Verbind je met ons

Economie

Staatssteun: Commissie keurt twee openbare dienst maatregelen voor de Franse post compensatie

DELEN:

gepubliceerd

on

maatregelen_parlement_belastingbetalersThe European Commission has concluded that tax relief granted by France to the French post office (La Poste) to ensure that a high density of postal services is maintained over the period 2013-2017 is in line with EU rules on state aid. It has also authorised the payment of a grant to fund La Poste’s task of transporting and delivering the press over the period 2013-2015. The Commission considered that the two aid measures are not likely to unduly distort competition in the Single Market, in particular because they only partially offset the net costs of the public service tasks incumbent on La Poste.

Commission Vice President in charge of competition policy, Joaquín Almunia, said: “Today’s decision will enable La Poste to continue performing its fundamental social and economic role and important public service tasks, without unduly distorting competition."

La Poste’s ‘territorial presence’ task is ontworpen om de hoge dichtheid van het postnetwerk te garanderen, bovenop de universeledienstverplichting, vooral in plattelandsgebieden. Om dit te financieren is in het openbaredienstcontract tussen de staat en La Poste voor 2013-2017 bepaald dat La Poste een lokale belastingvermindering zal ontvangen van ongeveer € 170 miljoen/jaar (€ 850 miljoen in totaal over de betreffende periode).

De taak van het transporteren en bezorgen van de pers verplicht La Poste om voordelige gereguleerde tarieven aan te bieden voor publicaties van erkend algemeen belang. Het memorandum van overeenstemming dat in 2008 door de staat, La Poste en de persvakbonden werd ondertekend, bepaalt dat La Poste in de periode 597-2013 subsidies zal ontvangen ten bedrage van 2015 miljoen euro voor de uitvoering van deze taak.

De Commissie heeft de twee maatregelen onderzocht aan de hand van de regels voor staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, die in 2011 zijn aangenomen (zie IP / 11 / 1571). Deze regels zijn met name bedoeld om concurrentieverstoringen als gevolg van overcompensatie te voorkomen. De Commissie is ervan overtuigd dat La Poste geen overcompensatie zou krijgen voor de twee maatregelen in kwestie, met name omdat het bedrag van de compensatie slechts gedeeltelijk de nettokosten van de openbaredienstverplichtingen dekt.

Achtergrond

La Poste is sinds 23 maart 2010 een Frans overheidsbedrijf en is de gevestigde Franse postexploitant die verantwoordelijk is voor de universele postdienst en een aantal openbaredienstverplichtingen, waaronder territoriale dekking en het vervoeren en bezorgen van de pers.

advertentie

Its ‘territorial presence’ task is bedoeld om de hoge dichtheid van het postnetwerk te garanderen, bovenop de universeledienstverplichting, vooral in plattelandsgebieden en in overeenstemming met de doelstellingen van de regionale planning. La Poste voldoet aan haar verplichtingen via 9,000 verkooppunten, waarbij postkantoren geleidelijk worden vervangen door partnerschappen met lokale winkels en gemeentehuizen om contactpunten te bieden die goedkoper in gebruik zijn en die daarom zullen bijdragen aan het geleidelijk verlagen van de kosten.

De taak van het transporteren en bezorgen van de pers verplicht La Poste om voordelige gereguleerde tarieven aan te bieden voor publicaties van erkend algemeen belang, in het bijzonder publicaties die het publiek voorzien van algemene en politieke informatie. Deze taak is bedoeld om het pluralisme van meningen aan te moedigen en te bevorderen.

De niet-vertrouwelijke versie van de beslissing wordt beschikbaar gesteld onder zaaknummer SA.36512 in de Staatssteunregister op de concurrentie website, zodra eventuele vertrouwelijkheidsproblemen zijn opgelost. De elektronische nieuwsbrief Wekelijks e-nieuws over staatssteun bevat een overzicht van de meest recente besluiten over staatssteun, gepubliceerd in het Publicatieblad en op internet.

Zie ook het Concurrentiebeleidsoverzicht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending