Verbind je met ons

Economie

Stemming: Uitvoering van de microfinanciering in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

20151109PHT01670_originalNu de werkgelegenheidscommissie deze dinsdag (10 november) stemt over een verslag over microleningen, wat zijn dat precies? Over het algemeen geassocieerd met Zuid-Azië en Latijns-Amerika, waar de eerste initiatieven vier decennia geleden werden gelanceerd, groeien microleningen in de EU. Ze hebben tot doel mensen in moeilijke sociale omstandigheden te helpen hun weg te vinden uit werkloosheid en armoede. In 2010 lanceerde de EU de Europese Progress-microfinancieringsfaciliteit om de voorwaarden te verbeteren voor leners om kleine leningen te krijgen.

Kansarme groepen, waaronder langdurig werklozen, ontvangers van een sociale uitkering, mensen die in achtergestelde plattelandsgebieden wonen, migranten of etnische minderheden, hebben vaak moeite om toegang te krijgen tot conventionele financiering. Microfinanciering biedt hen de mogelijkheid om zeer kleine leningen te krijgen die doorgaans niet door banken worden verstrekt om hen te helpen bij het starten of ontwikkelen van hun eigen kleine bedrijfjes.

In 2006 wonnen Muhammad Yunus en zijn Grameen Bank de Nobelprijs voor de Vrede voor het verstrekken van dergelijk krediet aan de armsten in Bangladesh. In Europa daarentegen is de Europese Progress-microfinancieringsfaciliteit wordt gefinancierd door de EU-begroting en de Europese Investeringsbank en heeft tot doel de voorwaarden te verbeteren waaronder leners leningen kunnen krijgen. Het maakt ook financiering beschikbaar voor degenen die er anders niet aan zouden kunnen komen.

De EU financiert de ondernemers niet zelf, maar stelt banken en niet-bancaire financiële instellingen in staat meer leningen te verstrekken dankzij garanties van in totaal 200 miljoen euro.

This Tuesday Parliament’s werkgelegenheidscommissie stemmen op a verslag over de uitvoering tot dusver van de microfinancieringsfaciliteit. Deze week spreekt de auteur van dat rapport Duits EVP-lid Sven Schulze referred to microfinance as a “sustainable social policy” and noted the importance of offering other assistance in addition to loans, including help with creating business plans or with bookkeeping.

Schulze added: “The instrument works as a whole but unfortunately sufficient funding is not always guaranteed. The Commission must therefore find a solution quickly in order to make Progress Microfinance even better in the future.”

Lees meer over het werk van de werkgelegenheidscommissie.

advertentie
microleningen

Microleningen zijn leningen onder de € 25,000.

Micro-ondernemingen hebben minder dan 10 mensen in dienst en een jaaromzet van niet meer dan € 2 miljoen

Doel: € 500 miljoen uitbetalen in de vorm van 46,000 microleningen tegen 2020

Banken en niet-bancaire instellingen in 22 lidstaten bieden microleningen aan via de Europese Progress Microfinance Facility

De faciliteit loopt tot april 2016. Microkredieten zullen dan worden gedekt door het programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI) (2014-2020).

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending