Verbind je met ons

Conservatieve Partij

Conservatieven 'stelden de juiste focus' op panoramafoto's

DELEN:

gepubliceerd

on

Parijs panorama, Frankrijk 's nachts. Uitzicht op La Defense vanaf de Eiffeltoren.Conservatieve leden van het Europees Parlement zullen deze week stemmen om controversiële clausules uit voorgestelde wetgeving te schrappen die mensen dreigden te verbieden foto's te maken en te delen van historische gebouwen zoals de Eiffeltoren of de Huizen van het Parlement.

Fears were voiced over a controversial clause in a report on copyright which said commercial use of photographs or video of “works…permanently located in…public spaces” should always be subject to prior authorization.

Het leidde tot het vooruitzicht dat fotografen of filmmakers een licentie moesten aanvragen voordat ze gebruik konden maken van het uitzicht op monumentale gebouwen zoals de London Eye of York Minster.

Sajjad Karim, Conservative spokesman on legal affairs in the European Parliament, said: “This proposal was a nonsense, but a nonsense we had to take seriously. We will not accept any attempt by Brussels to set Europe-wide rules for how and when people can take photographs or what they can do with them.”

Het Noordwestelijke EP-lid steunde de onderhandelingen die een akkoord binnen de meerderheid van de politieke fracties in het parlement tot gevolg hadden om de controversiële clausule uit het rapport te verwijderen. Verwacht wordt dat het besluit in een stemming zal worden bekrachtigd op donderdag in Straatsburg.

Conservatieven zullen echter geen voorstander zijn van een amendement waarin wordt gepleit voor een algemene vrijheid om foto's of andere afbeeldingen van welk werk dan ook op openbare plaatsen te gebruiken. Dit zou de auteursrechtelijke bescherming voor werk als straatkunst elimineren door de bestaande regels inzake panoramavrijheid in Groot-Brittannië voor commercieel gebruik te ondermijnen – die van toepassing zijn op alle driedimensionale werken zoals gebouwen of monumenten, maar niet op posters of kunst aan de muur.

Karim said: “We have managed to strike a sensible balance.  We are protecting the right of people to take and share their videos and snaps, but we are against an amendment that could damage the UK’s creative industries and erode the rights of artists.

advertentie

“Two-dimensional works must remain protected to ensure that somebody cannot simply take a picture of a poster or piece of artwork and sell it on for personal profit.

“Essentially, we cannot support any EU wide approach. Why should the EU dictate how member states manage their freedom of panorama?”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending