Verbind je met ons

Raad van ministers van Financiën (Ecofin)

EIB keurt € 10bn van leningen en lanceert Europees Fonds voor strategische investeringen met Europese Commissie

DELEN:

gepubliceerd

on

JunckerNieuwe investeringen voor strategische infrastructuur in heel Europa en de rest van de wereld, inclusief wegen, spoorwegen, havens, binnenwateren en luchthavens, behoorden tot bijna € 10 miljard aan nieuwe leningen die deze week zijn goedgekeurd door de Europese instelling voor langetermijnleningen, de European Investeringsbank (EIB). Er werd overeenstemming bereikt over de financiering, onder voorbehoud van definitieve onderhandelingen, voor in totaal 45 projecten, waaronder vijf regelingen die naar verwachting steun zullen krijgen uit de EU-begrotingsgarantie in het kader van de Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).

Als weerspiegeling van de bredere steun van de EIB voor innovatie en concurrentievermogen stemde de raad van bestuur er ook mee in om nieuwe investeringen in bedrijfsonderzoek in de energie-, automobiel- en textielsectoren te ondersteunen, evenals medisch onderzoek voor de behandeling van epilepsie en de ziekte van Parkinson. Kredietverlening om de toegang van het mkb tot financiering te verbeteren omvatte nieuwe overeenkomsten die werden goedgekeurd in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Polen, evenals in Tunesië, Zuid-Afrika en Zambia.

Investeringen in projecten op het gebied van milieu, hernieuwbare energie en klimaat in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, evenals in Armenië, Kazachstan en in heel Afrika, behoorden tot de regelingen die werden goedgekeurd door het bestuur van de EIB, dat de 28 aandeelhouders van de EU-lidstaten vertegenwoordigt, zoals evenals de Europese Commissie.

Van de goedgekeurde regelingen zouden er naar verwachting 5 worden ondersteund in het kader van het nieuwe Europees Fonds voor strategische investeringen, waaronder de grootschalige uitrol van slimme meters om het energieverbruik in het VK beter te beheren, leningen om de toegang tot financiering voor kleine projecten op het gebied van hernieuwbare energie in Duitsland te vergemakkelijken en Frankrijk, evenals het verbeteren van de binnenwateren in Nederland. De raad keurde ook steun goed voor twee fondsen voor hernieuwbare energie, om kleinere projecten in Frankrijk en in heel Europa te financieren die zijn bestemd voor steun in het kader van het EFSI.

Buiten Europa stemde het EIB-bestuur er ook mee in steun te verlenen aan investeringen in infrastructuur voor hernieuwbare energie in Nepal, noodherstel van gemeentelijke infrastructuur in Tbilisi na recente overstromingen, en herstel van de 41 km lange toegangsweg naar de belangrijkste zeehaven van Oost-Afrika in Mombasa.

EFSI-overeenkomst ondertekend

Eerder vandaag (22 juli) hebben EIB-voorzitter Werner Hoyer, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (afgebeeld) en vicepresident Jyrki Katainen ondertekenden een reeks technische overeenkomsten tussen de EIB en de Europese Commissie die de formele oprichting van het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) en de Europese investeringsadvieshub voltooien. EFSI is een gezamenlijk initiatief van de Commissie en de EIB en een integraal onderdeel van het Investeringsplan voor Europa van de Commissie. Het EFSI, dat binnen de EIB is opgericht, zal een garantie van 16 miljard euro uit de EU-begroting en een EIB-bijdrage van 5 miljard euro beheren om de komende drie jaar particuliere en openbare investeringen van 315 miljard euro aan te trekken.

“Om geld in heel Europa aan het werk te zetten, is snelheid van essentieel belang. De Commissie, de Raad, het Europees Parlement en de EU-bank hebben snel en goed gewerkt, en EFSI ziet nu het licht minder dan negen maanden nadat voorzitter Juncker en ik het plan op 27 november vorig jaar in het Europees Parlement hebben geschetst. De EIB is al begonnen met het identificeren en financieren van projecten die EFSI-steun zullen krijgen. We zijn van mening dat Europa snel moet handelen, en die overtuiging maken we nu waar”, zei EIB-president Werner Hoyer. "Nu moeten we het succes van het investeringsplan voor Europa verzekeren door ervoor te zorgen dat het EFSI werkt terwijl de andere onderdelen van het plan worden uitgevoerd, inclusief hervorming van de regelgeving, wat cruciaal is om de EU gastvrijer te maken voor investeerders en ondernemers."

advertentie

De Europese Investeringsbank heeft ook vicepresident Ambroise Fayolle benoemd tot lid van de EFSI-stuurgroep die strategische sturing zal geven aangaande het EFSI-initiatief.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending