Verbind je met ons

Bankieren

#DeutscheBank Kon Europese banken worden balanceert op de rand nog maar eens?

DELEN:

gepubliceerd

on

635694371348976337-AP-DUITSLAND-DEUTSCHE-BANK-73658216Door Catherine Feore

Na een zeer moeilijke handelsdag (8 februari) bracht Deutsche Bank een persbericht uit om beleggers gerust te stellen dat zij over voldoende liquiditeit beschikten om eind april couponbetalingen te doen. Zeer lage olieprijzen, een haperende groei en een groeiende bezorgdheid over de activa van de banken hebben beleggers zorgen doen maken over de vraag of de banksector opnieuw een crisis van de omvang van 2008 doormaakt. De Commerzbank kende een vergelijkbare waardedaling en alle bankaandelen in heel Europa daalden.

Sheila Bair, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse depositoverzekerings- en bankenafwikkelingsorganisatie FDIC, heeft al op de Europese banken gewezen en noemde de niveaus van hefboomwerking ‘verbazingwekkend’. Ze voorspelde ook dat er de komende jaren grote bankfaillissementen zullen plaatsvinden, waarvoor reddingsoperaties van de belastingbetaler of een faillissement van het type Lehman Brothers nodig zullen zijn.

Hoewel men denkt dat de Amerikaanse banken zich in een gezondere positie bevinden, is er de afgelopen zeven maanden ruim 200 miljard dollar van de marktwaarde van de vijf topbanken afgeslagen. Wat nog meer zorgen baart, is de onderlinge verbondenheid van de banksector; Combineer dit met bedroevend lage kapitaalvereisten en mondiale economische zwakte, en de situatie ziet er precair uit.

Deutsche Bank heeft sinds de crisis een bijzonder hobbelige rit achter de rug. Het management is gereviseerd en de bank heeft meer dan 12 miljard dollar aan boetes uitbetaald voor verschillende overtredingen, waaronder voor het manipuleren van de markten (LIBOR), waardoor sommige klanten de wet hebben overtreden en de risico's van financiële producten niet voldoende openbaar zijn gemaakt. DB houdt nog steeds geld opzij voor verdere juridische uitdagingen. Het rapporteerde in 6.8 ook een nettoverlies over het hele jaar van € 2015 miljard.

John Cryan, co-chief executive officer, die zeven maanden geleden werd aangesteld, zei: “In 2015 hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de implementatie van onze strategie. De broodnodige beslissingen die we in de tweede helft van het jaar hebben genomen, hebben bijgedragen aan een nettoverlies over het vierde kwartaal en het volledige jaar. We zijn gefocust op 2016 en blijven hard werken om onze problemen uit het verleden op te lossen. De herstructureringswerkzaamheden en investeringen in ons platform zullen het hele jaar door worden voortgezet.”

Cryan blijft optimistisch: “We weten dat perioden van herstructurering een uitdaging kunnen zijn. Ik ben er echter van overtuigd dat we, door onze strategie op een gedisciplineerde manier te blijven implementeren, Deutsche Bank kunnen en zullen transformeren in een sterkere, efficiëntere en beter geleide instelling.”

advertentie

DB is ook optimistisch over zijn reserves; dit omvat ongeveer € 1.6 miljard uit de voltooiing van de verkoop van een belang van 19.99% in Hua Xia Bank.

The EU’s Single Resolution Mechanism that implements EU-wide bank recovery and resolution became fully operational on 1 January this year. The SRM aims to bolster the resilience of the financial system and help avoid future crises by providing for the timely and effective resolution of cross-border and domestic banks – they estimate that they can cope with eight to ten bank failures over a four-year period.

Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union Commissioner Jonathan Hill said: “The Banking Union already has the tools it needs to supervise the banks within the eurozone. As of 1 January, the Single Resolution Mechanism will now also be in place. This means that we now have a system for resolving banks and of paying for resolution so that taxpayers will be protected from having to bail out banks if they go bust. No longer will the mistakes of banks have to be borne on the shoulders of the many.”

Wij hopen uiteraard dat dit het geval zal zijn.

Het gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme werkt als volgt:

• Het Gemeenschappelijk Toezichtsmechanisme (SSM) zou als toezichthouder een signaal geven wanneer een bank in de eurozone of gevestigd in een lidstaat die deelneemt aan de Bankenunie in ernstige financiële moeilijkheden verkeert en moet worden opgelost.

• De Single Resolution Board (SRB), bestaande uit vertegenwoordigers van de relevante nationale autoriteiten (die waar de bank haar hoofdkantoor heeft, maar ook filialen en/of dochterondernemingen), het SSM en de Europese Commissie, zullen specifieke taken uitvoeren ter voorbereiding op en de afwikkeling uitvoeren van een bank die failliet gaat of waarschijnlijk failliet gaat. De GAR besluit of en wanneer een bank in resolutie moet worden geplaatst en zet in de afwikkelingsregeling een kader vast voor het gebruik van afwikkelingsinstrumenten en het Gemeenschappelijk Afwikkelingsfonds (SRF).

• De afwikkelingsregeling kan vervolgens binnen 24 uur worden goedgekeurd of verworpen door de Commissie of, in bepaalde omstandigheden, door de Raad.

• Onder toezicht van de SRB zullen de nationale afwikkelingsautoriteiten verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de afwikkelingsregeling.

• De GAR houdt toezicht op de resolutie. Zij houdt toezicht op de uitvoering op nationaal niveau door de nationale afwikkelingsautoriteiten en stuurt, mocht een nationale afwikkelingsautoriteit haar besluit niet naleven, rechtstreeks uitvoeringsbevelen aan de in moeilijkheden verkerende banken.

• Er werd een GAF opgericht onder controle van de GAR. Het zal ervoor zorgen dat er financieringssteun beschikbaar is zolang de bank wordt afgewikkeld. Het wordt gefinancierd door bijdragen van de banksector. Het SRF kan alleen bijdragen aan resolutie als minimaal 8% van de totale verplichtingen van de bank is gered.

Welke voordelen biedt het GAM voor de bankenunie?

In de bankenunie maakt het gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme (SRM) het volgende mogelijk:

• Uniformere financieringsvoorwaarden voor particulieren en bedrijven, dankzij één enkel mechanisme om het falen van banken aan te pakken, ongeacht de lidstaat van herkomst, waardoor de onderlinge afhankelijkheid tussen het kredietaanbod en de gezondheid van de overheidsfinanciën wordt verminderd;

• Verbeterd behoud van de financiële stabiliteit, met een voorspelbaarder klimaat voor consumptie- en investeringsbeslissingen, door gecentraliseerd crisisbeheer voor grote en grensoverschrijdende banken, waarvan het wanordelijke falen anders besmetting en paniek zou kunnen veroorzaken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending