Verbind je met ons

Landbouw

#DairyMarket - Voorraad magere melkpoeder gehalveerd

DELEN:

gepubliceerd

on

De helft van het magere melkpoeder dat sinds 2015 in de publieke voorraad is gekocht (190,000 van de 380,000 ton) is weer op de markt gebracht zonder de werking ervan en het herstel van de sector in gevaar te brengen. Op 30,000 november vond de laatste tenderverkoop van 8 ton plaats.

De laatste EU-prijsrapport voor de zuivelmarkt, gepubliceerd door de Milk Market Observatory deze week, laat verbeteringen zien in de prijzen voor zowel melk als magere melkpoeder, wat de zorgvuldige omgang met de voorraden door de Commissie weerspiegelt.

Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan zei: “Het voordeel van onze voorzichtige aanpak werpt zijn vruchten af. Marktevenwicht is altijd onze prioriteit. Het is bemoedigend om opnieuw een verbetering van de melkprijzen te zien, geholpen door de maatregelen die de Commissie heeft getroffen. Er is echter geen plaats voor zelfgenoegzaamheid en prudentiële productiebeslissingen moeten genomen blijven worden op basis van de realiteit van de marktomstandigheden.”

Overheidsinterventie, beheerd door de Europese Commissie, speelde een belangrijke rol bij het stabiliseren van de markten tussen 2015 en 2017, en hielp overschotten weg te werken in een buitengewoon onevenwichtig scenario. De Commissie opende eind 2016 een proces van maandelijkse en later tweemaandelijkse openbare aanbestedingen om deze aandelen geleidelijk weer op de markt te brengen. Dit gebeurde op een zorgvuldige manier.

Dit proces is donline in volledige transparantie gepubliceerd in de Observatorium voor de Melkmarkt portaal. De volgende aanbesteding vindt plaats op 22 november.

De combinatie van een robuuste vraag naar zuivelproducten en een beheerste en verantwoorde productiegroei, ondersteund door het zorgvuldige beheer van de voorraden door de Commissie, heeft geresulteerd in concurrerende prijzen voor producenten. De zuivelsector is verantwoordelijk voor meer dan de helft van ons huidige landbouwoverschot in de EU – een feit dat het belang ervan bevestigt.

Prijzen en productie

advertentie

De EU Milk Market Observatory (MMO) biedt de EU-zuivelsector meer transparantie door marktgegevens en kortetermijnanalyses tijdig te verspreiden. De laatste gegevens van de Observatorium voor de Melkmarkt suggereren een gestage stijging van de zuivelprijzen met enige fluctuatie:

  • Magere melkkracht (MMP): De EU-MMP-prijzen schommelden de afgelopen twaalf maanden onder het interventieniveau (169.8 €/100 kg). Sinds mei 2018 is de situatie licht verbeterd.
  • Melk: Na in mei 32 te zijn gedaald naar een prijsniveau van 2018 cent per kilo, heeft er een opleving plaatsgevonden, waarbij in september 35 een gemiddelde prijs van 2018 cent werd bereikt.
  • Boter: In een trend die we sinds 2017 niet meer hebben gezien, bedroegen de boterprijzen in de EU de afgelopen zes maanden meer dan € 5,000 per ton.
  • Kaas: De kaasprijzen in de EU blijven goed, ondanks licht toegenomen voorraden bij de producenten. De consumentenvraag naar kaas lijkt robuuster dan ooit.

Na een sterke productiegroei in de eerste helft van het jaar zal de cumulatieve EU-melkproductie voor het hele jaar 2018 naar verwachting uitkomen op een bescheiden stijging van 0.8%.

Belangrijke factoren voor de melkproductie in de laatste maanden van het jaar zullen de weersontwikkelingen zijn, maar ook de melk- en voerprijzen die bepalend zullen zijn voor het vermogen van boeren om veevoer te kopen ter compensatie van de lagere beschikbaarheid van ruwvoer als gevolg van de zomerse droogte. De De Commissie heeft deze zomer een aantal maatregelen genomen om directe steun te verlenen aan boeren die kampen met een tekort aan veevoer.

Meer informatie

Observatorium voor de Melkmarkt

Overzicht voorraden en offertes

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending