Verbind je met ons

Economie

Labour-leden: het actieplan van de Commissie zal belastingontduiking helpen bestrijden, maar er moet meer worden gedaan

DELEN:

gepubliceerd

on

maxresdefaultLabour-leden hebben de aankondiging van de Europese Commissie verwelkomd van een nieuw actieplan om een ​​eerlijk en efficiënt vennootschapsbelastingstelsel te creëren, maar waarschuwden dat er nog veel meer werk moet worden gedaan. 

Het actieplan omvat voorstellen voor het vaststellen van een gemeenschappelijke belastinggrondslag voor multinationale ondernemingen die in Europa actief zijn, en om ervoor te zorgen dat bedrijven altijd hun belastingen betalen in het land waar zij winst maken. De Commissie publiceert ook een overeengekomen EU-lijst van “niet-coöperatieve rechtsgebieden”, oftewel belastingparadijzen.

Als het echter gaat om de invoering van landenrapportage voor multinationale ondernemingen, heeft de Commissie slechts gezegd dat zij een openbare raadpleging zal houden voordat zij ergens volgend jaar een effectbeoordeling zal schrijven.

EP-lid Anneliese Dodds (afgebeeld), lid van de commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement, zei: “Het actieplan van de Commissie laat zien dat de EU oprecht luistert naar de miljoenen mensen in heel Europa die willen dat belastingontwijking voorgoed wordt uitgeroeid.

“Labour-leden roepen al lang op dat er meer moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat grote bedrijven hun winsten niet kunstmatig kunnen verplaatsen om zo vrijwel niets aan belasting te betalen. Het is volkomen oneerlijk tegenover de duizenden kleine bedrijven in Groot-Brittannië die het goede doen en hun volledige deel betalen.

“De voorstellen moeten een bijdrage leveren aan de oplossing van dat probleem, zolang de nationale regeringen hun rol spelen en ervoor zorgen dat die voorstellen werkelijkheid worden.”

Over het werk dat nog gedaan moet worden, voegde Dodds eraan toe: “De aankondiging is verre van perfect. De Commissie aarzelt nog steeds als het gaat om de invoering van landenrapportage.

advertentie

“Dit is nu door het Europees Parlement, maatschappelijke organisaties, bedrijven zelf en miljoenen burgers in heel Europa opgeroepen als een van de beste manieren om belastingontduiking en agressieve belastingontwijking te bestrijden – en het antwoord van de Commissie is niets anders dan het lanceren van een overleg.

“De mensen van Europa verdienen beter dan dat.”

De aankondiging kwam voorafgaand aan een bezoek aan Groot-Brittannië van de speciale commissie belastingafspraken van het Europees Parlement morgen, waar Anneliese Dodds, lid van het Europees Parlement, aanwezig zal zijn in haar rol als co-auteur van de wetgevingsvoorstellen van het Parlement ter bestrijding van belastingontduiking.

naar DODDS

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending