Verbind je met ons

Economie

€ 3 miljoen aan hulp bij het zoeken naar werk voor ontslagen Finse en Ierse werknemers

DELEN:

gepubliceerd

on

ArbeidsmigrantenFinland en Ierland zouden EU-steun ter waarde van 2.6 miljoen euro moeten krijgen om nieuwe banen te vinden voor 1,200 ontslagen Finse IT-medewerkers en ruim 400,000 euro voor 108 ontslagen Ierse vliegtuigreparatiewerkers, na een stemming door de begrotingscommissie op donderdag (9 december). De steun van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement als geheel en door de Raad van de EU.

Land Bedrijf Aantal begunstigden Betaald bedrag (€) Sector Rapporteur
Finland 69-bedrijven 1,200 2,623,200 Computer programmeren Marco Zanni(EFDD, IT)
Ierland PWA International en 1 leverancier 108 442,293 Onderhoud en reparatie van vliegtuigen Victor Negrescu(S&D, RO)

Finland

Negenenzestig Finse computerprogrammeringsbedrijven lieten hun personeel in de herfst van 2014 en de lente van 2015 gaan, nadat de orders voor softwareontwikkeling van Nokia en Microsoft waren stopgezet en de mondiale concurrentie was toegenomen. Als gevolg hiervan werden de softwareontwikkeling en het ontwerp van besturingssystemen, waar vroeger duizenden Finnen in dienst waren, overgebracht naar landen buiten Europa. De meeste ontslagen in Finland vonden plaats in het gebied rond Helsinki en in de noordelijke helft van Finland, waar een relatief hoog werkloosheidspercentage heerst.

Finland heeft 2,623,200 euro aan EFG-steun aangevraagd, die 60% van de totale kosten van de re-integratie van de werknemers op de arbeidsmarkt dekt. De leden van het Europees Parlement vroegen de Commissie toezicht te houden op en het gebruik van het geld dat naar aanleiding van de aanvraag werd toegekend te evalueren.

Ierland

PWA International, een vliegtuigreparatie- en onderhoudsbedrijf in de provincie Zuid-Dublin, werd in juni 2015 gesloten nadat de eigenaren besloten hun activiteiten te concentreren in Noord-Amerika en Azië om dichtbij de centra van mondiale luchtvaartexpansie te zijn. Een andere reden voor de sluiting was een afname van het gebruik van de vliegtuigmotoren die de Ierse motorenwinkel repareerde. Bovendien was het niet in staat gerepareerde straalmotoren vrij van rechten te leveren aan een grote klant, Korea Airlines, omdat er geen vrijstellingsclausule voor douanerechten bestaat in de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Korea. Als gevolg hiervan verloren 108 werknemers hun baan bij het bedrijf en bij een van zijn leveranciers.

Dit is de derde Ierse aanvraag tot nu toe in de reparatiesector van straalmotoren, en het gaat om € 442,293 aan steun om werknemers te helpen opnieuw de arbeidsmarkt te betreden.

advertentie

Ondanks dat zij voor steun hadden gestemd, bekritiseerden de leden van het Europees Parlement toch de Ierse aanvraag, zowel omdat deze te weinig mensen bestrijkt als omdat zij van mening zijn dat zij gemakkelijk een baan kunnen vinden vanwege hun leeftijd en hun specifieke kennis van straalmotoren.

Volgende stappen

Om van kracht te worden moet de steun op 15 december door het gehele parlement worden goedgekeurd. De Raad beslist op 14 december over de zaken.

Achtergrond

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering draagt ​​bij aan pakketten van op maat gemaakte diensten om ontslagen werknemers te helpen een nieuwe baan te vinden. Het jaarlijkse plafond bedraagt ​​€ 150 miljoen.

Ontslagen werknemers krijgen maatregelen aangeboden zoals ondersteuning bij het opstarten van een bedrijf, hulp bij het zoeken naar werk, beroepskeuzebegeleiding en diverse soorten opleidingen. In de meeste gevallen zijn de nationale autoriteiten al met de maatregelen begonnen en krijgen ze hun kosten vergoed door de EU wanneer hun aanvragen uiteindelijk worden goedgekeurd.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending