#Tunisia: Europarlementariërs back meer duty-free olijfolie naar Tunesië helpen, maar wil garanties

olijfolie

Om u te helpen versterken van de Tunesische economie, raakte niet in het minst door 2015 terreur aanslagen, Europarlementariërs gesteund noodplannen om een ​​extra 70,000 ton van zijn olijfolie worden ingevoerd vrij van rechten in de EU, in 2016 / 17. Echter, leden van het EP ook opgenomen eisen voor de Europese Commissie om een ​​tussentijdse evaluatie van de effecten van de maatregelen te doen, werken ze als blijkt dat ze schadelijk zijn voor de EU-producenten van olijfolie, en ervoor te zorgen dat de invoer worden bijgehouden van start tot finish.

De nood-quotum werd goedgekeurd door 475 stemmen voor 126, met 35 onthoudingen.

"Tunesië heeft een lange weg afgelegd sinds de Arabische lente komen, als één van de weinige landen die echt een democratische overgang heeft bereikt. Tunesië heeft een doelwit van terreur aanslagen geweest, juist omdat het op zijn weg naar de consolidering van de democratie. Deze aanvallen had een vreselijke impact op de toeristische sector en de economie op een moment dat Tunesiërs al een zware economische crisis werden vechten, met een hoge werkloosheid onder jonge en goed opgeleide mensen. Daarom is het van cruciaal belang is dat de EU haar solidariteit met het Tunesische volk moeten verwoorden. We willen Tunesië om te slagen, en moeten helpen met concrete maatregelen die de economie direct te stimuleren.", Zei rapporteur Marielle de Sarnez (ALDE, Frankrijk), in het debat voorafgaand aan de stemming.

Meer duty-free olijfolie

Europarlementsleden steunde de voorgestelde tweejarige tijdelijke nultarief tariefcontingent van 35,000 ton per jaar (70,000 ton in totaal) voor de EU-invoer van olijfolie uit Tunesië, beschikbaar voor 2016 en 2017. Dit zal het totale volume van de invoer uit Tunesië (de EU zal korting rechten op de olijfolie dat Tunesië al aan de EU exporteert) niet verhogen.

Om de bezorgdheid van de EU-producenten olijfolie aan te pakken, leden van het EP opgenomen aanvullende waarborgen, zoals een tussentijdse evaluatie en de actualisering van de maatregelen als blijkt dat ze schadelijk zijn voor de EU-producenten van olijfolie, een "trackingclausule" -verplichting om ervoor te zorgen dat alle olijfolie die onder het quotum valt, volledig wordt verkregen en rechtstreeks vanuit Tunesië wordt vervoerd. Zij verwierpen ook de mogelijkheid om de verlenging van de noodmaatregel na te streven "na de eerste twee jaar".

Nieuwe handelsovereenkomst

In een aparte resolutie, door 479 stemmen voor en 123 goedgekeurd, met 31 onthoudingen, leden van het EP zijn blij met de vrije handel gesprekken met Tunesië vorig jaar gelanceerd in oktober, en de aandacht vestigen op de economische problemen van Tunesië, na de terreur aanslagen, die leidde tot de ineenstorting van het toerisme in 2015. Ze pleiten voor een "geleidelijke en asymmetrische" overeenkomst "bij te dragen aan de stabiliteit van Tunesië, de consolidatie van de democratie en het nieuw leven inblazen van de economie".

Volgende stappen

Voor de hulpdiensten quota: de tekst werd teruggestuurd naar de EP Trade commissie trialoog onderhandelingen met de Raad over de definitieve tekst te starten.

Voor diepe en brede handelsovereenkomst met Tunesië: werden besprekingen geopend in oktober 2015.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Landbouw, Economie, EU, EU, Europese Commissie, Europees parlement, Griekenland, Italië, Politiek, Portugal, Single Market, Spanje, Handel, Handelsovereenkomsten, Tunesië

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *