Verbind je met ons

Economie

Europese Investeringsbank stemt in met leningen van 17 miljard euro en keurt strategie voor klimaatleningen goed

DELEN:

gepubliceerd

on

EIB kopieDe EIB, Europa's langetermijnleningsinstelling, heeft vandaag meer dan 17 miljard euro aan nieuwe leningen goedgekeurd ter ondersteuning van investeringen in telecommunicatie, waterinfrastructuur, duurzame energie, wegen, scholen en ziekenhuizen, en steun verleend aan leningen voor investeringen van kleine bedrijven in heel Europa en de rest van de wereld. wereld.  

De Europese Investeringsbank heeft ook haar steun verleend aan een nieuwe kredietstrategie voor klimaatactie, om de impact van haar inzet voor klimaatgerelateerde investeringen en hernieuwbare energie te versterken. De klimaatactiestrategie van de EIB consolideert de doelstelling om ervoor te zorgen dat ten minste 25% van haar kredietverlening klimaatgerelateerde investeringen ondersteunt. Deze financiering stimuleert en ondersteunt de groeiende investeringen van de particuliere sector ter ondersteuning van de transitie naar een koolstofarme economie. De strategie komt ook tegemoet aan de noodzaak om te investeren in projecten die gericht zijn op aanpassing aan de klimaatveranderingen die zich al voordoen, en stelt zich tot doel ervoor te zorgen dat bij alle EIB-leningen rekening wordt gehouden met de noodzaak om de omvang en de gevolgen van de klimaatverandering te verzachten.

Tijdens de bijeenkomst in Den Haag besprak de Raad van Bewind van de EIB ook initiatieven die de EU-bank zou kunnen nemen als aanvulling op de Europese reactie op de noodsituatie in verband met vluchtelingen die de Europese Unie binnenkomen. “Dit is de grootste verandering in Europa sinds de val van de Berlijnse Muur”, aldus EIB-president Werner Hoyer. “De EIB kan de lidstaten op de korte termijn helpen, bijvoorbeeld door modulaire huisvesting te financieren om ervoor te zorgen dat mensen die aankomen op een waardige manier kunnen worden gehuisvest. En het kan op de middellange termijn helpen, door snelle investeringen in gezondheidszorg, onderwijs en vaardigheden te ondersteunen. Cruciaal is dat de EIB kan helpen via het werk dat zij doet in de landen van herkomst van de vluchtelingen, door de economische en sociale omstandigheden daar te helpen verbeteren.”

Het bestuur van de EIB heeft steun voor strategische investeringen in infrastructuur goedgekeurd voor een totaalbedrag van bijna 7 miljard euro. Dit omvat nieuwe offshore windmolenparken voor de Britse en Belgische kust, nieuwe investeringen in treinen in Hongarije, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Bulgarije en Zweden, plannen om een ​​Duitse snelwegverbinding te upgraden en het verbeteren van hogesnelheidsinternetverbindingen in Portugal en Duitsland. De aandeelhouders van de EIB waren het er in principe ook over eens dat de EU-bank bijna 5.5 miljard euro zou verstrekken om nieuwe investeringen in de particuliere sector door kleine bedrijven en midcapbedrijven in heel Europa en Afrika aan te boren. Dit omvat zowel leningen via nieuwe lokale partners als nieuwe operaties bij lokale banken die met succes investeringen hebben ondersteund onder eerdere door de EIB gesteunde kredietlijnen. Er werd overeenstemming bereikt over aanzienlijke nieuwe investeringen in onderwijs en onderzoek voor nieuwe schoolprojecten in Oostenrijk en universiteits- en onderzoeksfaciliteiten in Groot-Brittannië en in heel Polen.

De bijeenkomst van vertegenwoordigers van de aandeelhouders van de EIB, de 28 EU-lidstaten en de Europese Commissie vond plaats in de historische Ridderzaal, in de parlementsgebouwen op het Binnenhof in Den Haag. Het bestuur van de EIB komt eenmaal per jaar buiten Luxemburg bijeen, in het land dat volgend jaar het voorzitterschap van de Europese Unie zal bekleden. Buiten de Europese Unie stemde het bestuur ermee in essentiële investeringen in de economische infrastructuur in Oekraïne te ondersteunen, zodat het land zijn brandstofbehoeften kan financieren nu de winter nadert.

Er werd ook financiering goedgekeurd voor energieopwekkingsprojecten in Egypte en voor energiedistributie en -opwekking op afgelegen eilanden in de Malediven. Voor zeven projecten werden nieuwe leningen goedgekeurd die naar verwachting zullen worden ondersteund in het kader van het initiatief van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen. Alle projecten, waaronder zeven die zijn bestemd voor steun in het kader van de EFSI-garantie, moeten goedkeuring krijgen van het bestuur van de EIB voordat de leningscontracten kunnen worden afgerond. De afgelopen maanden heeft de EIB technische en financiële due diligence uitgevoerd voor projecten die naar verwachting zullen worden ondersteund in het kader van het EFSI-initiatief, evenals voor de financiering van projecten uit de eigen balans van de bank, waar de Europese Raad om had gevraagd. Zodra de definitieve leningdetails zijn afgerond, heeft de EIB-groep zich ertoe verbonden projecten te ondersteunen die op haar balans zijn bestemd voor financiering in het kader van het EFSI, zelfs als zou blijken dat de EU-garantie niet van toepassing is.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending