Het Parlement ingesteld Commissie #TaxHaven zwarte lijst af te wijzen

EP-leden dringen aan de Europese Commissie opnieuw te beoordelen welke landen moeten worden opgenomen op de zwarte lijst van unco-operative het witwassen van geld rechtsgebieden. Een gezamenlijke stem van de economische en monetaire zaken (ECON) en burgerlijke vrijheden (LIBE) comités die de Commissie gevraagd om de lijst in een resolutie heroverwegen op woensdag (3 mei). De resolutie zal nu ter stemming worden gebracht in de komende plenaire vergadering.


MEP Sven Giegold, financieel en economisch beleid woordvoerder van de Groenen / EVA groep zei: “zwarte lijst van de Commissie van de landen die een hoog risico op het witwassen van geld is belachelijk. De lijst bevat geen enkele belangrijke offshore financiële centrum bevatten. Het vervangen van Guyana met Ethiopië in reactie op de kritiek van het Europees Parlement lijkt een soort van slechte grap van de Commissie. Het maakt duidelijk geen moeite om de zorgen van het Parlement serieus te nemen.

“De EU heeft een echte zwarte lijst van het witwassen van geld landen. Geconfronteerd met de recente lekken op het witwassen van geld en belastingontduiking, is het onaanvaardbaar dat Panama en andere belangrijke belastingparadijzen zijn nog steeds niet op de zwarte lijst van de Commissie.

“In plaats van alleen naar aanleiding van de beperkte aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF), moet de Commissie de uitvoering van zijn eigen oordeel en dringend toe te wijzen meer personeel aan het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te bestrijden. De Europese Commissie is niet in staat om zijn belangrijke taken uit te voeren bij de bestrijding van financiële misdrijven met slechts zes mensen die werkzaam zijn in de kelder van het directoraat-generaal Justitie en consumentenbescherming. Personeel en middelen moeten worden opgevoerd tot ten minste 20 werknemers op de korte termijn.”

De Commissie identificeert hoog risico derde landen, die vervolgens onder verscherpt customer due diligence maatregelen. De meest recente zwarte lijst van juli 2016 omvat elf landen. In januari 2017, verwierp het Europees Parlement een Gedelegeerde Act naar de staat van Guyana te verwijderen. De Commissie stelt nu gewoon naar aanleiding van de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF), het internationale forum tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, en het vervangen van Guyana met Ethiopië. ECON en LIBE hebben deze 'copy plakken' als ontoereikend afgewezen.

Juli 2016 zwarte lijst van de Europese Commissie voor een hoog risico van witwassen landen onder meer de volgende 11 landen: Afghanistan, Bosnië, Guyana, Irak, Laos, Syrië, Oeganda, Vanuatu, Jemen, Noord-Korea en Iran. De nieuwste Commissie gedelegeerde handeling heeft tot doel Guyana van de zwarte lijst te verwijderen en te vervangen door Ethiopië. De lijst bevat geen van de grote offshore financiële centra.

Achtergrond

Op 19 januari 2017, het Europees Parlement een resolutie over de afwijzing van de Commissie gedelegeerde handeling van 24 november 2016.

Gedelegeerde handeling van de Europese Commissie van 24 maart 2017 tot wijziging van de lijst van niet-coöperatieve witwaspraktijken derde landen.

Brief van commissaris voor Justitie věra jourová aan de voorzitters van de ECON, LIBE en PANA commissies.

Resolutie van de ECON-commissie LIBE afwijzing van de gedelegeerde handeling van de Commissie van 24 maart 2017.

Amendementen op de resolutie van de ECON-commissie LIBE afwijzing van de gedelegeerde handeling van de Commissie van 24 maart 2017.

Criteria om te landen op de zwarte lijst volgens het vierde Anti-witwasrichtlijn (artikel 9 paragraaf 2 van Richtlijn (EU) 2015 / 849):

Derde landen - Artikel 9

1. Rechtsgebieden van derde landen met strategische tekortkomingen in hun nationale AML / CFT-regimes die een aanzienlijke bedreiging vormen voor het financiële stelsel van de Unie ("derde landen met een hoog risico"), worden geïdentificeerd om de goede werking van de interne markt te beschermen.

2. De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 64 gedelegeerde handelingen vast te stellen om derde landen met een hoog risico te identificeren, rekening houdend met strategische tekortkomingen, met name met betrekking tot:

(A) de juridische en institutionele AML / CFT kader van het derde land, met name:

(I) Strafbaarstelling van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme;
(Ii) maatregelen inzake CDD;
(Iii) voorschriften voor bijhouden en;
(Iv) de eisen om verdachte transacties te melden.

(B) de bevoegdheden en procedures van de bevoegde autoriteiten van het derde land met het oog op de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, en;

(C) de doeltreffendheid van de AML / CFT-systeem bij het aanpakken van het witwassen van geld of financiering van terrorisme risico's van het derde land.

3. De gedelegeerde handelingen bedoeld in paragraaf 2 worden vastgesteld binnen een maand na de identificatie van de in die paragraaf genoemde strategische tekortkomingen.

4. De Commissie houdt in voorkomend geval rekening bij het opstellen van de in lid 2 bedoelde gedelegeerde handelingen, relevante evaluaties, beoordelingen of verslagen van internationale organisaties en normalisaties die bevoegd zijn op het gebied van het voorkomen van het witwassen van geld en het bestrijden van terrorismefinanciering; in verband met de risico's van afzonderlijke derde landen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Economie, EU, EU, Europese Commissie, Europees parlement, Belastingontwijking, Belasting

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *