Verbind je met ons

Vennootschapsbelasting regels

Multinationals kunnen hoge boetes krijgen in EU-uitspraak belastingontwijking

DELEN:

gepubliceerd

on

Google-Yahoo-en-Apple-Tax-Avoiding-Scheme-Goes-Through-Ireland-2Op 21 oktober zal de Europese Commissie een baanbrekend juridisch besluit nemen over agressieve belastingontwijking door grote bedrijven in heel Europa. De Commissie zal naar verwachting haar twee jaar durende onderzoeken naar Starbucks en Fiat beëindigen door uitspraken te doen die een precedent zullen scheppen voor het beoordelen van de wettigheid van multinationals die zogenaamde fiscale rulings gebruiken om te garanderen dat ze slechts een bepaald niveau aan vennootschapsbelasting betalen – soms minder dan 1%.

Er wordt gespeculeerd dat het besluit morgen zal aangeven dat de fiscale rulings van Nederland en Fiat illegale staatssteun waren, vooruitlopend op de afronding van andere lopende onderzoeken naar Amazon en Apple. Als dat het geval is, kunnen Starbucks en Fiat samen boetes tot 200 miljoen euro krijgen.

Anneliese Dodds MEP, Labour's Europese woordvoerder voor belastingen, zei: "De uitspraken van woensdag moeten de boodschap uitdragen dat multinationals hetzelfde belastingtarief moeten betalen als middelgrote en kleine bedrijven. Als blijkt dat landen als Luxemburg en Nederland 'sweetheart deals' met grote bedrijven – waardoor ze bijna geen belasting hoeven te betalen alleen maar om hun bedrijf weg te lokken uit buurlanden – dan is dat een aanfluiting van de Europese interne markt en de Commissie moet krachtig optreden om een ​​einde te maken aan dergelijke praktijken. kunnen baanbrekende zaken zijn. Om die reden moet elke beslissing die morgen wordt genomen, gebaseerd zijn op sterk bewijs dat stand kan houden in een rechtbank om belastingontwijking serieus aan te pakken."

Belastingrulings zijn garanties van de belastingdienst die een specifiek bedrijf duidelijkheid willen geven over hoe de belasting zal worden berekend. Als landen deze bedrijven selectieve belastingvoordelen bieden om hun bedrijf aan te trekken, kan dat neerkomen op staatssteun.

Dodds vervolgde: "Door hun belastingovereenkomst met Nederland zou Starbucks zijn weggekomen met het betalen van een effectief tarief van slechts 1% vennootschapsbelasting aan de Nederlandse overheid. Dit is veel lager dan de 20% die kleine en middelgrote bedrijven betalen in het VK en schokkend lager dan het volledige Nederlandse vennootschapsbelastingtarief van 25%."

"De uitspraak van woensdag is een gouden kans voor commissaris Margrethe Vestager om te laten zien dat de EU de aanpak van belastingontwijking serieus neemt en begint met het proces om multinationals zover te krijgen dat ze hun billijke aandeel betalen."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending