€ 191 miljoen om #AgriFoodProducts in binnen- en buitenland te promoten

| 20 november 2018

De 2019-programma's voor de promotie van agro-voedselproducten van de EU zullen zich vooral richten op markten buiten de EU met het grootste groeipotentieel.

De Europese Commissie heeft het werkprogramma 2019-bevorderingsbeleid op 14 november goedgekeurd, waarbij € 191.6 miljoen beschikbaar wordt gesteld voor programma's die zijn geselecteerd voor EU-medefinanciering - een toename van € 12.5m vergeleken met 2018. € 89m wordt toegewezen aan campagnes in snelgroeiende landen zoals Canada, China, Colombia, Japan, Korea, Mexico en de Verenigde Staten. Een deel van het geld zal bestemd zijn voor de promotie van specifieke producten, zoals tafelolijven.

Phil Hogan, commissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling, zei: "Europa is 's werelds beste producent van kwaliteitsvoedsel en -drank. Ik ben blij om te zeggen dat we, met een nog grotere nadruk op promotie-inspanningen in 2019, ons bewust zullen worden van dit feit, zowel in de EU als in derde landen met een hoog groeipotentieel, ten voordele van onze boeren en producenten van agrifood. Ons toenemend aantal handelsovereenkomsten betekent meer kansen voor onze producenten om aan te boren en de Commissie staat volledig achter hen om hen te ondersteunen bij de promotie en export van hun producten. "

Binnen de EU zelf ligt de nadruk op campagnes die de verschillende EU-kwaliteitsregelingen en -etiketten bevorderen, waaronder beschermde oorsprongsbenaming (BOB's), beschermde geografische aanduidingen (BGA's) en gegarandeerde traditionele specialiteiten (GTS), evenals biologische producten. Daarnaast is een deel van de financiering gericht op bepaalde specifieke sectoren, zoals duurzaam geproduceerde rijst en groenten en fruit. Deze laatste werd speciaal geselecteerd om gezond eten onder EU-consumenten te bevorderen.

De oproepen tot het indienen van voorstellen voor specifieke campagnes worden in januari 2019 gepubliceerd. Ze staan ​​open voor een breed scala aan instanties, zoals handelsorganisaties, producentenorganisaties en agrovoedingsgroepen die verantwoordelijk zijn voor promotieactiviteiten.

Meer informatie

Link naar jaarlijks werkprogramma 2019 (inclusief bijlage met de details van het toegewezen budget)

Meer op EU-beleid ter bevordering van landbouwproducten

Bijlage

Herverdeling van de budgetten per prioriteit voor medegefinancierde programma's in het jaarlijkse werkprogramma van 2019

Bedragen verwacht (in miljoen €)
Eenvoudige programma's op de interne markt 20
Onderwerp 1. Programma's voor EU-kwaliteitsregelingen (BOB, BGA, GTS, OQT), biologisch, RUP 12
Onderwerp 2. Programma's die de specifieke kenmerken van landbouwproductiemethoden in de Unie benadrukken (voedselveiligheid, traceerbaarheid, authenticiteit, etikettering, voedingswaarde- en gezondheidsaspecten, dierenwelzijn, respect voor het milieu en duurzaamheid) en de kenmerken van EU-producten in termen van kwaliteit, smaak, diversiteit of tradities (=buiten EU-kwaliteitsregelingen) 8
Eenvoudige programma's in derde landen 75
Onderwerp 3. China, Japan, Korea, Zuidoost-Azië, Zuid-Azië 25.25
Onderwerp 4. Canada, VS, Mexico, Colombia 22
Onderwerp 5. Andere geografische gebieden 25.25
Onderwerp 6. Tafelolijven 2.5
Eenvoudige programma's voor marktverstoring / aanvullende oproep tot het indienen van voorstellen
5
Multi-programma's in de interne markt 43.3
Thema A. Programma's over EU-kwaliteitsregelingen [(BOB, BGA, TSG, OQT), biologisch, RUP] of

Programma's die de specifieke kenmerken van landbouwproductiemethoden in de Unie benadrukken (voedselveiligheid, traceerbaarheid, authenticiteit, etikettering, voedingswaarde- en gezondheidsaspecten, dierenwelzijn, respect voor het milieu en duurzaamheid) en de kenmerken van EU-producten in termen van kwaliteit, smaak, diversiteit of tradities

32.8
Onderwerp B. Gezond eten: fruit en groenten 8
Onderwerp C. Duurzame rijst 2.5
Multi-programma's in derde landen 43.3
Onderwerp D. Programma's over EU-kwaliteitsregelingen [(BOB, BGA, TSG, OQT), biologisch, RUP] of

Programma's die de specifieke kenmerken van landbouwproductiemethoden in de Unie benadrukken (voedselveiligheid, traceerbaarheid, authenticiteit, etikettering, voedingswaarde- en gezondheidsaspecten, dierenwelzijn, respect voor het milieu en duurzaamheid) en de kenmerken van EU-producten in termen van kwaliteit, smaak, diversiteit of tradities.

38.3
Onderwerp E. Rundvlees 5
Meerdere programma's voor marktverstoring / extra oproep tot voorstellen 5
Eigen initiatieven van de Commissie 9.5
Totale promotie-acties 201.1

NB

Een eenvoudig programma is een promotieprogramma dat wordt ingediend door een of meer indienende organisaties uit dezelfde lidstaat.

Een meervoudig programma is een programma dat wordt ingediend door ten minste twee indienende organisaties uit ten minste twee lidstaten of een of meer Europese organisaties.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Landbouw, Economie, EU, Europese Commissie

Reacties zijn gesloten.

Linkermenupictogram