel aspecten van de onderhandelingsartikelen worden overschaduwd die belastingontwijking en witwassen van geld mogelijk zouden maken;
  • kapitaalcontroles zouden worden beperkt en speculatieve financiële diensten zouden worden geliberaliseerd. Tegelijkertijd kan het de mogelijkheden beperken voor landen in de overeenkomst om de staten te identificeren met hoge niveaus van belastingontwijkingsmogelijkheden en financiële geheimhouding, evenals andere maatregelen ter voorkoming van illegale geldstromen, belastingontduiking en het witwassen van geld;
  • met de Mercosur's financiële offshore-rijkdom van de vier ontwikkelingslanden in 2017 van meer dan US $ 853.7 miljard, terwijl tussen 2008-2017 de gemiddelde jaarlijkse uitstroom uit deze landen rond $ 56.4 miljard bedroeg, dat is veel geld dat het blok verlaat, waardoor de landen worden beroofd belasting die vervolgens niet opnieuw kan worden geïnvesteerd;
  • evenzo loopt de voorraad offshore-rijkdom voor sommige EU-lidstaten in triljoenen (Luxemburg: $ 12.6 biljoen, wat 20185% van het bbp vertegenwoordigt, Nederland is $ 10.1 biljoen, 1228% van het bbp), het risico van financiële instabiliteit is groot wanneer enorme hoeveelheden in- en uitstroom blijven onbelast. MEFTA zou daarom het probleem voor beide partijen kunnen verergeren;
  • de studie onderzoekt ook de verschillende componenten van illegale geldstromen en geeft een inschatting van het probleem van de mogelijk toegenomen kapitaalstromen, diensten en goederen die zouden plaatsvinden binnen MEFTA, en;
  • de bestaande en uiterst flexibele belastingstelsels en geliberaliseerde financiële en uitwisselingsregelingen kunnen deze stromen vergemakkelijken, evenals de EU- en Mercosur-landen die bekende belastingparadijzen en / of rechtsgebieden voor financiële geheimen zijn.

De studie bevat ook beleidsaanbevelingen over het dichten van de mazen in de strijd tegen belastingontwijking, illegale geldstromen en het witwassen van geld.

In een commentaar op de studie zei Matt Carthy van GUE / NGL (Sinn Féin, Ierland): "De geruchten over de dood van de vrijhandelsovereenkomst EU-Mercosur zijn sterk overdreven. Er is al aangekondigd dat er op 10 december een technische vergadering tussen de partners zal plaatsvinden, na informele besprekingen op de G20-top.

"Ik heb veel problemen met de voorgestelde deal, waar ik campagne tegen heb gevoerd, naast Ierse boeren en het maatschappelijk middenveld - niet in de laatste plaats het beleid van de Braziliaanse regering en extreemrechtse militarist Jair Bolsonaro. De EU kan niet beweren universele waarden van mensenrechten en gelijkheid te bevorderen en tegelijkertijd handelsovereenkomsten te sluiten met een dergelijke regering, "voegde hij eraan toe.

"Het rapport dat we vandaag lanceren, maakt duidelijk dat deze overeenkomst ook een ernstig nadelig effect zal hebben op beide partners wat betreft de liberalisering van de financiële sector, ontmantelingsmechanismen die zijn ingesteld om kapitaalvlucht te voorkomen en belasting te bestrijden. -dodging en witwassen van geld. "

"De auteurs tonen aan hoe deze liberalisering miljarden euro's zal toelaten om offshore naar belastingparadijzen en rechtsgebieden voor geheimhouding te worden verplaatst, terwijl ook de bedreigingen voor de financiële stabiliteit tussen beide handelsblokken worden vergroot," concludeerde hij.

Deze studie markeert het nieuwste in een reeks GUE / NGL-studies in opdracht van belastingontduiking en belastingjustitie die de rol van de Big Four accountantskantoren, CCCTB, de belastingverdragen van de EU met de ontwikkelingslanden, Apples belastingontwijking en de Panama Papers het afgelopen jaar. U kunt meer van de dekking lezen door de speciale website over belastingrechtvaardigheid.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Vennootschapsbelasting regels, Misdrijf, Economie, EU, Geld witwassen, Belastingontwijking, Belasting

Reacties zijn gesloten.