Verbind je met ons

Economie

Europese verkiezingen: verklaring van voorzitter Barroso

DELEN:

gepubliceerd

on

THUMB_M_I083653NL1HDe voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft de volgende verklaring afgelegd over de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2014: “Burgers in de hele Europese Unie hebben hun democratische recht uitgeoefend en hun stem laten meetellen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Ik bedank iedereen die gestemd heeft.

“De uitkomsten verschillen aanzienlijk tussen de lidstaten. Deze verschillen weerspiegelen de mix van een pan-Europees politiek debat in onze Unie met specifieke nationale agenda's. Als gevolg daarvan moeten alle politieke leiders op nationaal en Europees niveau na deze verkiezingen nadenken over hun verantwoordelijkheden.

“Bij het beoordelen van de resultaten moet rekening worden gehouden met het feit dat deze verkiezingen volgen op de grootste financiële, economische en uiteindelijk sociale crisis in decennia. Het is uiterst belangrijk dat de politieke krachten die de essentiële stappen in de gezamenlijke crisisrespons van de Unie hebben geleid en ondersteund, met name de politieke krachten vertegenwoordigd in de Europese Commissie, over het geheel genomen opnieuw hebben gewonnen. Zij zijn inderdaad degenen met de grootste vertegenwoordiging in het nieuwe Europees Parlement. De resultaten laten zien dat een zeer solide en werkbare meerderheid in het Europees Parlement mogelijk is. Deze politieke krachten zijn het niet over elk beleidsdetail eens, maar ze delen een fundamentele consensus voor Europa die nu moet worden versterkt.

“De omstandigheden zijn aanwezig voor een solide steun voor een Europese Unie die verenigd en open blijft en tegelijkertijd sterker wil zijn. Als Europeanen samen optrekken is voor Europa onontbeerlijk om een ​​mondiale orde vorm te geven waarin we onze waarden en belangen kunnen verdedigen. Dit is het moment om samen te komen en de weg voorwaarts van de Unie te bepalen. De zorgen van degenen die uit protest hebben gestemd of niet hebben gestemd, kunnen het beste worden aangepakt door middel van beslissende politieke actie voor groei en werkgelegenheid, en door middel van een werkelijk democratisch debat.

“Ik heb er vertrouwen in dat de overweldigende meerderheid van de vandaag (25 mei) verkozen leden van het Europees Parlement deze uitdaging zullen aangaan en deze unieke kans zullen aangrijpen om tastbare voordelen voor de Europese burgers te realiseren. Het is nu van essentieel belang om een ​​duidelijk inzicht te hebben in de politieke prioriteiten voor de volgende politieke cyclus, zodat een goede institutionele transitie volgens de verdragsregels het vermogen van de Unie om op te treden aantoont. Ik verwacht dat de resultaten van deze verkiezingen gerespecteerd zullen worden in de besluiten van alle Europese instellingen, namelijk de Europese Raad en het Europees Parlement.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending