Verbind je met ons

Economie

Parlementsleden debatteren hoe impasse te doorbreken met zwangerschapsverlof

DELEN:

gepubliceerd

on

025088efca6cc80b985c4faa64ba2413-800xDe regels voor zwangerschapsverlof lopen sterk uiteen tussen de EU-landen, maar plannen om ze te harmoniseren worden sinds 2008 door de nationale regeringen tegengehouden. Nu de Europese Commissie dreigt haar voorstel in te trekken, debatteerden de EP-leden op 19 mei over de situatie en stemden op 20 mei over een resolutie er bij de lidstaten op aandringen de onderhandelingen te hervatten.

Huidige wetgeving en voorgestelde wijzigingen

Zwangerschapsverlof op EU-niveau wordt geregeld door de Richtlijn 1992, waarin de minimumperiode voor zwangerschapsverlof wordt vastgesteld op 14 weken, inclusief twee verplichte weken en een toelage bepaald door de nationale wetgeving. De Commissie heeft voorgesteld a herziening van de richtlijn, waarbij de minimale duur van het zwangerschapsverlof wordt vastgesteld op 18 weken, waarvan zes verplichte weken en een vergoeding ter hoogte van een volledig salaris. In 2010 EP-leden goedgekeurd een voorstel om het zwangerschapsverlof te verlengen tot ten minste 20 volledig doorbetaalde weken na de geboorte, waarvan zes verplichte.

Situatie in de lidstaten

Momenteel varieert de duur van het zwangerschapsverlof in de EU-landen van 14 weken tot 28 weken en in bepaalde omstandigheden tot 52 weken, hoewel ze niet allemaal volledig worden doorbetaald. Ook zijn er verschillen in de lengte van de verplichte periode.

Laatste kans om de impasse te doorbreken

De Raad blokkeert het voorstel al meer dan vier jaar. In december 2014 gaf de Commissie het Parlement en de Raad nog eens zes maanden de tijd om tot een akkoord te komen. Op dinsdag 19 mei bespreken de leden van het Europees Parlement de toekomst van de wetgeving met de Raad en de Commissie en de volgende dag stemmen ze over een resolutie waarin ze er bij de Raad op aandringen de onderhandelingen te hervatten.

advertentie
Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending