Verbind je met ons

Landbouw

Commissie lanceert Waarnemingspost voor de melkmarkt

DELEN:

gepubliceerd

on

Koe_en_melk_churn_Newtownmanor_-_geograph.org_.uk_-_799328Vandaag (16 april) wordt een nieuw Europees Observatorium voor de Melkmarkt gelanceerd door Dacian Cioloş, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling. In het licht van het einde van het melkquotaregime op 31 maart 2015 zal het Observatorium de capaciteit van de Commissie versterken om de zuivelmarkt te monitoren en de sector te helpen zich aan te passen aan de nieuwe omgeving, na zo'n dertig jaar onder een quotaregime.

Het Observatorium is gericht op het vergroten van de transparantie en het verstrekken van de meest nauwkeurige marktgegevens, zodat actoren in de melktoeleveringsketen goed geïnformeerde zakelijke beslissingen kunnen nemen en de Commissie goed geïnformeerde beleidsbeslissingen kan nemen. Vanaf de lancering vanmiddag (16 uur) zal het European Milk Market Observatory één enkele webinterface bieden met een schat aan ruwe gegevens voor belanghebbenden in de melksector. Bovendien zal het vroegere en huidige trends volgen en analyseren op de zuivelmarkten in de EU en de wereld, de productie, het evenwicht tussen vraag en aanbod, productiekosten, marktperspectieven enz.

Commissaris Cioloş zei: “Het nieuwe GLB versterkt de rol van belanghebbenden bij het waarborgen van een evenwichtige ontwikkeling van de melksector. Om dit te kunnen doen, hebben we zowel transparantie van gegevens als een nauwkeurige analyse van de markt nodig. De echte toegevoegde waarde van het Observatorium zal liggen in de constructieve beoordeling van verschillende marktanalyses. Het zal een cruciaal instrument zijn voor de besluitvorming van de Commissie en de lidstaten.”

In navolging van het concept dat voor het eerst werd geopperd door commissaris Cioloș tijdens de Zuivelconferentie in september 2013 zal het Observatorium datatransparantie bieden, aangevuld met marktanalyses, kortetermijnvooruitzichten en middellangetermijnvooruitzichten, evenals door regelmatige bijeenkomsten van een economische raad. Dit bestuur, bestaande uit belanghebbenden op de melkmarkt, zal de gegevens bespreken en waardevolle relevante informatie en inzichten toevoegen die niet direct uit de statistieken beschikbaar zijn. De bijeenkomsten van het Milk Market Observatory zullen worden weerspiegeld in rapporten die ook openbaar zullen worden gemaakt.

Achtergrond

De afschaffing van het melkquotasysteem in 2015, overeengekomen in de 'CAP Health Check' van 2008, zal een nieuwe context creëren voor marktdeelnemers die sinds de invoering ervan in 1984 met melkquota te maken hebben gehad. Om de sector voor te bereiden op deze nieuwe werkomgeving werd in de context van 2012 een reeks nieuwe instrumenten ontwikkeld 'Melkpakket', met name op het gebied van de samenwerking tussen melkveehouders. Bovendien was de melksector het onderwerp van intensieve discussies tijdens de onderhandelingen over de GLB-hervorming van vorig jaar en het uiteindelijke akkoord (MEMO / 13 / 621) biedt een grotere marktoriëntatie met een versterkt vangnet voor boeren in de context van externe onzekerheden – voornamelijk via rechtstreekse betalingen, maar ook met opties voor risicobeheer in het kader van plattelandsontwikkelingsprogramma's en een nieuwe, flexibele marktcrisisreserve in geval van marktproblemen.

Meer informatie

advertentie

Europese waarnemingspost voor de melkmarkt website (actief vandaag (16 april) om 16u).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending