Verbind je met ons

Economie

Begroting EP keurt EU-steun voor ontslagen werknemers in Duitsland, België en Italië

DELEN:

gepubliceerd

on

scheepsarbeidersDuitsland, België en Italië zouden ruim 14.6 miljoen euro aan EU-steun moeten krijgen om meer dan 7,300 werknemers die door drie bedrijven zijn ontslagen, weer op de arbeidsmarkt te helpen, na een stemming door de begrotingscommissie op dinsdag (29 september). De steun van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) moet nog worden goedgekeurd door het Parlement als geheel en door de Raad van de EU.

Land Bedrijf Aantal begunstigden Steunbedrag (€) Sector EP-rapporteur
Duitsland Adam Opel AG 2,692 6,958,623 automobielnijverheid Jens Geier (EPP, DE)
België Ford Genk, 11 leveranciers 4,500 6,268,564 automobielnijverheid Paul Rubig (EVP, AT)
Italië Groep Alitalia 184 1,414,848 Lucht transport Monika Vana (Groenen/ALE, AT)

Opel

De Duitse producent van middengeprijsde, kleine en middelgrote auto's sloot zijn fabriek in Bochum, Duitsland, om de overtollige productiecapaciteit te verminderen nadat de verkoop tussen 39 en 2007 met 2013% daalde. De sluiting van de fabriek resulteerde in bijna 2,900 ontslagen. , waarvan 2,692 zouden profiteren van de door Duitsland gevraagde EFG-steun ter waarde van 7 miljoen euro.

doorwaadbare plaats

België heeft EFG-steun aangevraagd voor de laatste golf ontslagen werknemers die door autofabrikant Ford Genk en zijn elf leveranciers werden ontslagen nadat de autofabriek in Genk was gesloten. De sluiting was het gevolg van een daling van de productie van personenauto's en van de verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie, grotendeels in het voordeel van Aziatische autofabrikanten. De huidige aanvraag ter waarde van 11 miljoen euro is bedoeld om 6.3 voormalige werknemers weer aan het werk te helpen.

België heeft ontving al € 570,000 om voormalige Ford-werknemers aan werk te helpen na de eerste golf van ontslagen in 2013.

De aanvragen van Duitsland en België zijn de 21e en 22e in de automobielsector sinds de start van de EFG-steun in 2007.

advertentie

Alitalia

De Italiaanse nationale luchtvaartmaatschappij moest ruim 1,200 werknemers ontslaan, voornamelijk als gevolg van de daling van haar marktaandeel in het internationale lucht-passagiersvervoer, waarvan het grootste deel is overgenomen door luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten en Turkije. De daling van het aantal passagiers tijdens de economische crisis en de stijging van de brandstofprijzen hebben de situatie van Alitalia verergerd. De meeste ontslagen vonden plaats in de regio Lazio. Italië vroeg om EFG-steun om de 184 werknemers te helpen die de grootste moeilijkheden ondervinden bij het vinden van een nieuwe baan.

Met een waarde van € 1.4 miljoen is dit de tweede aanvraag voor EFG-steun in de luchtvervoersector (na de aanvraag van Air France in 2013).

Volgende stappenOm van kracht te worden moeten de nieuwe regels worden goedgekeurd door het Parlement als geheel, dat er tijdens de eerste plenaire zitting in oktober over zal stemmen, en moeten worden goedgekeurd door de lidstaten, die op 5 oktober een besluit zullen nemen.

AchtergrondHet Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering draagt ​​bij aan pakketten van op maat gemaakte diensten om ontslagen werknemers te helpen een nieuwe baan te vinden. Het jaarlijkse plafond is € 150 miljoen.

Ontslagen werknemers krijgen maatregelen aangeboden zoals ondersteuning bij het opstarten van een bedrijf, hulp bij het zoeken naar werk, beroepskeuzebegeleiding en diverse soorten opleidingen. In de meeste gevallen zijn de nationale autoriteiten al met de maatregelen begonnen en krijgen ze hun kosten vergoed door de EU wanneer hun aanvragen uiteindelijk worden goedgekeurd.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending