Verbind je met ons

Economie

Geen tolerantie voor vervalsing van de euro: het voorstel van de Europese Commissie ruimt de laatste horde

DELEN:

gepubliceerd

on

euro_lgOn 6 May, the EU’s finance ministers backed measures that will reinforce the protection of the euro and other currencies through criminal law measures (IP / 13 / 88). Nieuwe maatregelen omvatten strengere sancties voor criminelen en verbeterde instrumenten voor grensoverschrijdend onderzoek. De richtlijn werd op 16 april 2014 gesteund door het Europees Parlement (MEMO / 14 / 303) en zal naar verwachting in juni 2014 in werking treden.

Johannes Hahn, commissioner responsible for justice during Vice-President Viviane Reding’s electoral leave said: “These new measures will help protect one of our most valuable assets: the euro. Citizens and businesses must be able to trust that the money they have in their pockets is authentic. And criminals seeking to undermine the strength of the euro must be duly punished. Today’s endorsement marks a strong resolve to protect our currency for honest businesses and citizens and sends a stark warning to criminals.”

Taxation, Customs, Statistics, Audit and Anti-Fraud Commissioner Algirdas Šemeta said: “These new rules against euro-counterfeiting will boost confidence in our common currency, and help to protect honest businesses and citizens from ending up with fake money in their pockets. While the final text has less bite than the Commission would have liked, it is nonetheless an important advance on where we stand today. The euro is better protected against criminals, thanks to this new law adopted today.”

Sinds de invoering van de euro in 2002 heeft valsemunterij de EU naar schatting minstens 500 miljoen euro gekost. Uit recente cijfers van de Europese Commissie blijkt dat er vorig jaar in totaal 175,900 valse euromunten uit omloop zijn genomen. Volgens de laatste cijfers van de Europese Centrale Bank zijn er in de tweede helft van 353,000 2013 valse eurobiljetten uit de handel genomen.

De door de Commissie voorgestelde maatregelen zullen de volgende veranderingen teweegbrengen:

  • De richtlijn zal de ondergrens voor de maximale straffen in de lidstaten vaststellen: de maximale sancties moeten minimaal acht jaar bedragen voor de productie en minimaal vijf jaar voor de distributie van valse bankbiljetten en munten.
  • Het zal er ook voor zorgen dat onderzoeksinstrumenten voor de georganiseerde misdaad of ernstige gevallen waarin de nationale wetgeving voorziet, kunnen worden gebruikt in gevallen van namaak, waardoor de kwaliteit van het grensoverschrijdende onderzoek op dit gebied wordt verbeterd.
  • Het analyseren van in beslag genomen vervalsingen zal eerder tijdens gerechtelijke procedures mogelijk zijn, wat de detectie van valse euro’s zal verbeteren en de circulatie ervan zal voorkomen.

volgende stappen: Ingevolge het politiek akkoord met de Raad tijdens de trialoogvergadering (MEMO 14/123), de stemming in de Europese Unie op 16 april ter ondersteuning van de richtlijn (MEMO / 14 / 303) en de steun van de Raad zal de richtlijn naar verwachting op 13 mei 2014 worden ondertekend door de voorzitter van de Raad en op 15 mei 2014 door de voorzitter van het Europees Parlement. Na publicatie van de richtlijn in het Publicatieblad, die naar verwachting in juni 2014 hebben de lidstaten twee jaar de tijd om de nieuwe regels in nationaal recht om te zetten.

Meer informatie

advertentie

Veelgestelde vragen: MEMO/ 14 / 334
Homepage van commissaris Algirdas Šemeta
Homepage van commissaris Johannes Hahn die tot 26 mei 2014 de interim-verantwoordelijkheid voor de portefeuille Justitie op zich heeft genomen
Volg commissaris Šemeta op Twitter: @ASemetaEU
Volg EU Justitie op Twitter: EU_Justice
Volg commissaris Hahn op Twitter; JHahnEU
Namaak
Europese Commissie – strafrechtbeleid

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending