Verbind je met ons

Economie

Europarlementariërs dringen aan op toegang tot EU-financiering voor verdachten van het Europees aanhoudingsbevel

DELEN:

gepubliceerd

on

Kroatië1 EP-leden zeggen dat mensen die verdacht of beschuldigd worden van een misdrijf, of genoemd worden in een Europees arrestatiebevel, maar zich geen advocaat of gerechtelijke procedure kunnen veroorloven, toegang moeten hebben tot financiering en bijstand van de EU-lidstaten voor zowel ‘voorlopige’ als ‘gewone’ zaken. legale hulp.  

Dit was de uitkomst van een stemming door de commissie Burgerlijke Vrijheden over amendementen op een voorgestelde EU-richtlijn over het recht op een eerlijk proces. De leden van het Europees Parlement hebben de reikwijdte van de ontwerprichtlijn uitgebreid met het recht op “gewone rechtsbijstand” voor verdachten of beklaagden die strafrechtelijk worden vervolgd. Dit zou degenen die zich geen advocaat kunnen veroorloven, recht geven op “financiering en bijstand” van de lidstaten om een ​​deel of alle kosten van hun verdediging en van gerechtelijke procedures te dekken. Er moet rechtsbijstand worden geboden “in alle stadia van het strafrechtelijk proces”, zeggen Europarlementariërs.

Ze bevatten ook strikte bepalingen om te verduidelijken wanneer kleine overtredingen van het toepassingsgebied van de richtlijn zouden worden uitgesloten.

“Voor degenen die niet over de noodzakelijke financiële middelen beschikken, kan alleen rechtsbijstand het recht op toegang tot een advocaat effectief maken”, aldus rapporteur Dennis de Jong, Nederlands GUE/NGL-lid. Het voorstel van de Europese Commissie zou alleen het recht op “voorlopige” rechtsbijstand garanderen voor verdachten of beklaagden in strafprocedures die “van hun vrijheid zijn beroofd”, dat wil zeggen vanaf het moment dat zij in politiehechtenis worden genomen, en in ieder geval voordat ondervragen, totdat er een definitieve beslissing is genomen over hun recht op rechtsbijstand en in werking treedt.

De ontwerprichtlijn zou er ook voor zorgen dat rechtsbijstand (zowel voorlopig als gewoon) beschikbaar wordt gesteld aan personen genoemd in Europese aanhoudingsbevelen.

De leden van het Europees Parlement voegden bepalingen toe om ervoor te zorgen dat de economische situatie van een persoon naar behoren wordt beoordeeld ("vermogenstoets"), evenals de situaties waarin rechtsbijstand vereist is in het belang van de gerechtigheid ("grondstoffentoets").

Bij een meritestoets moet bijvoorbeeld de complexiteit van de zaak of de ernst van het strafbare feit worden beoordeeld. Van de EU-landen zou worden verlangd dat zij alle relevante informatie over rechtsbijstand “gemakkelijk toegankelijk en begrijpelijk” maken, bijvoorbeeld door uit te leggen hoe en waar zij dergelijke hulp kunnen aanvragen en door “transparante criteria te verstrekken om in aanmerking te komen”, zodat verdachten weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

advertentie

De leden van het Europees Parlement hebben ook kwaliteitswaarborgen voor rechtsbijstand ingevoerd. Deze zouden van de lidstaten eisen dat zij bijvoorbeeld een “accreditatie”-systeem voor rechtsbijstandadvocaten en permanente beroepsopleiding opzetten of onderhouden om hun kwaliteit en onafhankelijkheid te garanderen. Verdachten of beklaagden moeten “het recht hebben om de aan hen toegewezen rechtsbijstandsadvocaat één keer te laten vervangen”, zeggen Europarlementariërs.

Om diegenen gerust te stellen die bang zouden kunnen zijn voor het vooruitzicht om de kosten van voorlopige rechtsbijstand later te moeten terugbetalen, voegden EP-leden een aanvullende voorwaarde toe: deze kosten kunnen “bij hoge uitzondering” worden verhaald als verdachten vervolgens niet blijken te voldoen aan de criteria om voor rechtsbijstand in aanmerking te komen. gewone rechtsbijstand volgens het nationale recht en "opzettelijk valse informatie over hun persoonlijke financiële situatie aan de bevoegde autoriteiten hebben verstrekt".

De richtlijn maakt deel uit van een pakket voorstellen om de procedurele rechten van burgers in strafprocedures verder te versterken. Daartoe behoren ook anderen die zich bezighouden met de bescherming van kinderen en het vermoeden van onschuld.

Het vorige Parlement heeft nog drie andere EU-wetten aangenomen die deel uitmaken van een routekaart voor het versterken van procedurele rechten: een richtlijn over het recht op vertolking en vertaling, een richtlijn over het recht op informatie en een richtlijn over het recht op toegang tot een advocaat. Groot-Brittannië en Ierland hebben besloten om niet mee te doen aan de voorgestelde richtlijn, terwijl Denemarken standaard een opt-out heeft voor de wetgeving op het gebied van justitie en binnenlandse zaken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending