Verbind je met ons

Economie

EU-Kosovo: formele onderhandelingen over een stabilisatie- en associatieovereenkomst afgerond

DELEN:

gepubliceerd

on

FoNet-BESTAND-IZJAVAŠtefan Füle, sprekend op de Nationale Raad voor Europese Integratie in Kosovo, 6 mei 2014.

“Mevrouw de Voorzitter, premier, ministers, leden van de Algemene Vergadering, deelnemers, dames en heren,

“Dit is de derde keer in evenveel jaren dat ik de eer heb om met jullie te spreken op dit forum. Je zou bijna denken dat het onderdeel is geworden van een lenteritueel in Kosovo, en als dat zo is, hoop ik oprecht dat de traditie zal blijven bestaan. Elke keer dat we elkaar ontmoeten, hebben we een belangrijke gelegenheid om te vieren. In 2012 had ik het genoegen onze haalbaarheidsstudie voor een stabilisatie- en associatieovereenkomst te lanceren. Vorig jaar kon ik u met genoegen melden dat Kosovo heeft voldaan aan de belangrijkste prioriteiten die in onze studie zijn uiteengezet, waardoor ik de onderhandelingsrichtsnoeren voor een dergelijke overeenkomst aan de Raad kon voorleggen. Dit jaar is geen uitzondering; Ik ben werkelijk verheugd te kunnen bevestigen dat we afgelopen vrijdag (2 mei) de formele onderhandelingen over een Stabilisatie- en Associatieovereenkomst tussen de EU en Kosovo hebben afgerond. Dit is een gedenkwaardige prestatie waarvoor we allemaal terecht de eer kunnen opeisen en onszelf kunnen feliciteren.

“Ik zou ook graag van deze gelegenheid gebruik willen maken om u te groeten en te prijzen voor uw politieke moed en volwassenheid, zoals getoond op 23 april. Het akkoord van Kosovo met het nieuwe EULEX-mandaat en de oprichting van het Speciale Hof zijn een belangrijke stap in de vooruitgang van Kosovo in de EU en een waar statement aan de wereld. Er staat dat Kosovo open is, dat het niets te verbergen heeft en dat het niet bang is voor het verleden. Het is ook een teken van Kosovo's vertrouwen in de rechtsstaat.

“Zoals u weet hebben we de rechtsstaat en het overwinnen van de erfenis uit het verleden vorig jaar als kernprioriteiten in onze uitbreidingsstrategie aangemerkt. Economisch bestuur en concurrentievermogen zijn andere zaken. Kosovo moet meer doen om zijn burgers perspectief te bieden op een welvarende toekomst. Kosovo moet een plek worden waar mensen willen investeren, een plek waar jongeren perspectief hebben op het opbouwen van een carrière, waar mensen een baan kunnen krijgen. Kosovo moet dringend overeenstemming bereiken over een programma voor sociaal-economische ontwikkeling dat zal helpen deze visie werkelijkheid te maken.

“De Europese Unie helpt je hierbij. De Stabilisatie- en Associatieovereenkomst zal toekomstige investeerders de zekerheid bieden dat Kosovo een veilige plek is om zaken te doen. Onze IPA-financiering zal u technische en financiële hulp blijven bieden om capaciteit op te bouwen, nieuwe vaardigheden te verwerven, het milieu van Kosovo schoon te maken en de infrastructuur te verbeteren en uit te breiden. Op zijn beurt moet Kosovo doorgaan met het doorvoeren van hervormingen. Het land moet doorgaan met het bouwen van bruggen naar zijn buren. Het moet alle etnische gemeenschappen een aandeel in de collectieve toekomst van Kosovo blijven bieden. Kosovo heeft grote vooruitgang geboekt, maar er is nog een lange weg te gaan en belangrijke hervormingen vergen tijd.

“Maar bovenal hangt succes bij het opbouwen van een welvarende samenleving af van een gedeelde visie op de toekomst van uw land. De integratie in de EU is een gezamenlijke inspanning. Uiteenlopende meningen over de middelen mogen geen probleem zijn, op voorwaarde dat iedereen gefocust blijft op het gedeelde doel en het gemeenschappelijke doel. Zoals ik vorig jaar al zei, heeft de ervaring met andere landen geleerd dat vooruitgang in de richting van Europa een brede nationale consensus vereist. Om deze reden is deze Raad – en de deelname daaraan van iedereen – zo belangrijk.

advertentie

“Ik denk dat deze boodschap op dit moment een bijzondere weerklank vindt. Er kunnen waarschijnlijk elke dag algemene verkiezingen worden uitgeschreven. Campagne voeren is het moment waarop politieke krachten zich willen onderscheiden van hun rivalen en concurrenten, in plaats van de overeenkomsten die zij delen te benadrukken. Het is van cruciaal belang voor de toekomst van de EU in Kosovo dat de verkiezingen plaatsvinden in overeenstemming met de internationale normen, dat het proces efficiënt verloopt en dat eventuele onregelmatigheden snel worden aangepakt. Ik hoop dat de positieve ervaringen met de recente gemeenteraadsverkiezingen als inspiratiebron zullen dienen.

“Nu de campagnes en de verkiezingen voorbij zijn, moeten de politieke krachten in Kosovo zich verzamelen rond een gedeelde visie op de Europese toekomst van Kosovo. Wie er ook wint, zij zullen de internationale verplichtingen moeten nakomen die Kosovo heeft ondertekend, zich moeten concentreren op de prioriteiten die zijn geïdentificeerd in ons haalbaarheidsonderzoek en voortgangsrapport, de dialoog met Servië moeten aangaan, EULEX moeten steunen in zijn onschatbare werk en hard moeten werken om door te gaan met de indrukwekkende vooruitgang geboekt tijdens mijn mandaat als commissaris voor uitbreiding.

“Ik hoop dat de Nationale Raad voor Europese Integratie volgend voorjaar zal kunnen bevestigen dat de EU-hervormingsagenda van Kosovo op koers ligt, dat de ondertekening en sluiting van de Stabilisatie- en Associatieovereenkomst op handen is, dat de Dialoog met Servië verdere belangrijke resultaten heeft opgeleverd. en dat de Europese toekomst van Kosovo verzekerd is.

"Dank u voor uw aandacht."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending