Verbind je met ons

CO2 uitstoot

ETS-hervorming: alles wat u moet weten in een notendop

DELEN:

gepubliceerd

on

DuisburgHet Parlement werkt eraan om het emissiehandelssysteem van de EU efficiënter te maken © BELGA_AGEFOTOSTOCK

Het emissiehandelssysteem (ETS) van de EU is opgezet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de klimaatverandering te bestrijden, maar het werkt niet zo efficiënt als zou kunnen. EP-leden bespreken op 7 juli een informele deal met lidstaten om de regeling te hervormen en stemmen er de volgende dag over. De wetgeving zou de onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod van emissierechten aanpakken, die investeringen in groene technologieën tegenhouden. Lees verder om erachter te komen waar de hervorming over gaat.

Over ETS

ETS is een instrument om de uitstoot van industriële broeikasgassen te verminderen. Elektriciteitscentrales, luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven kunnen emissierechten kopen of verkopen, dit zijn vergunningen om te vervuilen, tegen een prijs die bedoeld is om hen aan te moedigen energiebesparingen na te streven en emissiereducerende maatregelen te nemen. Elk recht geeft de eigenaar het recht om het equivalent van één ton CO2 uit te stoten.

Het probleem met de huidige regeling

Op dit moment zijn deze vergunningen erg goedkoop, omdat de vraag ernaar is gedaald door de economische crisis terwijl het aanbod constant is gebleven. In 2013 was er een overschot van ongeveer twee miljard emissierechten in vergelijking met de werkelijke emissies, die als er niets verandert zou kunnen oplopen tot meer dan 2.6 miljard euro in 2020. Een groot overschot ontmoedigt bedrijven om te investeren in groene technologie, waardoor de efficiëntie van de regeling in klimaatverandering tegengaan.

Wat is er al gedaan om de situatie te verbeteren

advertentie

In juli 2013 keurden de leden van het Europees Parlement plannen goed om toe te staan ​​dat sommige toelagen die in 2014-2016 auditie zouden doen, later in 2019-2020 verkocht zouden worden. Deze maatregel, bekend als backloading, is echter slechts een tijdelijke oplossing.

De hervorming om de regeling te verbeteren

Het idee achter de hervorming is het creëren van een marktstabiliteitsreserve. Als het overschot aan emissierechten een bepaalde drempel overschrijdt, worden emissierechten van de markt gehaald en in de reserve geplaatst om onevenwichtigheden op de markt te voorkomen. Indien nodig kunnen de emissierechten worden teruggegeven aan de markt

Onder de informele deal zou begin 2019 een marktstabiliteitsreserve worden aangelegd, in plaats van in 2021 zoals oorspronkelijk voorgesteld door de Europese Commissie. Ondertussen zullen backloaded en andere emissierechten die tegen 2020 ongebruikt zijn, in de reserve worden gehouden in plaats van naar de markt te worden gebracht.

Deze week

De EP-leden bespreken de informele deal met de Raad op dinsdagmiddag (7 juli) en stemmen er woensdag over.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending