Verbind je met ons

Economie

Rapporten van de Commissie over de bereidheid van landen om de euro in te voeren

DELEN:

gepubliceerd

on

Letland-Euro-612x336Op 4 juni zal de Europese Commissie haar Convergentierapport 2014 publiceren, waarin zal worden onderzocht of een lidstaat met een derogatie van de invoering van de euro voldoet aan de voorwaarden voor de overstap naar de gemeenschappelijke munt.

Het Convergentierapport 2014 zal betrekking hebben op acht lidstaten: Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Litouwen, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden. Het rapport zal met name aangeven of Litouwen, dat in 2015 de euro wil invoeren, aan de criteria voldoet.

Achtergrond

Convergentierapporten worden elke twee jaar uitgegeven door de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank, of vaker als een land dat van plan is zich bij de euro aan te sluiten daarom vraagt. In deze rapporten wordt beoordeeld of de lidstaten met een derogatie een hoge mate van duurzame economische convergentie hebben bereikt en of hun relevante wettelijke bepalingen volledig verenigbaar zijn met het Verdrag. De rapporten vormen de basis voor het besluit van de Raad over de vraag of een lidstaat tot de eurozone mag toetreden.

Alle EU-lidstaten, behalve Groot-Brittannië en Denemarken, zijn door het Verdrag verplicht de euro in te voeren zodra zij aan de noodzakelijke voorwaarden voldoen. Achttien landen delen al de gemeenschappelijke munt. Hierdoor blijven er acht EU-leden over die nog steeds buiten de eurozone blijven (dwz 'lidstaten met een derogatie').

De meest recente convergentierapporten van de Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) met betrekking tot alle lidstaten met een derogatie zijn in mei 2012 aangenomen.

Het convergentieverslag 2014 zal het verslag van de Commissie en het begeleidende werkdocument van de diensten van de Commissie bevatten, met een meer gedetailleerde analyse van de vervulling van de voorwaarden.

advertentie

European Commission Vice President for Economic and Monetary Affairs and the Euro Olli Rehn is due to present the main findings of the Convergence Report at the midday briefing in the Commission’s press room (to be confirmed). A press release, a memo and the report itself will be available on the day.

De bronnen

http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/convergence_reports_en.htm

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/adoption/index_en.htm

  1. euro 2011 (stockshots – ref. I-069117)

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending