Verbind je met ons

Economie

Commissie stelt actieplan voor eerlijker en groei-vriendelijke belastingstelsels in Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

moneygraphOp 27 mei hield het college van commissarissen een oriënterend debat over maatregelen om de vennootschapsbelasting eerlijker, groeivriendelijker en transparanter te maken. Er werd overeengekomen dat een nieuwe EU-aanpak van de vennootschapsbelasting nodig is om belastingmisbruik met succes aan te pakken, duurzame inkomsten te garanderen en een beter ondernemingsklimaat op de interne markt te bevorderen.

Vice President Valdis Dombrovskis, responsible for the euro and social dialogue, said: “We want corporate taxation to be fair and growth-friendly. Every company, big or small, must pay its share of tax at the place where it makes its profits. Corporate taxation is a Member State responsibility, but the EU must set a clear and renewed framework for fair and competitive corporate taxation.”

Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici said: “Our current approach to corporate taxation no longer fits today’s reality. We are using outdated tools and unilateral measures to respond to the challenges of a digitalised, globalised economy. For fairer taxation and less fragmentation in the Single Market, we need to fundamentally review our corporate tax framework in the EU. Big, small and medium sized companies should be able to benefit from the internal market on an equal footing.”

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking tot een politieke topprioriteit van deze Commissie gemaakt. Het belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat bedrijven worden belast waar hun winst wordt gegenereerd en dat zij niet kunnen ontkomen aan het betalen van hun eerlijke deel van de belasting door middel van agressieve belastingplanning.

Een belangrijke eerste stap werd gezet in maart 2015 toen de Commissie een pakket maatregelen presenteerde om de uitstoot te stimuleren fiscale transparantie in de EU.

Today, the College agreed to take a more comprehensive approach to improve corporate taxation in the EU, also taking into account ongoing international reforms in this field. Today’s orientation debate will feed into an Action Plan in June, which will include a strategy to re-launch the works on the introduction at the level of the EU of a Gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting (CCCTB)om maatregelen tegen belastingontwijking ten uitvoer te leggen die op internationaal niveau binnen de OESO worden ontwikkeld, en om de fiscale transparantie verder te versterken, rekening houdend met de noodzaak om de efficiëntie van het belastingklimaat voor bedrijven op de interne markt te versterken.

Achtergrond

advertentie

In zijn juli 2014 Politieke Richtlijnen, President Juncker said: “We need more fairness in our internal market. While recognizing the competence of member states for their taxation systems, we should step up our efforts to combat tax evasion and tax fraud, so that all contribute their fair share.”

De Commissie komt snel de toezeggingen na die zij in haar werkprogramma heeft gedaan om belastingontduiking en belastingontwijking aan te pakken en ervoor te zorgen dat bedrijven belasting betalen daar waar zij winst maken.

Op 18 maart heeft de Commissie een pakket belastingtransparantie voorgesteld om meer openheid en samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van de vennootschapsbelasting te creëren. Een sleutelelement in het pakket was een voorstel voor de automatische uitwisseling van informatie over fiscale uitspraken. Dit voorstel kreeg unanieme politieke steun van de ministers van Financiën tijdens de informele ECOFIN-conferentie in Riga in april. De lidstaten bespreken dit nu op technisch niveau met als doel tegen het einde van het jaar overeenstemming te bereiken.

In the Tax Transparency Package, the Commission also announced that it would present before the summer “a detailed Action Plan on corporate taxation, which will set out the Commission’s views on fair and efficient corporate taxation in the EU and propose a number of ideas to achieve this”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending