Verbind je met ons

Economie

Economisch beleid: Hoe Parlement dringt aan op transparantie en democratische verantwoording

DELEN:

gepubliceerd

on

hand met de lens. rekening houdend met het eurobankbiljetHet Parlement speelt een belangrijke rol bij het garanderen dat besluiten die van invloed zijn op economische zaken op een transparante manier worden genomen. ©AP Images/European Parliament

Het Parlement is als een van de twee wetgevende organen van de EU nauw betrokken bij het vormgeven van de wetgeving op elk gebied waarvoor de EU verantwoordelijk is, van landbouw tot het bankwezen. De schuldencrisis in Griekenland en schandalen rondom belastingafspraken die multinationals helpen hun belastingdruk te verlichten, hebben economische kwesties op de voorgrond geplaatst. Deze week ondervragen Europarlementariërs vijf ministers van Financiën en de president van de Europese Centrale Bank over de laatste ontwikkelingen.

Toen de bezuinigingsmaatregelen die Griekenland als onderdeel van het reddingspakket werden opgelegd, effect begonnen te sorteren, eisten de EP-leden meer democratische verantwoording van de besluitvormers die het proces stuurden. Ze hebben de impact van reddingsovereenkomsten op de Griekse samenleving onderzocht en antwoorden gezocht bij ministers die betrokken zijn bij de onderhandelingen met de Griekse regering.

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep en een van de leidende onderhandelaars met de Griekse regering, al verscheen voor de commissie economische zaken in februari om de leden van het Europees Parlement te informeren over de onderhandelingen. Het Parlement hield ook een onderzoek in 2013-2014 naar de manier waarop bezuinigingsprogramma’s landen beïnvloedden die om financiële hulp hadden gevraagd. Eén Europarlementariër vroeg gewone mensen dat ook te doen deel hun ervaringen en voorstellen, waarvan sommige later in zijn rapport werden opgenomen.

On 23 septemberMario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), en leden van de commissie economische zaken zullen spreken over de laatste ontwikkelingen in de eurozone. De ECB is een van de vier instellingen die toezicht houden op de uitvoering van het Griekse reddingsprogramma.

Een overeenkomst Het besluit tussen het Parlement en de ECB bepaalt dat de bank verplicht is haar jaarverslagen aan de leden van het Europees Parlement te presenteren en dat leden van haar uitvoerende macht regelmatig voor relevante commissies moeten verschijnen. Het Verdrag van Lissabon (art. 284, lid 3) roept tevens op tot een gedachtewisseling tussen de ECB en het Parlement.

De speciaal comité voor de belasting uitspraken zal de ministers van Financiën van Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje hierover ondervragen 22 september. Van de EP-leden wordt verwacht dat zij hen vragen stellen over de belastingregelingen die hun landen hebben aangenomen met betrekking tot multinationale ondernemingen.

advertentie

Nu er in de hele EU bezuinigingsmaatregelen worden doorgevoerd, heeft het Parlement aangedrongen op eerlijke belastingheffing, een principe dat aantoonbaar wordt ondermijnd door belastingafspraken in sommige EU-lidstaten. Zoals de Luxleaks Uit het schandaal is gebleken dat multinationals kunnen profiteren van belastingafspraken om hun schuldenlast te verlichten.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending