Verbind je met ons

China

#China heeft meer baat bij het behouden van Amerikaanse obligaties, niet bij het dumpen ervan

DELEN:

gepubliceerd

on

Toen China vorige maand voor 3 miljard dollar aan Amerikaanse obligaties verkocht, zagen politieke commentatoren een nauwelijks verhulde dreiging: als president Trump doorgaat met zijn confronterende handelsbeleid, heeft Peking het vermogen om de Amerikaanse economie in een oogwenk te laten kelderen. De waarheid is echter complexer – schrijft Leonardo González Dellan

De betrekkingen tussen de VS en China zijn het afgelopen jaar bekoeld doordat president Trump zich ertoe heeft verbonden het handelstekort met Peking terug te dringen. Nu de Amerikaanse tarieven op Chinese importen een niveau van meer dan 200 miljard dollar bereiken, hebben de Chinezen gereageerd met hun eigen belastingen van 60 miljard dollar. De gevolgen voor de financiële markten waren opmerkelijk, waaronder een daling van de verkoop van Beijing's eigen buitenlandse schulden. Het compenseren van deze situatie is gedeeltelijk de aanleiding geweest voor het ophalen van $3 miljard uit Amerikaanse obligaties.

Peking dreigt de VS met een massale verkoop van schulden. Maar op de lange termijn weten de Chinezen dat ze meer zullen verliezen dan de VS. Op de korte termijn zouden de economische gevolgen voor Amerika zwaar zijn. De uitverkoop zou neerkomen op grofweg 6% van het Amerikaanse bbp en het ministerie van Financiën zou waarschijnlijk gedwongen worden zeer hoge rentetarieven aan te bieden om potentiële kopers te verleiden. De aandelenmarkten zouden waarschijnlijk samen met de prijs van de dollar crashen. Maar dit is een storm die de Amerikaanse economie zou kunnen doorstaan. Door het tempo van de rentestijgingen te vertragen en een afgemeten kwantitatieve versoepeling in te voeren, zou het ministerie van Financiën de uitverkoop kunnen tegengaan. Een daling van de dollar zou uiteindelijk zelfs tot gunstiger handelsvoorwaarden kunnen leiden. China zou intussen de miljarden dollars die het jaarlijks verdient aan de rente op Amerikaanse schulden verliezen, en nog eens miljarden aan een verzwakte obligatieportefeuille. Peking wint veel meer door de status quo te handhaven.

Niettemin kunnen de VS, ondanks een waarschijnlijk herstel, niet onverschillig blijven tegenover de dreiging van een uitverkoop ter waarde van 1.17 biljoen dollar. Een inzinking op de financiële markten is politiek gezien veel schadelijker voor de Amerikaanse regering. Terwijl slechts 9% van de Chinese bevolking beleggingen heeft, bezit een aanzienlijke 54% van de Amerikaanse burgers aandelen, terwijl veel pensioenfondsen afhankelijk zijn van marktfortuinen. Als het handelsbeleid van de president de spaargelden van mensen in gevaar brengt, moet daar een politieke prijs voor worden betaald. Het is zeker in het belang van Washington om de handelsoorlog snel te beëindigen en deze nucleaire dreiging uit zijn horizon te verwijderen.

De massale uitverkoop van Amerikaanse obligaties is het krachtigste wapen van China. Toch is het in niemands belang dat het wordt gebruikt. Door hun obligaties te behouden, zullen de Chinezen weten dat ze druk uitoefenen op Trump. Als het Amerikaanse handelsbeleid niet gematigder wordt, kan Peking dreigen te verkopen. Op de lange termijn zou het stof echter optrekken en zou Amerika zich herstellen. Het is ook in het belang van de VS om de spanningen te de-escaleren. Het is niet ondenkbaar dat Peking zijn 'wapen' zou inzetten, en de politieke gevolgen in Amerika zouden uiterst ongemakkelijk zijn. Hoewel de status quo verre van ideaal is, blijft de situatie zowel werkbaar als onderhandelbaar.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending