Verbind je met ons

Economie

Dynamisch instrument voor directe democratie in de EU: lessen uit de eerste twee jaar van het Europees burgerinitiatief

DELEN:

gepubliceerd

on

RTEmagicC_2d03fd5735Een overweldigend aantal campagnevoerders voor het Europees Burgerinitiatief (ECI) en belanghebbenden uit verschillende instellingen en organisaties kwamen bijeen in het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) om de tot nu toe geleerde lessen te bespreken en een lijst met aanbevelingen op te stellen om dit instrument voor directe democratie effectiever en gebruiksvriendelijker te maken.

ECI Day 2014, het derde dergelijke evenement, werd georganiseerd door het EESC in samenwerking met: het Comité van de Regio's, de European Citizens Action Service, Democracy International, Initiative and Referendum Institute Europe, The ECI Campaign, EurActiv en Euronews. Stimulerende discussies, inspirerende toespraken en een positieve sfeer markeerden de conferentie, die de positieve aspecten van het EBI wilde benadrukken om ervoor te zorgen dat deze zich blijft ontwikkelen.

Tijdens zijn openingstoespraak zei EESC-voorzitter Henri Malosse: "Het EBI moet niet langer worden behandeld als een gadget van de Europese Commissie, maar als een standaardinstrument van het nieuwe model van EU-bestuur." Nu de ECI's een overweldigend aantal nieuwe onafhankelijke EU-activisten hebben gemobiliseerd en tegelijkertijd nieuwe onderwerpen in de EU hebben geïntroduceerd die buiten de sfeer van de Brusselse lobbyisten vallen, hebben we eindelijk de kans om op een zeer directe manier naar de zorgen van Europeanen te luisteren.

Zoals de Europese Ombudsman Emily O'Reilly zei: “Het EBI is de sleutel om EU-burgers in staat te stellen actief deel te nemen aan de besluitvorming van de EU.” De Ombudsman beloofde waakzaam te zijn met betrekking tot de manier waarop dit instrument wordt gebruikt. Ruim vijf miljoen Europeanen hebben zich al aangesloten bij ruim twintig verschillende ECI's, met zeer interessante debatten op nationaal en EU-niveau – een zeer bemoedigende indicatie van de belangstelling en actieve betrokkenheid van mensen.

Enkele van de kwesties die in de drie door het EESC georganiseerde EBI-laboratoria worden besproken, zijn onder meer EBI-campagnes, juridische beperkingen en uitdagingen, en de impact op politiek en institutioneel niveau in de EU.

De dringende noodzaak om de barrières voor het verzamelen van handtekeningen te verminderen, het proces in de lidstaten te harmoniseren en de impactmogelijkheden te vergroten, behoorden tot de belangrijkste gemeenschappelijke problemen die belanghebbenden en actievoerders graag opgelost zouden zien. Bovendien werd serieus nagedacht over het verlengen van de tijd voor het verzamelen van handtekeningen, evenals over het drastisch verbeteren van de voorwaarden waaronder succesvolle ECI's in aanmerking zouden worden genomen in het juridische proces van de Commissie voor beleidsbeslissingen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending