Verbind je met ons

Bankieren

Staatssteun: Commissie keurt wijzigingen in herstructureringsplan van Royal Bank of Scotland goed

DELEN:

gepubliceerd

on

RBS-filiaal oude stijlDe Europese Commissie heeft geconcludeerd dat voorstellen van de Britse autoriteiten om het herstructureringsplan van de Royal Bank of Scotland (RBS) te wijzigen in overeenstemming zijn met de EU-staatssteunregels. De Commissie heeft vastgesteld dat een uitstel van de afstoting van Rainbow, de Britse mkb-bankentiteit van RBS, de levensvatbaarheid van het bedrijf niet in gevaar zal brengen. De Commissie heeft ook ingestemd met wijzigingen in de voorwaarden van het door Groot-Brittannië ontvangen prioriteitsdividend. De vandaag goedgekeurde wijzigingen stemmen de prikkels van RBS beter af op die van Groot-Brittannië, zonder te resulteren in lagere dividenden in vergelijking met wat RBS realistisch gezien zou moeten betalen onder de bestaande voorwaarden.

Joaquín Almunia, vicevoorzitter van de Commissie belast met het mededingingsbeleid, zei: “Het vestigen van Rainbow als een zelfstandige marktspeler is van cruciaal belang voor het vergroten van de concurrentie op de Britse markt voor bankdiensten aan het MKB. De Commissie heeft ermee ingestemd de deadline voor het afstoten van Rainbow te verlengen, omdat de Britse autoriteiten en RBS hun engagement hebben bewezen om Rainbow op te richten en af ​​te stoten als een solide, op zichzelf staande bank.”

In 2009 keurde de Commissie het herstructureringsplan van RBS goed (zie IP / 09 / 1915). Als onderdeel van het herstructureringsplan heeft Groot-Brittannië zich ertoe verbonden de Britse MKB-bankactiviteiten van RBS, Rainbow, af te stoten om concurrentieproblemen in de geconcentreerde Britse MKB- en middelgrote banksector, waar RBS de grootste bank is, weg te nemen. RBS probeerde Rainbow af te stoten door voor te stellen de activa en passiva van Rainbow over te dragen aan een koper met bestaande bankactiviteiten op de Britse retail- en MKB-markt. Na drie jaar van mislukte onderhandelingen met potentiële kopers moest RBS echter zijn plannen aanpassen en in plaats daarvan Rainbow als een zelfstandige bank oprichten.

Dit betekende dat RBS de vastgelegde deadline van eind december 2013 niet kon respecteren en het Verenigd Koninkrijk verzocht om uitstel van de verwijdering van Rainbow met enkele jaren. De Britse autoriteiten hebben toegezegd dat RBS de Rainbow-activiteiten zou ontwikkelen tot een volledig levensvatbare bank op een zelfstandige basis en de levensvatbaarheid en het concurrentievermogen van de Rainbow-activiteiten zou behouden tot de volledige afstoting. De Commissie is ervan overtuigd dat de levensvatbaarheid en het concurrentievermogen van Rainbow door de vertraging niet in gevaar zullen komen.

Het herstructureringsplan uit 2009 voorzag ook dat RBS een prioriteitsdividend (Dividend Access Share – DAS) aan de Britse staat moest betalen alvorens enig dividend op aandelen uit te keren. De verwachtingen dat RBS vanaf 2011 opnieuw aanzienlijke winsten zou maken, zijn echter niet uitgekomen en er zijn geen betalingen gedaan op grond van de Richtlijnen. Kijkend naar de toekomst zouden de eerdere voorwaarden van de DAS en de lager dan verwachte winstgevendheid van RBS waarschijnlijk dividenduitkeringen hebben ontmoedigd en kapitaalretentie hebben aangemoedigd. Naar Om deze situatie aan te pakken, wordt de DAS onder de gewijzigde voorwaarden vervangen door een vast dividendbedrag, dat RBS aan HM Treasury zal betalen. De Commissie is van mening dat een particuliere investeerder dergelijke wijzigingen zou hebben aanvaard en dat deze geen voordeel opleveren voor RBS. De Commissie concludeerde daarom dat de wijzigingen in de voorwaarden van de DAS geen aanvullende staatssteun aan RBS inhouden.

Achtergrond

RBS is een van de grootste financiële dienstverleners van Europa. Tijdens de financiële crisis, eind 2008, stond RBS op de rand van instorten.

advertentie

Naast andere staatssteunmaatregelen ontving RBS een herkapitalisatie van £ 25.5 miljard van de Britse staat tegen de uitgifte van B-aandelen. In combinatie met de uitgifte van B-aandelen ontving HM Treasury het recht op één enkel mondiaal ‘dividend access share’ (DAS), wat een discretionair, niet-cumulatief prioriteitsdividend is. In de praktijk heeft RBS op grond van de DAS geen dividend uitgekeerd. Sinds 1 januari 2012 moet een bank bij elke nieuwe herkapitalisatie het dividend op een hybride staatsinstrument in contanten uitbetalen in nieuwe aandelen (zie IP / 11 / 1488).

De niet-vertrouwelijke versies van deze beslissingen zullen beschikbaar worden gesteld onder het zaaknummer SA.38304 in de Staatssteunregister op de concurrentie website, zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Nieuwe publicaties van staatssteunbeschikkingen op het internet en in het Publicatieblad zijn gepubliceerd in het beursgenoteerde State Aid Weekly e-News.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending