Verbind je met ons

Economie

Nultolerantie voor het vervalsen van de euro: het voorstel van de Commissie neemt de laatste hindernis

DELEN:

gepubliceerd

on

euroDe ministers van Financiën van de EU hebben vandaag (6 mei) maatregelen gesteund die de bescherming van de euro en andere valuta's zullen versterken door middel van strafrechtelijke maatregelen (IP / 13 / 88). Nieuwe maatregelen omvatten strengere sancties voor criminelen en verbeterde instrumenten voor grensoverschrijdend onderzoek. De richtlijn werd op 16 april 2014 gesteund door het Europees Parlement (MEMO / 14 / 303) en zal naar verwachting in juni 2014 in werking treden.

Johannes Hahn, commissaris voor justitie tijdens het verkiezingsverlof van vicevoorzitter Viviane Reding zei: "Deze nieuwe maatregelen zullen bijdragen aan de bescherming van een van onze meest waardevolle activa: de euro. Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat het geld dat ze op zak hebben authentiek is. En criminelen die de kracht van de euro willen ondermijnen, moeten naar behoren worden gestraft. De goedkeuring van vandaag geeft blijk van een vastberadenheid om onze munteenheid te beschermen voor eerlijke bedrijven en burgers, en is een duidelijke waarschuwing voor criminelen."

Commissaris voor Belastingen, Douane, Statistiek, Audit en Fraudebestrijding Algirdas Šemeta zei: "Deze nieuwe regels tegen eurovervalsing zullen het vertrouwen in onze gemeenschappelijke munt versterken en helpen voorkomen dat eerlijke bedrijven en burgers met nepgeld in hun zakken terechtkomen. Hoewel de definitieve tekst minder krachtig is dan de Commissie had gewild, is het niettemin een belangrijke vooruitgang ten opzichte van waar we nu staan. De euro is beter beschermd tegen criminelen, dankzij deze nieuwe wet die vandaag is aangenomen."

Sinds de invoering van de euro in 2002 heeft valsemunterij de EU naar schatting minstens 500 miljoen euro gekost. Uit recente cijfers van de Europese Commissie blijkt dat er vorig jaar in totaal 175,900 valse euromunten uit omloop zijn genomen. Volgens de laatste cijfers van de Europese Centrale Bank zijn er in de tweede helft van 353,000 2013 valse eurobiljetten uit de handel genomen.

De door de Commissie voorgestelde maatregelen zullen de volgende veranderingen teweegbrengen:

  • De richtlijn stelt de ondergrens vast voor maximumstraffen in de lidstaten: maximumstraffen moeten minimaal acht jaar zijn voor de productie en ten minste vijf jaar voor de distributie van valse bankbiljetten en munten.
  • Het zal er ook voor zorgen dat onderzoeksinstrumenten voor georganiseerde misdaad of ernstige zaken waarin de nationale wetgeving voorziet, kunnen worden gebruikt in gevallen van valsemunterij, waardoor de kwaliteit van grensoverschrijdend onderzoek op dit gebied wordt verbeterd.
  • In beslag genomen vervalsingen kunnen eerder tijdens gerechtelijke procedures worden geanalyseerd, waardoor valse euro's beter kunnen worden opgespoord en in omloop kunnen worden gebracht.

Ingevolge het politiek akkoord met de Raad tijdens de trialoogvergadering (MEMO 14/123), de stemming in de Europese Unie op 16 april ter ondersteuning van de richtlijn (MEMO / 14 / 303) en de steun van vandaag door de Raad, zal de richtlijn op 15 mei 2014 worden ondertekend door de voorzitter van het Europees Parlement en de voorzitter van de Raad. Na publicatie van de richtlijn in het Publicatieblad, die naar verwachting in juni 2014 zal plaatsvinden, hebben de lidstaten twee jaar de tijd om de nieuwe regels in nationaal recht om te zetten.

Meer informatie

advertentie

Veelgestelde vragen: MEMO/ 14 / 334
Homepage van commissaris Algirdas Šemeta
Homepage van commissaris Johannes Hahn die tot 26 mei 2014 de interim-verantwoordelijkheid voor de portefeuille Justitie op zich heeft genomen

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending