Verbind je met ons

Economie

#EUJapanRelations – Nieuwe handelsovereenkomst luidt een nieuw tijdperk in

DELEN:

gepubliceerd

on

Luchtfoto van zakenhaven met walkraan die container laadt in containerschip ©AP images/European Union-EP De handel tussen de EU en Japan zal een grote impuls krijgen ©AP images/European Union-EP 

De betrekkingen tussen de EU en Japan zullen een grote impuls krijgen met de ondertekening van een belangrijke handelsovereenkomst en een strategisch partnerschap.

Hoewel de EU en Japan al goede betrekkingen onderhouden, zijn zij overeengekomen hun partnerschap te versterken tegen een achtergrond van toenemende internationale spanningen en protectionisme.

De voorgestelde handelsovereenkomst zal het voor Europese bedrijven gemakkelijker maken om naar Japan te exporteren, terwijl een gepland strategisch partnerschap de samenwerking op het gebied van gemeenschappelijke uitdagingen zoals veiligheid en het milieu zal stimuleren.

De leden van het Europees Parlement zullen tijdens de plenaire vergadering van december over beide overeenkomsten stemmen. De Raad zal ze ook moeten goedkeuren voordat ze in werking kunnen treden.

Handel

Bedrijven uit de EU exporteren jaarlijks voor ruim € 58 miljard aan goederen en € 28 miljard aan diensten naar Japan, maar de handelsovereenkomst zal dit nog verder stimuleren door de resterende handelsbelemmeringen weg te nemen. Dit omvat het afschaffen van 90% van de tarieven op ruim 90% van de EU-export naar Japan. Verwacht wordt dat dit de EU-exporteurs jaarlijks ongeveer 1 miljard euro aan douanerechten zal besparen. Daarnaast zal Japan de bijzondere status erkennen van ruim 200 Europese landbouwproducten uit specifieke regio’s, bekend als geografische aanduidingen. Er zullen ook maatregelen worden genomen om niet-tarifaire belemmeringen te verlagen, bijvoorbeeld door te vertrouwen op internationale normen in plaats van op specifieke Japanse eisen.

Leid MEP Pedro Silva Pereira, een Portugees lid van de S&D-fractie, zei dat de overeenkomst op een belangrijk moment werd gesloten: “De economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan zendt een tijdig signaal uit ter ondersteuning van open, eerlijke, op waarden en regels gebaseerde handel in een tijd van toenemend protectionisme en een grillig handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Deze overeenkomst vertegenwoordigt ook een kans voor de Europese Unie (EU) in de Azië-Pacific, vooral sinds de Amerikaanse terugtrekking uit de regionale vrijhandelsovereenkomst van het Trans-Pacific Partnership (TPP), en helpt de waarden en hoge normen van de EU in de regio te bevorderen. ”

advertentie

Het EP-lid zei dat de overeenkomst over veel meer gaat dan alleen het stimuleren van de handel: “Deze overeenkomst zal niet alleen nauwere bilaterale economische banden bevorderen, maar ook concrete samenwerking op het gebied van duurzame ontwikkeling, zoals de strijd tegen klimaatverandering. De overeenkomst kan bovendien de coördinatie over multilaterale kwesties met Japan verbeteren en helpen regels voor de wereldeconomie vorm te geven in overeenstemming met onze hoge normen en gedeelde waarden van respect voor de mensenrechten, de democratie en de rechtsregels.”

Strategische samenwerking

De Strategische Partnerschapsovereenkomst is een juridisch bindend pact, dat samenwerking op een reeks onderwerpen omvat. Leidend EP-lid Alojz Peterle, een Sloveens lid van de EVP-fractie, zei: “[Het] zal de samenwerking met Japan in belangrijke sectoren verdiepen, waarbij onderwerpen als klimaatverandering, gezondheidsonderzoek en cybercriminaliteit aan de orde komen. Dit partnerschap is een antwoord op de huidige mondiale uitdagingen die de grenzen overschrijden en bevestigt ook onze inzet voor een internationale, op regels gebaseerde orde.”

Model voor andere landen

Beide Europarlementariërs zeiden dat ze de overeenkomsten zagen als mogelijke modellen voor samenwerking met andere landen.

Silva Perreira zei: “Het is de eerste EU-handelsovereenkomst met een verbintenis tot de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs ter bestrijding van de klimaatverandering en met speciale hoofdstukken over corporate governance en kleine en middelgrote ondernemingen. De overeenkomst handhaaft ook de hoge normen van de EU op het gebied van milieubescherming, consumentenbescherming, voedselveiligheid en arbeidsrechten, beschermt openbare diensten en respecteert het recht om te reguleren.”

Peterle zei: “De twee overeenkomsten zijn mogelijk geweest omdat de EU en Japan gelijkgestemde partners zijn met gedeelde waarden van democratie en een gemeenschappelijke visie op mondiale handel en samenwerking… hoge normen en de bereidheid om de huidige mondiale uitdagingen aan te pakken zouden de hoeksteen moeten zijn van toekomstige samenwerkingsovereenkomsten.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending