Verbind je met ons

Economie

TTIP-gesprekken: Parlementscommissies bespreken aanbevelingen voor onderhandelaars

DELEN:

gepubliceerd

on

B88rnHtIAAEWPl3Bezorgdheid over het gebrek aan tastbare vooruitgang in de TTIP-onderhandelingen werd geuit door internationale handelsleden van het Europees Parlement, die dinsdag hun ontwerpaanbevelingen voor de TTIP-onderhandelaars bespraken. Een levendige discussie betrof de clausule voor geschillenbeslechting tussen investeerders en staten, die door de voorzitter, Bernd Lange, onnodig werd genoemd (foto) (DE, S&D). Ondertussen heeft de commissie ontwikkelingssamenwerking een advies aangenomen waarin de impact van TTIP op ontwikkelingslanden wordt benadrukt en wordt opgeroepen om in de overeenkomst expliciet te verwijzen naar het ontwikkelingsbeleid.

Debat in internationale handelscommissie over TTIP-aanbevelingen

The international trade committee, which is taking the lead in drafting Parliament’s recommendations for the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) deal, held its first discussion on Tuesday (24 February) on the tekst opgesteld door de voorzitter, Bernd Lange. Not all the members of the committee shared his view that the investor-to-state dispute settlement clause was “not necessary” in the deal.

Zowel Lange als andere sprekers merkten op dat de EU en de VS na 18 maanden en acht gespreksrondes geen verreikende of baanbrekende deals lijken te hebben gesloten, en spraken hun bezorgdheid uit over het gebrek aan ambitie bij de huidige besprekingen en het uiteindelijke akkoord dat misschien niet zo alomvattend is als het Parlement had verwacht.

U kunt het debat terugkijken hier.

Ontwikkelingscommissie vraagt ​​om de impact van TTIP op ontwikkelingslanden te evalueren

The opinion on the TTIP talks adopted on Tuesday by the development committee, which will feed into Parliament’s final recommendations, says TTIP will have implications far beyond the EU-US relationship and is sure to have an impact on developing countries. That is why this committee wants an explicit reference to development policy in the deal and is asking the Commission to evaluate TTIP’s possible implications for developing countries.

advertentie

The development committee’s opinion (adopted by 16 votes to 7, with 1 abstention) describes TTIP as a “mega trade deal” likely to shape global trade rules and set new standards. It wants TTIP to include an “explicit reference” to development policy as a legitimate public policy objective and calls on the Commission to make an independent study of TTIP’s impact on developing countries “once the provisions of TTIP are clearer”.

Volgende stappen

The development committee’s opinion will be taken into account by the international trade committee which will vote on which points to include in Parliaments recommendations to TTIP negotiators to be adopted May this year.

All information about the European Parliament’s work and role in the ongoing talks on the TTIP can be found in the Achtergrondnota.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending