Verbind je met ons

Bankieren

Parlement: Toezicht houden op #EUBanking-toezichthouders

DELEN:

gepubliceerd

on

Andrea Enria zal op 29 november de steun van de leden van het Europees Parlement zoeken om voorzitter te worden van de raad van toezicht van de ECB, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de gezondheid van de grootste banken in de EU.    

Andrea Enria (foto) received the support of MEPs on 29 November to become the chair of ECB supervisory board in charge of monitoring the health of the EU’s largest banks.

Enria received the backing of Parliament’s economic committee for the post on 20 November. The 57-year old Italian, who is currently the head of the European Banking Authority, will also need the support of the Council to replace Danièle Nouy as the chair of bank supervision, starting on 1 January 2019.

Bankentoezicht op EU-niveau

De Europese Centrale Bank (ECB) is in 2014 begonnen met het uitvoeren van toezichthoudende taken, als eerste stap op weg naar de oprichting van een bankenunie in Europa. Terwijl in het verleden alle banken onderworpen waren aan het toezicht van hun nationale autoriteiten, plaatste het besluit om één enkel toezichtsmechanisme op te zetten de banken die als het belangrijkst voor het eurogebied werden beschouwd, onder het directe toezicht van de ECB.

De maatregel was bedoeld om ervoor te zorgen dat de banken gezond waren, het hele systeem stabiel was en dat voor elke grote speler dezelfde eisen golden.

Momenteel 118-banken are under the ECB’s direct supervision and the list is constantly updated. These banks are either the largest in their home country, have more than €30 billion in total assets or have substantial cross-border operations. Other, less significant banks remain under the supervision of national banking authorities.

As a supervisor, the ECB has the authority to carry out inspections to check banks’ compliance with EU rules, demand banks set aside additional capital to mitigate risks and can even withdraw banking licences.

advertentie

De ECB is verantwoording verschuldigd aan het parlement voor de uitvoering van haar toezichthoudende taken. Het stelt een jaarverslag op over het bankentoezicht dat tijdens een openbare hoorzitting aan de leden van het Europees Parlement wordt gepresenteerd. De voorzitter van de raad van toezicht komt regelmatig naar vergaderingen van de economische commissie om vragen van Europarlementariërs te beantwoorden.

Er moet nog gewerkt worden

Veel banken in de EU zijn zwaar getroffen door de economische en financiële crisis die in 2008 begon. Sommige hebben nog steeds moeite met het omgaan met leningen die niet worden terugbetaald.

In zijn verklaring voor de economische commissie op 20 november zei Enria dat het opruimen van slechte activa van de bankbalansen en het bevorderen van de integratie in de sector zijn twee prioriteiten voor zijn baan zijn. “De bankenunie zal niet overleven als we bij de volgende crisis nog steeds te maken hebben met een erfenis van slechte activa uit de vorige of met een markt die langs nationale lijnen is gesegmenteerd”, zei hij.

Enria also sought to dispel the idea that banks may be too big to be allowed to go bankrupt. “Banks may well fail… default of a bank is not necessarily a failure of the supervisor,” he said.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending