Verbind je met ons

Economie

Belastingafspraken: 'We hebben een gemeenschappelijke heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting nodig', zegt commissaris Vestager

DELEN:

gepubliceerd

on

VestagerWaarom heeft de Europese Commissie zo lang gewacht met het starten van onderzoeken naar fiscale rulings van lidstaten? Gaat haar strategie alleen achter kleine landen aan, zoals België, Nederland, Luxemburg en Ierland? Volstaan ​​de instrumenten waarover het beschikt? En zo niet, wat zou er nodig zijn om een ​​einde te maken aan oneerlijke belastingconcurrentie? Deze vragen werden gesteld door leden van het Europees Parlement tijdens het debat van de speciale commissie voor fiscale rulings van dinsdag (5 mei) met commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager (Zie foto).
“Er heerst veel geheimhouding rondom belastingafspraken. Lidstaten zijn niet transparant over hun uitspraken en wisselen er maar heel weinig uit”, aldus Vestager in haar openingstoespraak. Ze betoogde dat belastingen moeten worden betaald waar zaken worden gedaan, maar gaf toe dat “het vanaf dat moment ingewikkeld wordt”, omdat “bedrijven geld op verschillende manieren verplaatsen, prijsafspraken, managementafspraken of leningen tussen vestigingen hebben”.Belastingvoorstellen van de Commissie blijven hangen sinds 2012Op de vraag waarom de Commissie er zo lang over heeft gedaan om voorstellen in te dienen om een ​​einde te maken aan de verstoring van de concurrentie door speciale belastingregelingen tussen nationale autoriteiten en multinationale ondernemingen, wees Vestager op een gebrek aan vooruitgang in de gesprekken tussen de EU-lidstaten, die beslissen over belastingkwesties alleen met unanieme stemmen. “Ik zat in 2012 in de Deense regering toen de Commissie haar actieplan inzake belastingkwesties presenteerde. Sindsdien zijn de lidstaten nergens heen gegaan”, zei ze.

Automatische informatie-uitwisseling en gemeenschappelijke heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting

Gevraagd naar de instrumenten waarover zij beschikt, zei Vestager: “Als lidstaten niet de noodzakelijke informatie verstrekken, kunnen wij bevelen uitvaardigen. We kunnen inbreukprocedures starten en deze voor de rechter dagen als we niet de informatie krijgen die we nodig hebben om ons werk te doen. Maar als de Commissie toegewijd, snel en rechtvaardig wil werken, hebben we op zijn minst de automatische uitwisseling van informatie over belastingafspraken en een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting (CCCTB) nodig. Mogelijk moeten we ook richtlijnen opstellen voor de lidstaten om in detail uit te leggen wat wel en niet mag. Maar daarvoor hebben we meer jurisprudentie nodig”.

Geen coalitie van bereidwilligen

Op de vraag of nauwere samenwerking binnen een groep lidstaten zou helpen een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting tot stand te brengen, zei Vestager dat “versterkte samenwerking tussen een coalitie van bereidwilligen geen goed idee is, omdat het de lidstaten zou kunnen afschrikken en omdat concurrentie belangrijk voor alle EU-lidstaten”.

Niet na kleine landen

Gevraagd door het Ierse parlementslid Brian Hayes (EVP) “waarom de Commissie alleen maar achter kleine landen aangaat”, Mevrouw Vestager zei: “Er is geen patroon. We hebben nu elk land gevraagd naar hun belastingafspraken. Met onze beperkte middelen kijken we naar gevallen die een precedent zullen scheppen, zodat we lidstaten prikkels kunnen geven om te veranderen”, voegde ze eraan toe.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending