Verbind je met ons

Economie

Europese Raad: Koud Turkije

DELEN:

gepubliceerd

on

3788Het was geen verrassing dat de Europese Raad van gisteren (15 oktober), op een sombere en ellendige dag in Brussel, in het teken zou staan ​​van één kwestie: die van migratie. Die discussies concentreerden zich op het finaliseren van het EU-actieplan met Turkije, gericht op het indammen van de stroom migranten uit Syrië naar de EU; Aanvankelijk aangevraagd op een informele top in september en in ontwerpvorm gepresenteerd op 0 oktober, werden de laatste details van het ontwerpvoorstel vrij laat op de dag aan de leiders onthuld, als gevolg van een vertraging in de onderhandelingen als gevolg van de bombardementen in Ankara.

Na weer een lange avond onderhandelen kondigde voorzitter Juncker triomfantelijk aan dat hij een stuk papier in zijn hand had en dat er overeenstemming was bereikt over de ‘exacte inhoud van het gezamenlijke actieplan EU-Turkije’, waarbij hij slechts één klein voorbehoud maakte: dat de Raad zou nu overeenstemming moeten bereiken over de financiering ter ondersteuning van het actieplan. Die financiering wordt geschat op 3 miljard euro, dus tussen nu en de top over migratie in Valleta in november zullen de EU-28 nog eens heel goed onder hun matrassen moeten kijken om dit geld op de een of andere manier te vinden.

Het neerschieten van een Afghaanse migrant die op de avond van de top vanuit Turkije Bulgarije probeerde binnen te komen, onderstreepte de urgentie van deze kwestie en bracht de Bulgaarse premier Boyko Borisov ertoe de EU-top te verlaten en terug te keren naar Sofia. Bulgarije deelt een lange en poreuze grens met Turkije, wat vrijwel onmogelijk blijkt te zijn om effectief te controleren.

Turkije overeenkomst

De overeenkomst met Turkije is uitgebreid en het is duidelijk dat president Tayyip Erdoğan, die op 1 november verkiezingen voor de boeg heeft, grote concessies heeft gekregen van de EU. Om de situatie van Turkije in context te plaatsen: het land heeft ruim 6.5 miljard euro aan eigen middelen besteed aan humanitaire hulp en steun aan vluchtelingen. Terwijl de EU aarzelt om in te stemmen met de herplaatsing van meer dan 160,000 vluchtelingen, heeft Turkije een enorme toestroom van vluchtelingen gezien, geschat op ruim 2.5 miljoen mensen (2.2 miljoen Syriërs en 0.3 miljoen Irakezen).

Erdoğan has managed to use the EU’s need for support on migration to leverage a ‘comprehensive’ agreement, based on “shared responsibility, mutual commitments and delivery”. In other words, the agreed EU-Turkey joint Action Plan goes well beyond migration. Some of concessions include accelerating their visa liberalization road map with the EU and the full implementation of the readmission agreement – with progress by spring 2016; increased political and financial support and a re-energizing of accession negotiations with the EU.

Andere discussies gingen over het versterken van FRONTEX en het verbeteren van de Griekse opvangfaciliteiten. Er stond niets in de conclusies over de noodzaak om de Conventie van Dublin te hervormen, waarbij asielzoekers asiel moeten aanvragen in het eerste land dat ze binnenkomen, ondanks het feit dat Merkel dit vorige week in haar toespraak tot het Europees Parlement opmerkte. In feite wordt in de conclusies van de Raad duidelijk benadrukt dat de Dublin-overdrachten aan Griekenland tegen eind 2015 opnieuw moeten worden ingevoerd.

advertentie

The EU reaffirmed its commitment to Schengen, hoping that the reintroduction of border controls by Germany, Austria and Slovenia can be lifted in the coming months and that the Schengen border-free area can return to normal. In the meantime, the Commission is gently looking into whether these actions of these countries were “proportionate”.

Elke poging om de migratie over de Middellandse Zee tegen te gaan, terwijl Libië nog steeds in een staat van chaos verkeert, is gering. Daarom werd de VN-aankondiging over de oprichting van een regering van nationale overeenstemming met een kleine zucht van verlichting begroet. De EU herhaalde haar steun, zowel politiek als financieel, voor de nieuwe regering zodra deze aan de macht komt.

EMU

The Council ‘took stock’ of the five Presidents’ report on completing Europe’s Economic and Monetary Union. Taking stock of course is a synonym for doing little, or nothing. To be fair, the first stage outlined in the report is called ‘deepening through doing’, so I suppose for the moment they just have to get on with things. Those outside the eurozone reiterated their request that any developments should not damage the single market. This, of course, is a frequent lament of those in the UK. Which takes us to the other damp squib of this meeting – Brexit.

Brexit

Hoewel het aanstaande referendum in Groot-Brittannië (ergens vóór eind 2017) tegenwoordig op bijna elke EU-agenda staat, was er een besluit dat door iedereen – inclusief Groot-Brittannië – werd verwelkomd om dit verder uit de weg te ruimen.

Those hoping for some elucidation on Britain’s pre-referendum negotiations have been fed a largely vague list of ‘demands’. The UK wants more sovereignty, so we could be looking at some sort of add-on protocol on the UK opting out of ‘ever closer union’. This will be pretty meaningless, but might please the British tabloids. At the same time, the UK is calling for ever-closer union for those in the eurozone, as long as they don’t upset the City of London – after all, if the eurozone continues in its current malaise it certainly isn’t good for the British economy – expect a headline about Cameron defending the British financial sector. The UK also wants national parliaments to be able to issue ‘red cards’ on EU legislation (which is an advance on the yellow card system in place, where national parliaments can ask for a proposal to be reconsidered). We are assuming that the red card, like the yellow, will require the support of a third of the EU’s national parliaments. This isn’t likely to be used much – even if it is agreed on – but it will no doubt make a great headline in the football-loving papers. Finally, there was something about Britain wanting a stronger focus on jobs and growth, because the rest of the EU – despite Juncker’s posturing – is deeply opposed to more jobs and more economic growth…and with that, everyone decided to go home a day early.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending