Verbind je met ons

Economie

Europarlementsleden stemmen over nieuwe fonds plan de investeringen van de EU in de praktijk brengen

DELEN:

gepubliceerd

on

20150420PHT42710_originalDe begrotings- en economische commissies van het Parlement stemmen op 20 april over de oprichting van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), een sleutelelement van het EU-plan van 315 miljard euro om het door de crisis veroorzaakte tekort aan investeringen in de Europese economie te overwinnen. Dit ambitieuze initiatief, gelanceerd door de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker, mag geen extra financiële lasten voor de belastingbetalers met zich meebrengen. Ontdek hoe het allemaal moet werken en volg de stemming live online vanaf 16 uur.

Het doel van het EFSI, dat zal worden beheerd door de Europese Investeringsbank (EIB), is het verlenen van publieke steun aan projecten die economisch levensvatbaar zijn, maar anders niet tot stand zouden komen omdat particuliere investeerders aarzelen om deze te financieren vanwege de onzekere economische situatie en de hoger risico met zich mee. Het EFSI zal een deel van dat risico op zich nemen en daarmee particuliere investeerders aanmoedigen om mee te doen.

Het is de bedoeling dat het fonds een garantie van €16 miljard van de EU en nog eens €5 miljard van de EIB omvat. Dit zou de EIB in staat stellen obligaties uit te geven voor driemaal dit bedrag en het geld te gebruiken om samen met particuliere investeerders projecten te cofinancieren, zodat elke euro die door het investeringsfonds wordt uitgegeven nog eens 15 miljard euro aan investeringen van bedrijven en overheden zal aantrekken, wat zou leiden tot een totale investering van € 315 miljard.

“The 15 times multiplier effect is very realistic. The plan will succeed if it can mobilise private investment, support businesses – in particular small and medium-sized companies – and contribute to deepening the internal market. Its complementarity and additionality [to other programmes] will guarantee the success,” said Portuguese EPP member José Manuel Fernandes, who is responsible for steering the plan through the Parliament on behalf of the budget committee.

German S&D member Udo Bullmann, his counterpart from the economic committee, added: “The investment plan will only succeed if it reaches people’s everyday life: more and better jobs, sustainable growth to overcome the crisis. Democratic control and involvement of the EP in the process are imperative.  Selected projects should be those that have high economic and social value, but are in need of a kick-off, especially in underfinanced sectors such as infrastructure, broadband and energy efficiency.”

Het plan is niet bedoeld om de bestaande EU- en EIB-programma's te vervangen, maar zal deze juist aanvullen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending