Verbind je met ons

Economie

Er is een wijdverbreide bezorgdheid geuit in de aanloop naar de historische handelsovereenkomst van de EU met Moldavië

DELEN:

gepubliceerd

on

bg-2EU-raadshoofd Herman Van Rompuy heeft bevestigd dat de ondertekening van een associatie- en vrijhandelspact met Moldavië op 27 juni in Brussel zal plaatsvinden.

Terwijl het blok doorgaat met het aanhalen van diepere banden met de Oost-Europese landen, in weerwil van Rusland, werd onlangs ook aangekondigd dat Moldavische burgers niet langer een visum nodig zullen hebben om naar de EU te reizen.

Maar deze en andere recente ontwikkelingen, zoals de Moldavische premier Iurie Leanca die dinsdag (20 mei) zei dat het land ernaar streeft om in 2019 tot de EU toe te treden, hebben er alleen maar voor gezorgd dat het debat over de geschiktheid van het land voor nauwere banden met de EU is heropend.

Als onderdeel van haar reactie op de crisis in Oekraïne heeft de EU gezegd dat zij de partnerschappen met staten als Moldavië zal versnellen, maar om dit niet te vergeten heeft de zoektocht van Oekraïne naar EU-banden de huidige crisis in de betrekkingen met Moskou veroorzaakt.

Staat hetzelfde te gebeuren met Moldavië?

Wat duidelijk lijkt is dat de EU en Rusland verwikkeld zijn in een Oekraïens getouwtrek tegen Moldavië.

Rusland houdt vol dat de toenadering van Moldavië tot de EU de toekomst van Transnistrië, een afgescheiden gebied op de grens tussen Moldavië en Oekraïne, in gevaar zal brengen.

advertentie

Dat vertelde een centrumrechts Pools EP-lid EU Reporter: “Sommigen zouden kunnen beweren dat er een tegenstrijdigheid zit in de aanpak van de EU. Een van de belangrijkste eisen van de EU aan Moldavië is immers dat het land de strijd tegen corruptie op alle niveaus nog steeds moet ‘intensiveren’.

Er zijn inderdaad verschillende zorgen over Moldavië, waaronder het feit dat het land nog steeds een van de belangrijkste spelers in de sekshandelindustrie is.

Het Nationale Bureau voor de Statistiek van Moldavië schat dat in 25,000 2008 Moldaviërs, waaronder mannen, vrouwen en kinderen, naar het buitenland werden verhandeld.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn de meeste slachtoffers vrouwen en meisjes die worden verhandeld met het oog op seksuele en arbeidsuitbuiting.

Ondertussen zegt een recent rapport van de Europese Commissie dat landen rond de zuidelijke en oostelijke rand van de EU, inclusief Moldavië, een toename van instabiliteit, autoritarisme en corruptie zien.

EU-commissaris voor uitbreiding Stefan Fuele merkte op dat de EU vorig jaar 2.6 miljard euro heeft uitgegeven aan “nabuurschapsbeleid”-staten en 15.4 miljard euro heeft gereserveerd voor de periode 2014-2020

Deze omvatten Moldavië, een voormalige Sovjetrepubliek die deel uitmaakte van Roemenië voordat deze tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie werd geannexeerd.

In Moldavië, ingesloten door Roemenië en Oekraïne, wordt Russisch veel gesproken en heeft het een etnisch Russische bevolking.

In feite heeft Moldavië, ondanks dat het de lieveling is van de EU-ambtenaren, het laagste inkomen per hoofd van de bevolking van alle landen van het Oostelijk Partnerschap.

De EU heeft tussen 526 en 2007 2013 miljoen euro aan Moldavië toegewezen, maar het bruto nationaal inkomen van 2,250 dollar is, ondanks een verviervoudiging sinds 2002, slechts een kwart van dat van buurland Roemenië.

Volgens het Program for International Student Assessment staat Moldavië nog steeds onderaan de Europese ranglijst als het gaat om de kwaliteit van het onderwijs, en het Moldavische Instituut voor Strategisch Onderzoek en Hervormingen voorspelt dat Chisinau, als de handelsovereenkomst met de EU wordt ondertekend, de komende jaren uitvoering zal moeten geven aan de EU. 300 richtlijnen in drie tot vier jaar.

Velen twijfelen aan zijn vermogen om een ​​dergelijke taak op zich te nemen.

Verder wordt het belang van het openhouden van beide exportrichtingen onderstreept door het feit dat terwijl 50% van de Moldavische handel naar de EU gaat, 50% naar de GOS-landen gaat.

Hoewel Chisenau voorlopig door sommigen wordt gezien als de kampioen van het oostelijke associatieproces van de EU, zouden de zaken dit jaar kunnen oplaaien met een overwinning voor de communistische oppositie bij de verkiezingen in november, die waarschijnlijk de integratie van de EU zou vertragen.

Afgelopen mei werd op EU-niveau bezorgdheid geuit toen het Moldavische parlement zichzelf de bevoegdheid gaf om rechters van het Constitutionele Hof te ontslaan en de verkiezingsregels te wijzigen. Deze maatregelen zouden volgens Brussel het streven van het land naar nauwere banden met de EU schaden.

De wetten maakten deel uit van “een zorgwekkend nieuw patroon van besluitvorming in Moldavië … waar de staatsinstellingen zijn gebruikt in het belang van enkelingen”, aldus EU-functionarissen.

Bij elke beoordeling van de geschiktheid van Moldavië voor het ondertekenen van een associatieovereenkomst moet ook rekening worden gehouden met wat er “in het veld” op dit gebied gebeurt.

Momenteel zijn er verdeeldheid in de Moldavische samenleving over de vraag wat de beste manier is om de deal te ondertekenen of niet. Als we ons afvragen of de Moldavische samenleving de overeenkomst steunt, moeten we eraan herinneren dat een overweldigende meerderheid van de kiezers tijdens een referendum op 2 februari in de autonome Moldavische regio Gagaoezië voor integratie in een door Rusland geleide douane-unie heeft gestemd.

De voorzitter van de verkiezingscommissie van Gagauzia, Valentina Lisnic, zei later dat 98.4 procent van de kiezers had gekozen voor nauwere betrekkingen met de GOS-douane-unie.

In een aparte vraag was 97.2% tegen nauwere EU-integratie.

Gagauzia-gouverneur Mihail Formuzal steekt zijn persoonlijke voorkeuren niet onder stoelen of banken en zegt: “Ik denk dat het de komende tien jaar in ons belang is om deel uit te maken van de douane-unie. Ik denk dat dit ons in staat zou stellen onze economie te moderniseren en betrouwbare markten voor onze goederen veilig te stellen.”

Hrant Kostanyan, hoofd van het buitenlands beleid van de EU bij CEPS (Centrum voor Europese Beleidsstudies), zei: “Moldavië moet serieuze hervormingen doorvoeren door een groot deel van de EU-wetgeving, zoals voorzien in de overeenkomst, over te nemen en uit te voeren. Dit is inderdaad een uitdaging voor Moldavië, aangezien alomvattende binnenlandse hervormingen aanzienlijke kosten en politieke wil vergen. De implementatie moet worden uitgevoerd door de Moldavische regering.’

Dmitry Rogozin, de Russische vice-premier en speciaal gezant voor Transnjestrië, is het daarmee eens en zegt dat als de EU de overeenkomst volgende maand tekent, hij “zal aandringen op een herziening van de economische betrekkingen met Moldavië”, dat voor 100 procent afhankelijk is van Russisch gas.

Moldavië, zegt hij, zou verkiezingen moeten houden alvorens iets te ondertekenen, waarbij de pro-Russische oppositie, de Communistische Partij, hoog scoort vóór de geplande stemming in november.

Nu Oekraïne verscheurd wordt, voorspelt Willy Fautre van het in Brussel gevestigde Human Rights Without Frontiers: “Moldavië zal zeker het volgende slagveld zijn. Het nabuurschapsbeleid van de EU is totaal mislukt in het geval van Oekraïne en er is geen kans op beter succes met Moldavië.”

Sommige ministers van de EU-regering staan ​​sympathiek tegenover de zorgen van Rusland.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurze, zei dat als de EU een overeenkomst met Moldavië tekent, dit ook een “lange termijn” vrijhandelsperspectief aan Rusland moet bieden “zodat deze landen niet verscheurd worden tussen de EU en een Euraziatische douane-unie.”

Kurz zei dat hij de Koude Oorlog niet heeft meegemaakt en geen nieuwe wil.

“Het heeft geen zin om te doen alsof Rusland niet bestaat en dat deze landen geen economische betrekkingen met Rusland hebben… We hebben geen confrontatie tussen de EU en Rusland nodig”, zei hij.

Elzbieta Kaca, onderzoeker bij Pism, een in Warschau gevestigde denktank, zegt dat de EU-steun voor hervormingen in landen van het Oostelijk Partnerschap, zoals Moldavië, tot nu toe geen tastbare resultaten heeft opgeleverd.

De EU heeft nu al zeven jaar directe overdrachten gedaan naar de staatsbegrotingen van haar oostelijke partners (minus Wit-Rusland) ter ondersteuning van hervormingen op allerlei terreinen, van energie en justitie tot waterzuivering.

Voor deze zogenaamde begrotingssteun was in totaal ongeveer 1.2 miljard euro, 60 procent van de bilaterale hulp, gepland, waarbij Moldavië tot de landen behoorde die de hoogste bedragen ontvingen.

Ze vraagt ​​zich af: “Wat is er met deze hulp gebeurd, gezien de verschillende houdingen van de oostelijke regeringen tegenover hervormingen in EU-stijl, laat staan ​​hun problemen met corruptie en inefficiënt openbaar bestuur? ”

Het antwoord van een groot onderzoeksproject uitgevoerd aan het Poolse Instituut voor Internationale Zaken (Pism) is dat er maar al te vaak niets gebeurde. In het geval van Moldavië en Georgië slaagde Brussel erin ongeveer de helft van de beloofde middelen vrij te maken; maar als gevolg van langdurige procedures zijn de meeste operaties nog niet afgerond.

Waar de EU er wel in slaagde geld uit te geven, zegt Kaca dat dit “zeer magere” resultaten heeft opgeleverd. De ontvangende overheden waren op hun gemak bij het opstellen van strategieën, maar de uitvoering bleef achter.

Gernot Erler, het nieuwe hoofd van de betrekkingen van Duitsland met Rusland en het oostelijk nabuurschap, waarschuwde dat als landen als Moldavië een “diepgaande vrijhandelsovereenkomst” met de EU sluiten, Moskou vreest dat deze markten overspoeld zullen worden met goedkope westerse producten, wat de Russische economie zou ondermijnen. export.

“Ik kan deze zorg begrijpen. Ik weet niet hoe de oplossing eruit zal zien, maar het lijkt mogelijk en dit wordt momenteel beoordeeld door experts”, merkte hij op.

Verder commentaar komt van de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Haag, die onlangs zei dat hij wil dat Moldavië “meer vooruitgang boekt op het gebied van de hervormingen en in de strijd tegen corruptie”. Roger Helmer, lid van de Britse Onafhankelijkheidspartij, zei: “Ik had moeten denken dat de EU genoeg schade had aangericht in Oekraïne, en zou vermijden om de Russische Beer een tijdje opnieuw aan te sporen. Als Moldavië een beetje lijkt op Bulgarije, Roemenië en Kroatië, dan zou het niet klaar zijn voor het EU-lidmaatschap.”

Een gezamenlijke verklaring na de bijeenkomst op 15 mei tussen de Europese Commissie en de Moldavische regering herhaalde de noodzaak om “corruptie te bestrijden, ook op hoog niveau, de rechterlijke sector te hervormen en het ondernemings- en investeringsklimaat te verbeteren.”

Woordvoerder van de Commissie, Peter Stano, zei tegen deze website: “Wij benadrukken dat de associatieovereenkomst geen keuze is tussen Moskou en Brussel, maar een keuze voor een stabielere en welvarendere toekomst. Nauwere samenwerking brengt voordelen voor iedereen met zich mee en uit eerdere voorbeelden is gebleken dat de overeenkomst bijdraagt ​​aan het scheppen van banen, een stijging van het bbp, investeringen, betere keuzemogelijkheden en lagere prijzen voor de consument. Het is precies met de AA/DCFTA waarvan we denken dat Moldavië een toekomst zal tegemoet gaan waarin zijn gemoderniseerde economie het land kan onderhouden zonder afhankelijkheid van buitenaf. En het gaat niet ten koste van Rusland, want ook Rusland kan hiervan profiteren.”

Toch waarschuwt Georg Zachmann van de toonaangevende Brusselse denktank Bruegel: “In economische termen zou het ondertekenen van de DCFTA tussen de EU en Moldavië op de korte termijn kosten voor Moldavië kunnen betekenen als Rusland zijn economische invloed zal aanwenden. bijvoorbeeld door het terugdringen van de geldovermakingen en de gasexport en -import uit Moldavië.”

Een andere gerespecteerde commentator, Michael Emerson, van het Centrum voor Europese Beleidsstudies, verklaarde: “Is Moldavië klaar voor het EU-lidmaatschap? Natuurlijk niet."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending