Verbind je met ons

Landbouw

EP-leden op Expo Milaan: de EU moet harder werken om de wereldwijde voedselzekerheid te verbeteren

DELEN:

gepubliceerd

on

etenDe EU moet haar inspanningen opvoeren om de kwaliteit en veiligheid van voedsel in de EU te waarborgen en eerlijke handel voor de armste landen te stimuleren, zeiden EP-leden van de landbouw-, industrie- en internationale handelscommissies donderdag op een persconferentie in de Expo Milaan. De delegatie bezocht de Expo Milaan om inspanningen te bevorderen om de mondiale voedselzekerheid te vergroten, voedselverspilling aan te pakken en een gezonde levensstijl aan te moedigen. 

"Voedsel is een mensenrecht, maar het kan alleen effectief zijn als iedereen genoeg te eten heeft. Dit gebeurt nu niet in Europa of in de wereld. In de EU hebben we zowel voedselverspilling als ondervoeding waar bijna 20 miljoen gezinnen last van hebben", aldus de woordvoerder. Clara Eugenia Aguilera Garcia (S&D, ES), vicevoorzitter van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling.

“Nu is er meer dan ooit een reden voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Europa kan zijn eigen voedselproductie niet opgeven, het kan niet afhankelijk zijn van voedsel uit het buitenland. We moeten ook de voedselvoorzieningsketen verkorten”, voegde ze eraan toe en merkte op dat “boeren en vissers zijn de zwakste schakel in de keten” en hun positie ten opzichte van de detailhandelaren moet worden versterkt.

Gebruik handelsovereenkomsten om de armste landen te helpen zich te ontwikkelen 

“Nu wordt de internationale handel in voedselproducten gekenmerkt door vervorming en speculatie. Om daaraan een einde te maken moeten we eerst het op regels gebaseerde WTO-systeem versterken en de Doha-ronde afronden”, aldus Bernd Lange (S&D, DE), voorzitter van de internationale handels commissie. “We hebben asymmetrische handelsovereenkomsten met ontwikkelingslanden nodig om hun voedselveiligheid te verbeteren en hen te helpen hun eigen voedselproductie te ontwikkelen. Het verhogen van de kwaliteit van hun producten om aan onze normen te voldoen vergroot ook hun handelsmogelijkheden. Handelsovereenkomsten moeten arbeids- en milieunormen omvatten om de levensomstandigheden van de mensen die voedsel produceren”, zei hij.

Onderzoek en innovatie zullen de voedselzekerheid helpen vergroten   

“De EU wordt geconfronteerd met grote voedseluitdagingen” en “de rol van onderzoek en innovatie is essentieel bij het vinden van oplossingen”, zegt Patrizia Toia (S&D, IT), vicevoorzitter van de industrie-, onderzoeks- en energiecommissie, en merkt op dat de EU-onderzoeksfondsen dragen al substantieel bij aan het bevorderen van innovatie op het gebied van voedselkwaliteit, productieprocessen, logistiek en duurzaamheid. "Dankzij het Europees Parlement zal het Europees Instituut voor Technologie (EIT) zich volgend jaar ook richten op voedselgerelateerde uitdagingen. We moeten gebruik maken van het momentum dat de Expo heeft gecreëerd om resultaten te boeken en we dringen er bij de Commissie sterk op aan om de EU-financiering voor dit einde”, besloot ze.

advertentie

Achtergrond

In zijn niet-bindende resolutie aangenomen op 30 april, aan de vooravond van de officiële opening van de Milan Expo 2015, roept het Parlement de EU op om het evenement te gebruiken om duurzame landbouwpraktijken aan te moedigen, eerlijkheid in de toeleveringsketen te bevorderen en voedselverspilling en voedselverspilling te bestrijden. ondervoeding, met als uiteindelijk doel het versterken van de mondiale voedselzekerheid.

Een delegatie van de commissies landbouw, industrie en internationale handel bezocht op 18 en 19 juni de Expo in Milaan. De ontwikkelings- en milieucommissies volgen later.

Delegatie van het Europees Parlement bezoekt Expo Milaan 2015

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending