Verbind je met ons

Economie

Het voorstel van de EU-begroting mist ambitie die nodig is om zowel traditionele als nieuwe EU-prioriteiten aan te pakken

DELEN:

gepubliceerd

on

De Conferentie van perifere maritieme regio's (CPMR) heeft uiting gegeven aan zijn bezorgdheid over het feit dat het voorstel van de Europese Commissie voor de post-2020 EU-begroting zich niet realiseert de langetermijnvisie en ambitie die nodig is om de toekomst van Europa vorm te geven. 

De CPMR verwelkomt de voorstellen van de Commissie om nieuwe eigen middelen in te voeren, die in overeenstemming zijn met de CPMR's eigen voorstellenen merkt op dat de begroting ongeveer op hetzelfde niveau ligt als het huidige MFK, ondanks de financiële leemte die de Brexit zal achterlaten.

In plaats van dat de EU-begroting een stijging weerspiegelt van het aantal prioriteiten dat op Europees niveau moet worden aangepakt, is het meer een interne herverdeling van financiering van 'traditioneel' beleid, zoals het cohesiebeleid, naar nieuwe 'prioriteiten'.

De CPMR maakt zich zorgen over het ontbreken van een visie op het cohesiebeleid in de voorstellen en het gebrek aan vermelding van het cohesiebeleid als het investeringsbeleid voor Europa.

Het is zeer bezorgd dat het Europees Sociaal Fonds (ESF) een op zichzelf staand fonds in de begroting zal zijn en zijn territoriale dimensie zal verliezen, wat betekent dat het cohesiebeleid de sociale, economische en territoriale cohesie niet zal kunnen versterken.

Bovendien is de CPMR gealarmeerd dat het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij (EFMZV) met 15% wordt verlaagd. Deze drastische verlaging ondermijnt de doelstellingen van de Europese Commissie voor dit fonds, waaronder het leveren van duurzame visserij en aquacultuur.

advertentie

Het heeft ook opgemerkt dat de Connecting Europe Facility (CEF), die vervoersinvesteringen ondersteunt, zou worden teruggebracht tot minder dan 2.5% van de EU-begroting, ondanks de behoefte aan infrastructuur om de toegankelijkheid van perifere en maritieme regio's te verbeteren. Aangezien het cohesiebeleid in het Commissievoorstel sterk is verminderd, kan niet worden aangenomen dat het de lacune in de begroting van de CEF zal opvullen.

CPMR secretaris-generaal, Eleni Marianou, Zei: "We merken op dat de Europese Commissie een EU-begroting op hetzelfde niveau heeft voorgesteld als het huidige MFK, ondanks de financiële impact van de Brexit. De invoering van nieuwe eigen middelen zal de EU ook in staat stellen verder te gaan dan de "juste retour" -benadering. De voorstellen zijn echter niet ambitieus genoeg om zowel traditionele als nieuwe EU-prioriteiten op een passend niveau aan te pakken. "

CPMR President Vasco Cordeiro, zei"De EU-begrotingsvoorstellen van de Commissie voldoen niet aan de verwachtingen of de behoeften van de Europese Unie. De voorgestelde begroting verlaagt het belangrijkste beleid voor onze regio 's, waaronder het cohesiebeleid en het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij, zijn zeer verontrustend en zullen de EU alleen maar verder van de burgers drijven. " 

Lees een informele CPMR-briefingnota over de EU-begroting, waarin wordt uiteengezet wat dit betekent voor het cohesiebeleid in het bijzonder.

De CPMR bereidt ook een meer gedetailleerde analyse voor van het hele MFK-voorstel dat de komende dagen zal volgen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending