Verbind je met ons

Zakelijk

Voormalig commissaris in potentiële vuurlinie over zakelijke belangen

DELEN:

gepubliceerd

on

Algirdas SemetaActievoerders hebben hun bezorgdheid geuit over de “draaideur”-zaak van voormalig commissaris Algirdas Semeta.

Semeta was van 2010 tot 14 Europees commissaris voor belastingen en douane-unie, audit en fraudebestrijding.

Nu heeft hij goedkeuring van de Commissie om de Oekraïense zakenombudsman te worden.

Corporate Europe Observatory (CEO), een in Brussel gevestigde groep, zegt dat als de taak van de Oekraïense Business Ombudsman zich beperkt tot het bestrijden van corruptie, “het risico op belangenconflicten beperkt lijkt”.

Het voegt er echter aan toe: “Maar de definitie van ‘oneerlijke behandeling van het bedrijfsleven’ lijkt een open einde te hebben en uitspraken van bedrijfslobby’s lijken erop te wijzen dat zij verwachten dat Semeta op een breder scala aan kwesties zal optreden.”

De CEO zegt dat het mandaat van de ombudsman bestaat uit “(a) het ontvangen, onderzoeken en faciliteren van de oplossing van klachten door bedrijven over oneerlijke behandeling, inclusief corruptie; en (b) de systemische oorzaken van de oneerlijke behandeling van het bedrijfsleven en corruptie vaststellen, en de bevindingen ervan delen met het publiek en de bevoegde overheidsinstanties.”

De ad hoc ethische commissie van de Commissie werd gevraagd deze rol te overwegen, vooral vanwege de banden met de vorige portefeuille van de Commissie van Semeta.

advertentie

De commissie keurde de rol goed en zei dat “de positie van de 'Oekraïense Ombudsman voor het Bedrijfsleven' in wezen een functie is van onafhankelijke dienstverlening in het algemeen belang”.

De driekoppige ad hoc ethische commissie had vier dagen nodig om haar oordeel uit te spreken, een oordeel dat de Commissie tijdens haar vergadering van 25 november 2014 aanvaardde.

De CEO zegt dat het via Twitter en Facebook contact heeft opgenomen met Semeta voor een reactie op zijn zorgen, maar hij heeft niet geantwoord.

Een woordvoerder van de CEO zei: “Hoewel de ad hoc ethische commissie van de Commissie heeft besloten dat de positie van de Oekraïense Ombudsman voor Bedrijven ‘in wezen een positie is van onafhankelijke dienstverlening in het algemeen belang’, is het misschien verrassend dat er geen verdere voorwaarden aan deze rol zijn verbonden. gezien de banden met zakelijke belangen.

“Volgens de CEO had de Commissie bijvoorbeeld moeten verduidelijken dat Semeta bij geen enkel onderdeel van de Commissie (direct of indirect) mag lobbyen, namens een van de ‘partijen’ die betrokken zijn bij zijn nieuwe rol, over welke kwestie dan ook.”

De huidige gedragscode voor commissarissen bepaalt dat zij zich bij het verlaten van hun ambt moeten houden aan een opzegtermijn van achttien maanden, gedurende welke tijd zij toestemming van de Commissie moeten vragen voor eventuele nieuwe professionele activiteiten.

De code bepaalt verder dat de Commissie het advies van haar ad-hoccommissie moet inwinnen als de nieuwe professionele activiteit verband houdt met de voormalige portefeuille van de commissaris.

Alle commissarissen mogen achttien maanden lang niet lobbyen bij “leden van de Commissie en hun personeel voor zijn/haar bedrijf, klant of werkgever over zaken waarvoor zij verantwoordelijk zijn”.

Het lobbyverbod wordt opgeheven wanneer voormalige commissarissen een openbaar ambt bekleden.

Volgens de CEO zijn er verschillende mazen in de wet en problemen met deze regels.

Het zegt dat de kennisgevings- en lobbyverbodsperioden “veel te kort zijn; lobbyen is niet gedefinieerd; en de doelstellingen en inhoud van verboden lobbywerk zijn te eng gedefinieerd”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending